Hotel Europa

Hotelul Europa a fost una dintre bijuteriile arhitecturale ale Ploiestilor interbelici, dar si locul de intalnire al protipendadei locale din prima jumatate a secolului XX. Candva stapanit de familia Moruzestilor, locul pe care s-a aflat acest imobil remarcabil este astazi pierdut in zona ”sistematizata” a centrului civic.

Hotel Europa – perioada interbelica
Povestea acestui spatiu incepe in secolul XVIII, cand terenul intra in posesia lui Ianache Muruz, boierul care primise de la domnitorul Alexandru Ipsilanti intregul targ al Ploiestilor. Acest act a ramas in istoria orasului ca una dintre cele mai mari nedreptati impotriva careia ploiestenii de atunci s-a lupta ani in sir, ajungand chiar sa mearga la Bucuresti la inceputul secolului XIX, sa ceara dreptate de la domnitor (s-au asezat cu totii, aproape doua mii de oameni, la locul numit Cismeaua lui Mavrogheni, pe bulevardul Kiseleff, aproape de actualul Muzeul al Taranului Roman).
Dupa incheierea conflictului si reintrarea ploiestenilor in drepturi, terenul va ramane in posesia familiei Muruz si a descendentilor pana in a doua jumatate a secolului, cand va fi vandut fratilor Radovici, familie de transilvaneni stabiliti in Ploiesti si care vor da diferite personalitati ale vremii, precum Ioan Radovici, primar al orasului intre 1876 – 1877.
Acestia vor construi o cladire cu parter si etaj, in spatele strazii Lipscani si de-a lungul strazii Unirii, latura vestica. Toma T. Socolescu afirma in Monografia lui Sevastos ca acest imobil ar fi fost construit dupa planurile bunicului sau Nicolae Gh. Socol(escu), ceea ce inseamna ca in 1872 cladirea deja ar fi fost in picioare. Destinatia initiala a fost de locuinte permanente, iar spatiile de la parter gazduiau diferite pravalii. C.N. Debie in schimb avansa ca data de constructie anii 1886 – 1889. Cert este ca la finalul secolului XIX, cladirea exista si se afla in plin centru comercial al orasului si deja se transformase in Hotel Europa. La parter se aflau cafeneaua grecului Gherase (sursa Ioan Grosescu – Mahalalele Ploiestilor), dar si restaurant ”La Berbec” al lui Gheorghe A. Gheorghiu, a carui firma avea sa existe inclusiv in perioada comunista.

Hotel Europa – anii 20

Transformarea avea sa apara o data cu inceputul secolului XX. Dupa 1911, cladirea intra intr-un proces de renovare si extindere, conform planurilor lui Toma T. Socolescu. Arhitectul ii imprima constructiei stilul sau ”socolescian” care se distingea usor prin cupola de pe fatada. Imobilul este marit de la parter plus etaj la parter plus doua etaje plus mansarda.

(click pe poza pentru marire) Hotelul Europa in 3 fragmente diferite de carti postale. In prim-plan este Palatul Bancii Centrale, iar in partea dreapta (strada Unirii) se poate observa cladirea fratilor Radovici in faza initiala (1910 – se observa la parter firma ”Stele de Europa”), in transformare (1915 – data este aproximativa) si 1920 (noua infatisare)

In perioada interbelica, Hotelul Europa atinge perioada sa de glorie: intra in categoria hotelurilor de clasa I, la concurenta cu Hotelul Central si devansat numai de unicul hotel de lux – Hotel Carol. In 1943, Hotelul Europa a fost gazda lui George Enescu, venit in Ploiesti pentru a sustine un concert. De asemenea, in aceasta cladire se afla clubul Partidului National Liberal, fiind locul unde se stabilea politica gruparii liberale ploiestene. La parter, pe latura principala, functiona restaurantul (”sub Hotel Europa” dupa cum se scria intr-una din reclamele epocii), administrat acum de Mitica Marinescu si Ion Moraru. Pe latura dinspre strada Unirii era magazinul de palarii si blanarii al lui Toma Popescu-Picadilly.

Dezastrul avea sa vina in primavara lui 1944, cand Hotelul Europa a fost grav lovit de bombele lansate de aviatia aliata: acoperisul avariat, geamurile sparte, iar o parte din cladire s-a prabusit. Pozele de mai jos surprind imobilul dupa primele 4 raiduri, asa ca este posibil sa fi fost si mai mult avariat dupa urmatoarele bombardamente.

Hotelul Europa vazut de langa Palatul Bancii Centrale (fosta alimentara Mercur); In plan indepartat – Hotel Carol

Perspectiva dinspre strada Unirii. In prezent, fotograful s-ar fi aflat in fata Casei Modei privind spre Mall-ul vechi

Un alt detaliu al distrugerii

Dupa 1945, restaurantul Berbec s-a mutat la parterul Hotelului Central unde avea sa ramana pana dupa 1990, ajungand sa se confunde cu noua gazda, devenind pentru multi ”Hotel Berbec”. In schimb, cladirea socolesciana avea sa fie reparata fara a se tine cont de arhitectura initiala, capatand o fatada mata. Demolarea avea sa vina la inceputul anilor 60, pentru a face loc Palatului Administrativ si a cladirii adiacente (cea din spatele sau).

Palatul Administrativ – ridicat in anii 60
Locul unde zeci de ani s-a aflat Hotelul Europa este astazi un spatiu lipsit de identitate, intre Magazinul Mercur (Mall-ul vechi), Casa Modei si Palatul Adminstrativ.

Locul Moruzestilor, apoi al Hotelului Europa, astazi zona moarta
Hotel Europa
Tagged on:             

5 thoughts on “Hotel Europa

 • June 18, 2013 at 7:26 pm
  Permalink

  nu-mi mai amintesc de "Hotel Europa", insa cladirea pozata in 3 ani diferiti a fost "Mercur", sub care scria mare pe firma "Autoservire", demolata prin anii '70. parca tot prin zona Casei Albe a mai fost si un restaurant interesant, nu-i mai stiu numele, cladire mare si frumoasa. stiu ca si Blocul "Aroma" a fost inaltat tot inainte de razboi, insa nu stiu daca arhitectul a fost Socolescu sau un elev de-al sau. daca imi poate spune cineva i-as fi recunoscator. apoi, pe strada unde se afla Cinema "Progresul" (parca Basarabi) era o lebada frumoasa pe un acoperis de cladire veche, nu foarte inalta. as vrea sa stiu ce s-a facut cu ea, ca doar n-a fost lebada de Viena.

  Reply
 • April 26, 2014 at 12:57 pm
  Permalink

  Lebada se afla deasupra unui mic bar , Picadilly. Vis-a-avis era prin anii 50-60 atelierul foto al lui Bel-Ami, in capul strazii perpendiculare pe strada Basarabi. Chiar in fata barului Picadilly se afla cinematograful Progresul sau Modern apoi… Acolo s-a deschis un salon de coafura(la Domnu' Dan prin anii 70-80).

  Reply
 • Pingback: Amintirile lui Mihail Caffé | Republica Ploiesti

 • Pingback: Hotel Central | Republica Ploiesti

 • February 2, 2016 at 8:43 am
  Permalink

  In vitrina de la Bel-Ami era o poza mare (gen tablou) a lui Mauriciu (vestitul nebun al Ploiestiului)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>