Harta orașului Ploiești – 1939

Am descoperit în urmă cu ceva ani o hartă a orașului Ploiești publicată într-un ghid rutier tipărit în 1939.

De departe, detaliul pe care îl remarcăm imediat este centrul orașului: nici gând de „vastul Centru Civic” proiectat în perioada comunistă și care se întinde la Poșta Mare până la Palatul Administrativ și Palatul Culturii. În acel spațiu era o rețea de străduțe strâmte, mai mult sau mai puțin drepte, ce tăiau mici insule de case ridicate în special în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este ceea ce astăzi am fi numit „centrul istoric” al orașului.

Dintre clădirile evidențiate cu negru, Palatul de Justiție există și astăzi și este Palatul Culturii, iar Prefectura Județului este, în geografia urbană actuală, Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu-Quintus”. De asemenea, Cazarma este actualul sediu al SRI, iar Cazărmile din vestul orașului își păstrează și astăzi funcționalitatea militară. În schimb, Liceul Petru și Pavel este aproape complet dispărut, pe locul său fiind Colegiul Național Mihai Viteazul.

Interesante sunt și artele evidențiate. Este clar că Bulevardul Independenței, Calea Câmpinii (Bulevardul Regele Ferdinand sau Republicii, după cum îi spunem astăzi) și Calea Oilor (Gen. Dragalina ori actualul Ghe. Doja) au fost și sunt artere esențiale pentru cei ce traversează Ploieștii. Surprinzătoare sunt însă Calea Vălenilor, ce pleacă din spatele Palatului de Justiție și merge spre ieșirea înspre Găgeni și ruta sud-estică, marcată de strada Regina Maria (Democrației de astăzi) și Banu Manta ce mergea până-n bariera Unirii.

Cu siguranță sunt și alte detalii, dar vă lăsăm plăcerea de a le descoperi pe cont propriu!

 

Harta orașului Ploiești – 1939

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *