Doua monumente „rosii”

Venirea comuniștilor la putere în România a însemnat și o profundă schimbare în planul elementelor de cultură urbană. Diferite monumente și statui care deranjau noul regim au fost ascunse sau au fost distruse (topite, sparte, etc). În locul lor au apărut altele care se conformau ideologiei comuniste și cinsteau momente sau figuri din istoria limitată a PCR-ului. Despre două astfel de monumente va fi vorba astăzi. În Ploiești situația a fost mai complexă, dar celelalte cazuri merită tratate separat.

Piata 16 februarie - 3 copy

Cele două monumente, surprinse în 1966

Într-o clădire din Piața Unirii, vizavi de Primăria Nouă, s-a desfășurat în 1922 al doilea congres al Partidului Comunist din România (PCdR), când a fost ales secretar general plăpumarul Gheorghe Cristescu. Era o clădire cu parter și două etaje, ridicată undeva în jurul lui 1900. Casa, ca și zona din fața Primăriei, a fost distrusă în timpul bombardamentelor americane din 1944. Comuniștii au avut grijă să marcheze locul unde a fost acel imobil, folosind în mod propagandistic memoria sa. Astfel, a apărut un monument:

Monumentul Congresului PCR 1922 - 1956 copy

Nu știu exact anul în care a fost inaugurată această placă comemorativă, dar cu siguranță în 1949 deja exista în centrul orașului. Probabil după 1990 a dispărut.

Piata Centrala - 33 copy

Poza din 1975 (pe aceasta am găsit-o pe net. Cine știe că este autorul ei îl rog să-mi dea un mail 🙂 )

Al doilea monument este cel în fața căruia Nicolae Ceaușescu depunea flori în 1968. A fost ridicat într-un colț al Pieței Centrale, în imediata apropiere a blocurilor construite în ultimii ani ai regimului Dej.

Monumentul Grevei 1933 - 1956 copy

În dreapta cuvântului „februarie” se observă un colț din Magazinul Mare, actual sediu de bancă

În februarie 1933, pe fondul gravei crize economice, au apărut tensiuni în rândul muncitorilor de la rafinăriile Astra și Româno-Americană. O simpla grevă s-a transformat într-o confruntare serioasă între muncitori și forțele de ordine, soldată cu câțiva răniți grav. Motivul a fost unul economico-social și nicidecum unul ideologic (lupta de clasă). Totuși, pentru propaganda comunistă a fost un subiect perfect pentru a fi exploatat. Interesant este ceea ce s-a întâmplat cu acest monument. După 1990, a fost mutat în fața Palatului Administrativ și re-brand-uit. Steaua roșie a fost dată jos, s-au mai adăugat câteva elemente de estetică, iar placa ce avea înscris textul inițial a fost modificată cu una ce evocă momentul decembrie 1989.

DSCF3962 copy

Monumentul de azi

Cine știe, poate statuile lui Lenin pot fi re-șlefuite în chipul lui Coposu. Ce ar putea să ne mai surprindă?

Doua monumente „rosii”

10 thoughts on “Doua monumente „rosii”

 • September 6, 2009 at 9:21 am
  Permalink

  O sa ne mai surprinda multe lucruri, si in mod negativ, stai linistit.

  Mi-e greata cand citesc placute comemorative comuniste. Au un limbaj de lemn bolnavicios!

  Monumentul Revolutiei foloseste doar "suportul" monumentului comunist. Vechea placa, amintind de greve, a disparut si au pus-o pe cea noua in loc.

  Nu ma mir niciodata indeajuns cat de hidoase pot fi acele blocuri din centru.

  Reply
 • September 7, 2009 at 11:26 am
  Permalink

  Blocurile sunt, intr-adevar, hidoase. Totusi, cel cu Cinemascopul si terasa lui Doroftei ar fi fost chiar frumusel daca nu s-ar fi lungit exagerat spre Posta Mare. Daca ar fi fost o constructie mai echilibrata, ar fi adus un pic cu Hotel Aro Palace din Brasov.

  Reply
 • December 8, 2009 at 1:45 pm
  Permalink

  Cat de bine poate arata fotografia din 1975! Inca nu imi vine sa cred, arata asa aranjat orasul pe atunci! Acum e o totala nebunie.

  Reply
 • March 10, 2010 at 2:24 pm
  Permalink

  Nu stiu daca fotografia e din 1975. Cred ca e mai devreme. In 1970 ne-a evacuat din imobilul de pe strada Brasoveni care se vede in fotografie in fata parcului de la Palatul Culturii. Incepuse constructia Palatului Administrativ dar nu mai stiu cand s-a terminat.

  Reply
 • March 11, 2010 at 5:36 am
  Permalink

  Din partea Palatului Administrativ. Oricum, am citit mai incolo ca Palatul l-au dat in functiune in 1972, asa ca trebuia sa fie liber in fata lui. Oricum pana sa ne mutam, parintii mei au avut nopti nedormite din cauza santierului care era acolo.

  Reply
 • March 12, 2010 at 6:32 pm
  Permalink

  Se lucra 24 din 24? Erau vizite de lucru ale Tov? Sunt foarte interesat de detalii de genul…

  Aaa, si instiintarea de demolare cand a venit? Cu cat timp inainte? Si cum a fost episodul evacuarii?

  Reply
 • April 7, 2010 at 9:51 am
  Permalink

  Da se lucra 24 din 24. Tatal meu se mai certa cu muncitorii noaptea ca nu se putea dormi. Ai mei nu mai sunt asa ca prea stiu amanunte. Terminasem clasa I, in 70 cand ne-au evacuat, in vara – toamna.Oricum ni s-a spus mai dinainte ca ne-am dus sa vedem blocul unde vom sta in Vest bineinteles. Clasa a doua am inceput-o la Vest. Imi mai aduc aminte ca la coltul dinspre bulevard era o gogoserie.

  Reply
 • April 24, 2010 at 1:42 pm
  Permalink

  Am gasit prin actele vechi Ordinul de repartizare al apartamentului din Vest, eliberat de Consiliul Municipal Ploiesti la 30.06.1970. Data inmanarii (asa scrie pe spate) 14.07.1970. Sunt sigura ca daca mai era ceva gaseam. Mama mea le-a pastrat si le-am pastrat si eu.

  Reply
  • October 13, 2016 at 11:56 am
   Permalink

   Nu va supărați…in ce bloc ati fost repartizați ? In cele turn de la 11 la 17 ? Eu am stat in bl 12 !

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *