Cum a furat „Prahova Secretă” conținut AEDU

Anul trecut am publicat albumul bilingv român-englez „Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two”, care reunește peste 170 de fotografii ce surprind viața ploieșteană între 1939-1944. Majoritatea acestor imagini sunt din colecția AEDU, fiind cumpărate de noi din diferite surse.

Pentru coperta albumului am vrut să avem o viziune aparte asupra acelei perioade, așa că am utilizat o imagine dintr-un album personal al unui soldat german, pe care am prelucrat-o, apoi am colorizat-o și am prelucrat-o din nou pentru a se potrivi coperții albumului nostru. Dintr-o fotografie alb-negru 6×6 cm a rezultat imaginea color pe care o vedeți mai jos.

Recent am descoperit că pagina Prahova Secretă a luat imaginea fără acordul nostru, a șters numele autorului și titlul (dar cum se suprapunea ușor cu stâlpul de iluminat, l-au șters parțial și pe acesta), precum și data și locul tipăririi, iar apoi au postat-o pe pagina lor ca fiind conținut propriu.

Screenshot al paginii Prahova Secretă

Screenshot al paginii Prahova Secretă

Coperta albumului

Aceasta este definiția furtului intelectual.

Din păcate, este descurajant să vezi cum munca ta este furată de alții. Drumul de la fotografia originală la cea de pe copertă nu a fost simplu: am căutat imaginea, am cumpărat-o, am prelucrat-o, a fost colorizată și apoi din nou procesată. Totul în speranța recuperării unei părți de istorie ploieșteană.

Iar pagina „Prahova Secretă” fură munca altora și, profitând de interesul publicului pentru istoria locală, se folosește de acest subiect pentru a face reclamă unor produse sau afaceri.

Având în vedere că albumul nostru este protejat de Legea drepturilor de autor, așa cum este precizat și în interiorul său, vom începe acțiunea legală împotriva paginii și a adminului.

 

Cum a furat „Prahova Secretă” conținut AEDU

One thought on “Cum a furat „Prahova Secretă” conținut AEDU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *