Ce a fost Republica de la Ploiesti?

In 1870 se implineau 4 ani de cand Alexandru Ioan Cuza a fost obligat sa abdice si in locul sau a venit dinastia Hohenzollern, reprezentata de principele Carol I (viitor rege al Romaniei). In societatea romaneasca, fiind una fara traditie monarhica, au aparut o serie de voci care contestau familia domnitoare de neam strain aflata la conducerea tarii.Inca din 1869, la Ploiesti au aparut framantari cu caracter anti-Carol I, iar toate aceste tulburari au culminat cu noaptea de 7/8 august cand o serie de lideri locali au incercat sa organizeze o lovitura de stat care sa-l rastoarne pe principe. Numai ca aceasta actiune a fost gandita in mare masura doar pentru Ploiesti, liderii de atunci mizand pe o alaturare simultana a celorlalte orase. Evenimentele s-au derulat intr-o maniera pur balcanica, avand un puternic iz comic. Pana seara, soldatii veniti de la Bucuresti au restabilit ordinea, iar Republica de la Ploiesti a murit la mai putin de 24 de ore de la fondarea ei.O serie mai larga de articole pe aceasta tema vor fi publicate pe RepublicaPloiesti.net, iar linkuri catre ele vor putea fi regasite si aici.

Ce a fost Republica de la Ploiesti?

11 thoughts on “Ce a fost Republica de la Ploiesti?

  • August 10, 2009 at 2:21 pm
    Permalink

    In schimb, Republica Populara Romana si Republica Socialista Romania nu au mai murit asa de repede…

    Reply
  • January 12, 2010 at 7:13 pm
    Permalink

    D-le Lucian Vasile, Va felicit pentru acest Web.si sint incintat ca l-am descoperit din intimplare[cautind scolarii lui N.Iorga].Sint foarte emotionat de vechile fotografii[casa Gavanescu,de la coltul strazii mele],vreau sa va trimit si eu vechi fotografii si sa obtin mai multe informatii despre istoria orasului[publicata dupa Revolutie]si de la Arhivele Statului,la care presupun ca aveti acces.Trebuie sa facem publicitate la aceasta pagina;sint sigur ca au mai ramas pensionari care detin informatii nepretuite.Din pacate,cind copilaream la Ploiesti,nu am descusut mai mult pe N.Cives,Col.Clinceanu,E.Bogdan,S.Carcaleteanu,etc.din familia mea,care stiau orasul de cind era un camp de tutun pe Rudului..Mare surpriza,va multumesc.Lucian Horescu[Athens,GA].

    Reply
  • January 12, 2010 at 7:38 pm
    Permalink

    Domnule Horescu,

    Va multumesc pentru comentariu!

    As fi foarte interesat de pozele de care aminteati. Din pacate, la Arhive am fost, dar fondul fotografic nu este inventariat.

    Aveti adresa mea de mail la contact. Va rog dati-mi un mail, deoarece as vrea sa mai discutam.

    Numai bine,
    Lucian Vasile

    Reply
  • March 11, 2010 at 5:48 am
    Permalink

    Intotdeauna mi s-a spus ca sunt cu gura mare, ca asa sunt ploiestenii, n-am suportat anumite nedreptati. Iar eu am raspuns ca sunt ploiesteanca-republicana. Probabil ca am avut vreun descendent care a participat la eveniment si deacolo mi se trage (ma mai amuzam si eu cand le spuneam).

    Reply
  • April 26, 2010 at 4:35 pm
    Permalink

    Domnule Lucian Vasile,
    Am citit cu mare intarziere textul privitor la asa numita Republica de la Ploiesti. Va marturisesc ca va admir foarte mult stradania de a prezenta trecutul urbei noastre. De data asta insa sunt oarecum dezamagit. Sigur, prezentarea faptelor este corecta. Insa nu accentuati nicidecum latura ridicola a evenimentelor, incurajand – vrand, nevrand – fudulia celor care afirma ca noi, ploiestenii suntem “republicani” (inclusive ridicolul titlului unei publicatii ploiestene – “Republicanul”). Nici macar nu pomeniti de ilustrul nostrum concetatean, participant direct la “republica”, I. L. Caragiale si geniala sa schita “Boborul”. Sigur, dupa ce initial domnitorul Carol minimalizase “republica”, apoi, a luat-o in serios. Dar asta nu l-a impiedica sa-l gratieze pe singurul “republican” condamnat de instantele militare, capitanul Comiano. Dar supararea pe ploiesteni i-a ramas lui Carol, astfel ca dupa 11 ani, la 11 iunie 1881 nu a participat la dezvelirea Statuii Libertatii. (asadar, statuia nu exista in 1870, iar “republicanii” nu aveau cum sa se stranga in jurul acesteia)
    Nini Hristodorescu

    Reply
  • April 30, 2010 at 8:45 pm
    Permalink

    Domnule Hristodorescu,

    Am scris in postul de mai sus: ”venimentele s-au derulat intr-o maniera pur balcanica, avand un puternic iz comic.”. Eu cred ca am subliniat destul de bine latura ridicola. In fine, opinii si opinii.

    Si da, aveti dreptate, am facut o greseala: Statuia Libertatii nu exista inca la 1870.

    PS: nu am raspuns mai devreme pentru ca efectiv nu am avut timp…

    Reply
  • August 5, 2010 at 3:50 pm
    Permalink

    "Evenimentele s-au derulat într-o manieră pur balcanică, având un puternic iz comic."
    Nu sunt de acord cu această formulare. Republica de la Ploiești a fost o mișcare cât se poate de serioasă, care a implicat câteva mii de conspiratori. Să nu uităm că și Ion C. Brătianu a fost arestat sub suspiciunea de participare la complot. Accentele comice i se datorează exclusiv lui Caragiale, care a satirizat mișcarea, acțiunea fiind, în mod evident, intenționată și răuvoitoare.

    Reply
  • August 8, 2010 at 9:57 am
    Permalink

    Mii de conspiratori? Cred ca e o cifra exagerata. Poate cateva sute…

    Izul comic cred ca reiese si din intamplarea de la telegraf, cand functionarul, luat ostatic, a putut anunta la Bucuresti pentru ca cei care il pazeau au adormit (poate si datorita alcoolului) 🙂

    Reply
  • August 23, 2010 at 11:17 am
    Permalink

    "In societatea romaneasca, fiind una fara traditie monarhica, au aparut o serie de voci care contestau familia domnitoare de neam strain aflata la conducerea tarii." Eu sunt brailean, dar as zice ca este exact pe dos. Societatea romaneasca niciodata nu a avut traditie republicana, cum a avut Franta de exemplu.

    Reply
  • August 23, 2010 at 3:42 pm
    Permalink

    De traditie republicana nu poate fi vorba, desigur. Dar nici o de o traditie monarhica, in adevaratul sens al cuvantul nu se poate vorbi. La noi, pana in 1866, nu au existat dinastii, nu a fost vorba de o casa regala.

    Iar contestarea venea din mai multe motive: religia nonortodoxa, devotamentul pentru Cuza, etc.

    Reply
  • September 14, 2010 at 5:32 pm
    Permalink

    DUMNEZEULE…CATE COMENTARII IERTAT SA-MI FIE DE PRISOS.SUNT DE ADMIRAT INAINTASII NOSTRI PENTRU "REPUBLICA PLOIESTI" GANDITI-VA CA AU PROTESTAT INTR-UN FEL, DAR NOI N-AM FOST IN STARE SA-L INLATURAM PE CEAUSESCU SI L-AM RABDAT ATATA TIMP,CU TOATE MIZERIILE PE CARE LE-A INDURAT NATIA ASTA.ACUM CE SA MAI VORBIM…LASITATEA NE DUCE PE DRUMUL PIERZANIEI SI SIGUR CEL CARE PROSPERA DIN NIMIC NU VA FACE NIMIC PENTRU A LE FI TUTUROR BINISOR NU BINE.PLOIESTENII AU FOST REVOLUTIONARI CU SIMTUL DREPTATII…EU UNA SUNT MANDRA CA SUNT PLOIESTEANCA, MAI RAU E DE VIITORIMEA CARE VA FI CA NU SE POT MANDRI CU NOI ASTIA DE ACUM.CE FACEM DRAGUTILOR… ? MAI MARE RUSINEA PAROL….DAR VORBA CUIVA INTELEPT:
    "ISTORIA RAMANIEI PREZENTATA DE ALTII DIN AFARA IN DOCUMENTELE LOR ESTE CEA REALA, CEA PE CARE O FACEM NOI …NU VA FI ADEVARATA,MAI ALES CA NU SE MAI STIE CE ESTE ISTORIA NEAMULUI.AMINTITI-VA CA IN 1989 UN SFERT DIN CARTEA DE ISTORIE S-A ARUNCAT LA COS,NOUA NE-AU RAMAS URMELE IN SUFLET. ASA CA DRAGILOR BRAVO REPUBLICANILOR.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *