Traim intr-un oras care, in ciuda aparentelor, traieste, imbratraneste si, fara sa percepem, se schimba. Unele cladiri dispar. In locul lor apar constructii noi. Pe langa toate acestea, exista cladirile care se adapteaza. Care se renoveaza. Care (foarte rar) se restaureaza. Care se schimba.Prezentarea imobilului Simion Gavanescu a fost o incercare de a vedea cum este perceputa schimbarea si, datorita feedback-ului, incep aceasta serie de articole. Pentru astazi, 3 cazuri:1. Strada Postei, numarul 3Dupa stilul modernist, tind sa cred ca aceasta casa a fost ridicata undeva in anii 30. In general, cei cu meserii liberale erau cei deschisi catre acest stil arhitectural cubist, asa ca este posibil ca cel care a construit-o sa fi fost avocat, doctor, etc. Pana de curand, in jurul imobilului a fost o intreaga disputa privind ocuparea in mod abuziv a etajului 2 si a lipsei reparatiilor care facusera casa o primejdie pentru vecini. Situatia pare sa se fi schimbat.2. Scoala Elena DoamnaSau fosta Scoala Primara No 2 de Baieti. Este una din cele mai vechi scoli si, totodata, una din cele mai vechi cladiri ramase in picioare in partea dinspre Calea Campinii a strazii Vasile Lupu. Suprinzator sau nu, nu este monument istoric.3. Strada 1 Mai, numarul 6De la o singura persoana am reusit sa aflu cateva informatii: casa ar fi fost construita in 1912 [UPDATE: Casa este construita cu siguranta dupa 1917] pentru o ruda a lui Dumitru Mociornita, patronul celei mai importante firme de incaltaminte din Romania, in perioada interbelica. Avand in vedere ca Mociornita a fost prahovean si a fost elev in Ploiesti, ipoteza pare a fi destul de aproape de adevar. Astazi, imobilul este sediul unei clinici private.(va continua)
Schimbari (I)
Blocul modernist – ok;
Scoala "Elena Doamna" – bataie de joc cu culorile si acele termopane HIDOASE;
Casa din 1 Mai – presupun ca ok, doar arata jalnic inainte, dar de ce ai renova o casa pentru ca ulterior sa o acoperi cu un MARE cearsaf publicitar??
Raiden,
Daca zici tu zici ca imobilul din 1 mai arata ok, atunci e clar ca trebuia sa ii fac post separat :))
PS: E tare trist sa vezi ca bisericile si scolile (care ar trebui sa fie repere in materie de cultura) sunt cele mai bogate in privinta renovarilor in mai rau.
Imobilul din foto 1 ar fi arătat decent dacă era renovat în mod unitar. Aşa cum arată acum, seamănă cu două case puse una peste alta.
În foto 2 tâmplăria de PVC face toţi banii. Iar "schema" de culori cu variaţii pe o singură temă este dezagreabilă.
Imobilul din foto 3 promite, atât cât pot să-mi dau seama. Gestul acoperirii cu o plasă publicitară, fie şi pentru o perioadă scurtă de timp, este reprobabil.
In imobilul prezentat in figura 3, clinica medicala e doar chiriasa. Oarecum asa s-ar explica prezenta banner-ului publicitar…
Aaaa, imobilul modernist e gata? Credeam ca si jos renoveaza la fel. Atunci, nu se poate sa mentin calificativul acordat mai sus. Scadeam la "semi-ok" 🙂
Abia astept sa descarc pozele luate saptamana trecuta de la Ploiesti. O sa-ti trimit una de pe la 1909 cu bunica mea eleva la Elena Doamna (cu clasa in fata scolii). Nu pot acum ca am ceva probleme la calculator.
Abia astept poza! Este binevenita, mai ales ca articolul despre Palatul Scolii Elena Doamna este in plan pentru saptamanile viitoare 🙂
Salutare! La 2 case distanta fata de casa din poza 3(spre capatul traseului 104,chiar pe colt) se afla o casa cu o arhitectura superba. Stii ceva despre ea?
Salut! Daca este cea la care cred ca te referi (e chiar la strada, trece 104 prin fata ei), este vorba de casa George Papp, un afacerist de origine greaca (pare-mi-se si evreu) care a avut un magazin celebru in centrul Ploiestiului – Hora Taraneasca. Casa a fost costruita in 1880.
Mersi pt raspuns! Data viitoare o sa ma uit mai atent la initialele care se vad pe usa, dar din ce imi aduc aminte parca ar fi "GP".Abia astept urmatoarele articole.Spor la succes!