Miss România 1929 la Ploiești

f9d1b-missromania1„Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galveston”. Astfel era descrisă tânăra Magda Demetrescu în paginile revistei Realitatea Ilustrată. Tânăra de numai 17 ani leșinase pe scenă când a aflat că fusese desemnată Miss România 1929 și urma să fie reprezentanta României la concursul internațional din Statele Unite ale Americii.

Născută în 1911, Magda a rămas orfană de mică, fiind crescută de o mătușă, și a fost una dintre cele 900 de tinere din România întregită care s-au înscris la concursul de frumusețe organizat la București. Condițiile de participare erau stricte: fetele trebuiau să aibă între 16 și 25 de ani, să nu fie măritate, iar moralitatea lor să nu poată fi pusă la îndoială. În fața juriului compus din personalități precum ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, prințesa Alexandrina Cantacuzino sau scriitorul Liviu Rebreanu au trecut reprezentantele celor 72 de județe interbelice. Dintre toate fetele, domnișoara Demetrescu a fost aleasă, pe 3 martie 1929, drept Miss România. Peste numai două luni avea să se îmbarce pe un vapor cu destinația America, iar la concursul ținut în iunie 1929 la Galveson, Magda Demetrescu a câștigat un onorabil loc 6. S-a întors în țară ca o adevărată vedetă care făcuse cinste imaginii României.

Mâine duminică e ceva dulce la cinematograful Odeon. Așa de dulce încât de acuma mă ling pe buze” anunța pe 14 septembrie același un ziar ploieștean. „Între acte va apărea Miss România. Să alergăm cu toții ca să o primim cu dulceață. Și Miss ne va da dulci… priviri”. Într-adevăr, Magda Demetrescu venea în fața publicului ploieștean la numai două luni de la întoarcerea din Statele Unite.

646x404

Era o zi de duminică, pe 15 septembrie, iar la Teatrul Odeon, una dintre cele mai noi și moderne săli de spectacol din oraș, urma să ruleze filmul „Hotelul Căsnicia Veselă”. În pauzele dintre proiecții, „publicul ploeștean va avea fericita ocaziune de a admira pe Miss România cea mai frumoasă Domnișoara care a dus peste ocean faima frumuseței românești”. Venirea sa în plin apogeu al popularității a însemnat probabil o cheltuială semnificativă pentru administratorul sălii Odeon, care menționa că în ciuda „tuturor sacrificiilor făcute cu această reprezentație, va menține prețuri populare de intrare”. La Ploiești veneau vedete de primă mână.

DSCF0429

Blocul care acoperă intrarea de altădată în Sala Odeon

Nu știm care a fost desfășurarea reprezentației de pe scena Odeonului. Nici dacă spectatorii au fost sau nu încântați de ce au văzut. Și nici măcar dacă reporterul a primit privi dulci din partea domnișoarei Demetrescu. Vechea sală a fost refăcută, transformată și, din Odeon, a devenit Teatrul „Toma Caragiu”. Dar poate că undeva, și astăzi, între comedii și drame, între piese de teatru și concerte folk&jazz, pe scenă se mai pot ghici pașii tremurați și zâmbetul reținut al Miss România 1929 din acea zi de septembrie.

436_001

Surse imagini: EroiiRomânieiChic și CerȘiPământRomânesc. O poveste similară, despre Miss România 1932, puteți găsi în romanul „Darul lui Serafim” al Simonei Antonescu.

 

Miss România 1929 la Ploiești

One thought on “Miss România 1929 la Ploiești

  • May 26, 2016 at 3:42 am
    Permalink

    Totdeauna Ploieștiul a avut fete fumoase care băgau băieții în draci.La balurile organizate era o
    adevărată bătaie pentru cumpărarea paghetului de ilustrate , criteriu de alege a Reginei Balului

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *