Tribunalul Vechi

Tribunalul Vechi (2)Cladirea Tribunalului a fost un edificiu simbol al orasului vreme de ceva mai mult de o jumatate de veac, dar a avut aceea soarta ca si alte edificii reprezentative – a disparut.Tribunalul Vechi - 1936Tribunalul ca institutie functiona la mijlocul secolului al XIX-lea in casa lui Hagi Buzila, la un loc cu Primaria. Aceasta din urma si-a construit in sediu propriu, lasand localul in intregime activitatii judecatoresti. Dar situatia nu era una foarte placuta pentru Tribunal, chiria fiind mare si localul neincapator pentru nevoile proprii.Tribunalul vechi 1937 - 2008In stanga se vede un colt din Casa Ergas Mamaciu – perspectiva de pe actuala strada BalcescuAstfel apare initiativa unei cladirii a Tribunalului, se strang fonduri si se incredinteaza lucrarea arhitectului Toma N. Socolescu (tatal lui Toma T.). Noul edificiu va fi finalizat in 1879, aflandu-se vis-a-vis de Casa Ergas Mamaciu, la intersectia strazilor N. Filipescu (redenumita apoi Justitiei, in prezent numindu-se N. Balcescu) si Franceza (actualmente Mihail Kogalniceanu). Reconstituire aproximativa a amplasamentului Tribunalului si a Primariei VechiIntrarea se facea prin corpul rotund de la intersectia celor 2 aripi ale cladirii. Intre Tribunal si Primarie exista un corp de legatura (arhitectura celor 2 cladiri fiind similara, este greu de spus daca acel segment exista din 1868 sau din 1879).Primaria veche - 2In stanga Primaria Veche si Foisorul de Foc, iar in dreapta se vede corpul de legatura
O data ce Palatul de Justitie a fost dat in folosinta, in noiembrie 1933, Tribunalul s-a mutat in noua cladire, iar in locul sau a fost instalata Chestura Politiei. Anii in care politia a avut sediul in acest imobil au coincis cu agitatia finalului perioadei interbelice, iar cum sediul Miscarii Legionare din oras se afla la 2 strazi distanta, conflictele nu au ezitat sa apara (mai pe larg, intr-un articol viitor).
Copacul martorCopacul martor, singurul care a supravietuit din toata zona Primaria – Tribunalul VechiCutremurul din 1940 a afectat imobilul, fapt care a determinat Politia sa se mute in alt sediu. Cladirea vechiului tribunal, ramasa intr-o stare avansata de degradare, a fost demolata apoi in anii 40.Amplasamentul de azi al TribunaluluiIn urma cu un secol, pe aici am fi pasit intr-una din salile TribunaluluiIn locul tribunalului, azi este strada Kogalniceanu (largita) si trotuarul din fata cazinoului de la parterul Hotelului Prahova (care, la randul sau, se afla pe locul Primariei Vechi cu al sau Foisor de Foc).Hotel Prahova
Hotelul Prahova si copacul martorRestul cladirilor de pe aceeasi parte a strazii vor fi demolate in perioada sistematizarii comuniste, in anii 70-80 ai secolului trecut.
(informatii utile am aflat din articolul domnului Paul Popescu)

Tribunalul Vechi
Tagged on:             

17 thoughts on “Tribunalul Vechi

 • February 19, 2010 at 6:03 pm
  Permalink

  ai vazut cum ispar casele vechi din ploiesti ? zilele astea se demoleaza casa de la sensul giratoriu , prima casa de pe strada vlad tepes . foarte trist ! mereu o admiram cand treceam pe acolo … astept o postare despre tribunalul nou 😀

  Reply
 • February 19, 2010 at 6:38 pm
  Permalink

  Da, am vazut cazul acelei case. O sa pun un material despre aceasta casa (din pacate nu prea stiu mai nimic de istoricul ei…).

  Apropo, Tribunalul Nou este Palatul de Justitie (isi merita numele de Palat prin maretia sa).

  Reply
 • February 20, 2010 at 8:03 am
  Permalink

  Cat de interesant! Din toata zona veche, numai copacul a ramas. Ma intreb cum au reusit comunistii sa nu observe/sa nu taie copacul…

  Reply
 • February 21, 2010 at 6:25 am
  Permalink

  Nu cred ca fost vorba sa nu-l observe. Probabil nu au avut treaba cu cei cativa metri patrati din jurul sau.

  O situatie similara era si cu arborele acela din sensul giratoriu din fata Catedralei. Pana acu 2 ani era un copac foarte mare, in spatiu verde, spre Petrom (pe google maps parca se mai vede inca…). Ramasese din vechea Cale a Campinii.

  Reply
 • February 21, 2010 at 6:14 pm
  Permalink

  copacul acela s.a rupt la furtunile de vara trecuta …

  Reply
 • February 24, 2010 at 12:34 am
  Permalink

  e prima oara cand aflu de pe site-ul asta o veste proasta – se demoleaza si casa de pe Vlad Tepes ? De ani de zile ma asteptam la asta , de ani de zile mi-era draga tocmai fiindca rezista darapanata asa . Si cand in cele din urma ma obisnuisem cu ea acolo , parte dintr-un peisaj bizar , s-au gandit sa o demoleze … Era chiar o casa aparte , m-am intrebat care fusese oare povestea ei . Asa incat abia astept materialul . Se pare ca pe site aici o sa ajungem sa gasim mai multe case frumoase decat au sa ramana in oras .

  Reply
 • March 6, 2010 at 9:01 am
  Permalink

  Ma intereseza daca stie cineva istoricul blocului unde odata era cinema timeretului,str stefan cel mare nr 8

  Reply
 • March 6, 2010 at 2:07 pm
  Permalink

  Anonim, acela este Caminul Dascalilor, construit in 1926 (posibil sa gresesc putin, dar cu siguranta in anii 20), dupa planurile lui Toma T. Socolescu. Va fi un articol si despre aceasta constructie.

  Reply
 • July 6, 2010 at 5:04 am
  Permalink

  In spatele Hotelului, peste drumul cu linia de tramvai, era parca militia veche de prin anii '60. Isi mai aduce cineva aminte?

  Reply
  • May 4, 2016 at 7:42 pm
   Permalink

   Aveti dreptate! Insa, inainte de a fii sediul Militiei, a fost un hotel al carui nume nu mi-l amintesc.

   Reply
   • May 5, 2016 at 7:11 am
    Permalink

    Hotel Splendid.

    Reply
 • July 6, 2010 at 8:21 pm
  Permalink

  Acolo a fost politia inca din perioada interbelica sau cel putin 39-40. De fapt, din cate stiu, cladirea a fost initial Hotel Splendid.

  Reply
 • July 7, 2010 at 10:37 am
  Permalink

  Imi aduc aminte de cladirea in care era militia, doar ca, in acea vreme (pana am plecat eu din Ploiesti), inca nu exista tramvai…
  Daca nu gresesc, strada in care era militia ducea spre strada Postei ?

  Parca exista prin apropiere si un teatru de copii…

  Reply
 • August 8, 2010 at 6:22 am
  Permalink

  Da bd, fotografia din 2008. Stanga e teatrul de copii. Pe unde e masina rosie era militia veche. iar drept inainte la masina rosie dai in strada Postei.

  Reply
 • January 18, 2011 at 6:38 am
  Permalink

  In cladirea fostului cinematograf Tineretului era Casa Corpului Didactic si Clubul Cadrelor Didactice. Acolo cateodata mergea si bunicul meu care a fost director de scoala la nr 3 pe strada Tarsor apoi a devenit Stefan Gheorghiu.

  Reply
  • May 4, 2016 at 7:53 pm
   Permalink

   Exact! Era sala de spectacol a Casei Corpului didactic, devenit ulterior “Cinematograful Roxy”, ulterior (pe vremea comunistilor) devenind “Cinematograful Tineretului”.

   Reply
 • Pingback: Amintirile lui Mihail Caffé | Republica Ploiesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *