Muzeul National de Istorie a Romaniei a demarat un proiect interesant de rememorare a perioadei dintre 1947 – 1989, sub titlul ”Comunismul in Romania”. Cautand prin arhiva de imagini publicata pana in acest moment, am gasit 4 fotografii din anii ceausisti realizate in Ploiesti. Sa le luam in ordine cronologica:sursaPe 17 octombrie 1973 tov. Nicolae Ceausescu venea in vizita la Intreprinderea de Masini si Utilaj Tehnologic din oras. Popularitatea sa era inca una reala, dezghetul din primii ani de domnie fiind inca proaspat in constiinta romanilor.sursaUn aspect de la demonstratia anuala de 23 august. Fotografia realizata in 1975 nu tradeaza cultul personalitatii care incepea sa se contureze in jurul ”conducatorului iubit”. Apar portretele lui Ceausescu, savantei cu 4 clase, Stefan Voitec, Emil Bodnaras, etc. Oamenii veneau dinspre Gara de Sud, spre centru, trecand prin fata tribunei oficiale de la rondul I al Bulevardului.(click pe poza pentru marire – sursa)Pe 4 septembrie 1981, Nicolae Ceausescu sustinea un discurs din balconul Palatului Administrativ. Lumea se adunase in noul Centru Civic realizat prin demolarea Primariei Noi, strazilor Lipscani, Brasoveni, Romana – intr-un cuvant, zonei istorice a Ploiestilor. Trecand peste lozincile specifice epoci (”Stima noastra si mandri – Ceausescu Romania” – pancarda din stanga), este interesant de observat schimbarile arhitecturale din plan secund. Hotelul Central tocmai fusese extins, ajungand la aspectul actual, Magazinul Omnia (centru) reprezenta o realizare a arhitecturii socialiste (construita prin demolarea unor cladiri cu insemnatate istorica, precum cea in care s-a nascut Take Ionescu), iar pe fostul Palat al Justiei erau arborate drapelele Romaniei Socialiste. Pe spatiul dintre Omnia si Sala Sindicatelor (se vede in plan departat) se afla zona Crinul Alb, una din ultimile enclave ale orasului vechi. Nu imi dau seama din poza daca imobilele fusesera deja demolate (mie asa mi se pare), dar peste numai 3 ani, in locul lor se vor afla Galeriile Comerciale. In schimb, Statuia Libertatii va ramane pana in prezent izolata, ascunsa intre copaci.sursaUn aspect dintr-o gradinita ploiesteana (recunoaste cineva interiorul?). Este una din imaginile tipice ale anilor `80, marcati de lipsa de alimente si utilitati (cand nici hartie igienica nu se mai gasea). Cenusiul cotidian era totusi vegheat de Partid si Conducatorul sau iubit, omniprezenti in societatea romaneasca. Pe perete se pot observa cele 3 tablouri cu stema republicii socialiste, chipul lui Ceausescu si simbolul comunist al secerei si ciocanului.In final, va recomand sa rasfoiti si restul arhivei de imagini de pe site, mai ales pentru pozele cu demolarile din capitala.
Ploiestii in Epoca de Aur
Da, ai dreptate, fusese demolat tot frontul de cladiri dintre "Omnia" si noua "Casa de cultura a sindicatelor", dar si cele din spate, pana la liceul Cuza. Galeriile comerciale sunt creatie a arh. Nitu Sever.
Amplasamentul tribunei de pe bulevard era o pacoste pentru autoritati: dedesubt trece un canal colector de canalizare vizitabil ce trebuia de fiecare data inspectat, iar caminele sigilate…
Un aspect amuzant acum: cu ocazia uneia dintre "vizitele de lucru" la Ploiesti, pe fatada Cinemascopului era atarnat un tablou urias al "tovarasului". Cu cateva minute inainte de sosirea delegatiei, lumea a vazut uluita cum tabloul incepe sa se balangane si este tras in sus. Motivul? Cineva observase ca deasupra era o reclama la filmul ce rula in cinematograful de la parter: "Vagabondul". Panoul era sudat si ancorat zdravan, asa ca nu mai era timp sa fie inlaturat si s-a preferat indepartarea tabloului…
Sever Nitu a proiectat si blocurile Unirea si Mercur, extinderea recenta a imobilului Unirea, dar si cateva blocuri din cartierul de Vest.
Foarte haios episodul cu vagabontul :))
Felicitari pentru muzeul virtual al apei!
Multumesc !
Interesant, mi-a adus putin aminte de copilaria / adolescenta mea (am mai prins vechea primarie inainte sa fie facuta bucatele si sa se inalte monstruozitatea aceea de Palat Administrativ, mi-o si aduc aminte).
PS. Cred ca in defilarea aia din 1975 sunt si eu pe undeva cu mama. :))