Bombardamentul din 5 aprilie 1944 asupra Ploieștiului

Astăzi se împlinesc 74 de ani de la bombardamentul din 5 aprilie 1944 asupra Ploieștiului, primul din seria de 22 de atacuri care au schimbat profund orașul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a marca acest moment important din istoria ploieșteană, lansăm astăzi canalul de Youtube RepublicaPloiesti, iar primul videoclip are ca subiect raidul din 1944:

Cartea „Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești” este disponibilă în Prăvălia Republicii: www.goo.gl/4Fo7CD , precum și în librării.

Scenariu & prezentare: Lucian Vasile
Imagini: Arhivele Naționale Istorice Centrale, Fold3, Wikipedia, Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană
Video: Nuclear Vault, BFI, Rofdb, Deyu Andreyu

RepublicaPloiesti este un proiect al Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană.

Bombardamentul din 5 aprilie 1944 asupra Ploieștiului

2 thoughts on “Bombardamentul din 5 aprilie 1944 asupra Ploieștiului

  • April 7, 2018 at 7:32 pm
    Permalink

    Multumesc D-le Lucian Vasile ! De citiva ani tot cercetez: odata am numarat 23, altadata 22, 18,…..1] In Parcul Parasutistilor exista un B17 cu care m-am jucat…..,ar fi utila o foto….. 2] Unchiul meu, aviatorul Nicu Carcaleteanu, ranit la Stalinet[Stalingrad], a fost decorat pentru salvarea avionului IAR….3] Nu l-am intrebat…..pe col.Clinceanu, comandantul Garnizoanei Ploiesti…,care stia o multime….4] Mama mi-a povestit ca era Paste, Lumea buna se plimba pe Bulevardul cu Castani…,cand au fost mitraliati de Americani !!?? Am dedus ca era 4-5 Aprilie 1944…. 5] La Spitalul Schuller exista un adapost anti…, pe campia din spate Baterii antianteriene…6] La spital[ Director Dr.Gruia] au fost adusi 2 piloti cu arsuri grave…,cazuti pe Puscaria Rudului….7] Am vazut Aripa bombardata a Liceului Petru si Pavel…8] Am vazut o uriasa bomba pe Hasdeu…, dezgropata la construirea Blocului Petrolului…Ar fi utila o carte sincera…,cu Bombardarea Ploiestiului…, eventual un muzeu…, un monument al celor aprox.800 victime…..Va urez succes in cercetarea Arhivelor Statului…., pe vremea Ceausescului interzisa de…SS., Lucian R.H.

    Reply
  • April 7, 2018 at 7:37 pm
    Permalink

    Bonus: Dupa ce au fugit Nemtii, dupa ce au zburat Americanii…, au venit Rusii…Au instalat un motor de avion cu elice la poarta Spitalului Schuller…, ca sa ridice…poalele in cap.., surorilor si maicutelor care veneau la servici….Davai ceas…., Luc.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *