Monumentul Vanatorilor

Pentru a continua seria de articole despre zona de sud a orasului (puteti citi aici despre Gara de Sud, Bulevardul Independentei si Proiectul pasajului subteran), ne oprim asupra Monumentului Vanatorilor, care este primul monument din tara dedicat soldatilor care au luptat in razboiul din 1877-1878.
Judetul Prahova a dat armatei romane 3 unitati militare care au participat activ la campania de la sud de Dunare: Regimentul 7 Prahova, Regimentul 4 Calarasi si, cel mai cunoscut, Batalionul II Vanatori din Ploiesti. Pentru a cinsti eroismul soldatilor prahoveni din timpul razboiului pentru independenta, in 1890 apare initiativa lui Ion Gr. Sorescu de a ridica un monument dedicat acestora. S-a format un comitet de actiune si s-a inceput strangerea de fonduri prin liste de subscriptie, organizarea de baluri, etc.
 
Monumentul Vanatorilor – fotografie din 1935
Concursul de proiecte a avut loc in 1892, iar castigatoare a fost ideea sculptorului George Vasilescu. Initial, monumentul trebuia sa fie o columna cu un vultur in partea superioara si un soldat la baza sa, grupul statuar fiind inconjurat de 4 lei.
Proiectul initial al monumentului
Proiectul s-a schimbat pe parcurs, columna fiind inlocuita cu un obelisc de granit, iar leii cu sculpturi in bronz ale soldatilor prahoveni. Pentru realizarea lor, George Vasilescu s-a documentat in Ploiesti asupra uniformelor si armelor de epoca, cerand apoi autoritatilor locale sa ii precizeze unde urma sa fie amplasat monumentul pentru a-l integra cat mai bine in spatiul arhitectural. Statuile celor 4 soldati exista si azi:
IMG_2129
IMG_2127
IMG_2131
IMG_2133
Au inceput atunci discutii aprinse in oras despre viitoarea locatie: unii au sugerat ca la primul rond dinspre Gara al Bulevardului ar fi cea mai buna pozitionare, in timp ce alte voci cereau monumentul mult mai aproape de centrul localitatii, in Piata Fructelor, in capatul Bulevardului, in zona din fata Postei din prezent. Totusi, cei mai mult si cei mai influenti au ales rondul I, la mijlocul dintre cele doua locatii amintite anterior.
Monumentul Vanatorilor - 8
Monumentul amplasat la rondul I
Inaugurarea trebuia sa aiba loc in 1896, insa partea de granit a monumentului a suferit deteriorari in timpul transportului din Italia, asa ca sculptorul Vasilescu s-a angajat sa repare piesele stricate pe cheltuiala sa. Dezvelirea monumentului a avut loc in 1897, dar nu pe 30 august (cand s-ar fi implinit 20 de ani de la asaltul asupra redutei Grivita 1), ci pe 12 octombrie, intr-un cadru festiv. Au fost prezenti toti politicienii locali, dar si personalitati precum Alex. Candiano-Popescu, Grigore Ion (soldatul care capturase steagul otoman de pe reduta), Nicolae Prusanu (reprezentantul veteranilor) si Regele Carol impreuna cu printul Ferdinand, domnitorul fiind cel care a inaugurat monumentul.
Medalie
Medalie emisa in cinstea inaugurarii monumentului
Pe cele 4 laturi ale obeliscului au fost montate 4 placi, dintre care cel putin 2 de bronz: una infatiseaza asaltul vanatorilor asupra redutei Grivita, iar cealalta este o alegoria reprezentand-o pe zeita Victoria in mijlocul oamenilor (astazi, cele doua placi se afla pe lateralele obeliscului).
IMG_2128
Placa reprezentand asaltul ostasilor prahoveni
 
IMG_2132
Reprezentarea alegorica a zeitei Victoria
A treia placa amintea de momentul inaugurarii si de participantii la acea festivitate, iar pe a patra era scrise o parte din numele celor ce donasera bani pentru constructie. Acestea doua au disparut de-a lungul vremii: ultima in 1899 (la numai 2 ani de la inaugurare!) deoarece autoritatile locale au considerat ca monumentul este meritul tuturor ploiestenilor, nu numai al celor inscrisi, iar cea de-a treia la inceputul perioadei comuniste.
Monumentul Vanatorilor surprins intr-o carte postala, in primii ani de dupa Marea Unire
La rondul cu Monumentul Vanatorilor aveau loc paradele de 10 mai (ziua nationala a Regatului), dar si unele intruniri publice.
Intrunire publica la inceputul secolului XX
 
Monumentul Vanatorilor - 29
Regimentul 32 Mircea, fotografiat in jurul Monumentului Vanatorilor – 1902
In 1916, dupa ce armata germana ocupa Ploiestii, cele doua tunuri turcesti (captura de razboi din 1878) care flancau monumentul au fost demontate si predate otomanilor.
Imagine din 1901 in care se pot observa tunurile otomane (in fundal se vede clopotnita bisericii Sfantul Gheorghe)
La inceputul perioadei interbelice, Nicolae Prusanu, unul dintre ultimii veterani ai razboiului de independenta a inceput o campanie pentru renovarea Monumentului Vanatorilor din Ploiesti. Efortul sau s-a materializat, iar pe 10 mai 1927, Prusanu defila pe Bulevard, trecand pe langa recent renovatul monument. Foarte probabil, cu aceasta ocazie, pe fatadele laterale ale obeliscului de granit s-au montat doua placi de bronz infatisandu-i pe Regele Carol si pe Regina Elisabeta. Tot atunci (sau in anii 30), monumentul a fost inconjurat cu o zona de verdeata si cu un gard de beton de inaltime redusa.
Monumentul Vanatorilor - 1934
Monumentul si gardul de beton – 1935
 
Monumentul Vanatorilor - 30
Sageata indica unul din basoreliefurile de bronz (probabil cel indicat il infatisa pe Regele Carol)
In timpul bombardamentelor din 1944, monumentul a fost semnificativ avariat, fiind ulterior demontat. Abia pe 23 august 1954, acesta a fost reinaugurat, insa avand o alta locatie: in squarul din fata uzinei 1 Mai, in apropierea vechiului pasaj de deasupra liniilor de cale ferata de langa Gara de Sud. Cele doua bazoreliefuri reprezentand pe Regele Carol si Regina Elisabeta fusesera indepartate. Mai mult decat atat, placa de pe fatada principala, care amintea de festivitatea de inaugurare, si implicit de Rege, a fost inlocuita cu una care vorbea de ”fratia de arme romano-ruse” si de cea de-a 10a aniversare a ”eliberarii patriei noastre de catre glorioasa Armata Sovietica”. De asemenea, nu se mai numea Monumentul Vanatorilor, ci ”un monument simbolizand fratia de arme romîno-rusa”.
IMG_2168 monumentul vanatorilor 1954
Imagine din Flamura Prahovei, din 1954, imediat dupa inaugurare
 
Monumentul Vanatorilor - 1975
Monumentul fotografiat in 1975 – in fundal sunt blocurile de pe strada Jianu
Cutremurul din 1977 a afectat la randul sau monumentul, asa ca acestea din urma a trecut printr-un alt proces de renovare, si, cu aceasta ocazie, i-a fost stabilit in 1980 actualul amplasament: in capatul dinspre Gara de Sud al Bulevardului.
DSCF6779
In amplasamentul actual, vazut de la o fereastra din blocul Gioconda
Din pacate, Monumentul Vanatorilor si-a pierdut din semnificatia sa si din rolul pentru care a fost gandit. In primul rand, este greu observabil pentru trecatori: privind dinspre Gara de Sud, acesta se pierde intre panourile publicitare si fantana din fata statiei feroviare; privind dinspre statia de autobuze sau dinspre pasajul rutier, silueta sa este absorbita in imensitatea blocului Gioconda (al doilea ca inaltime din Ploiesti).
IMG_2124
Monumentul Vanatorilor si Blocul Gioconda
De asemenea, daca treci cu masina prin sensul giratoriu, monumentul pare foarte departat din cauza spatiului verde (in antiteza, cand treci cu masina pe langa Arcul de Triumf din Bucuresti, poti sa ii vezi detaliile, poti sa il simti aproape, fara nicio bariera, integrandu-se in peisajul urban; din pacate, Monumentul Vanatorilor din Ploiesti este pierdut undeva, intr-un spatiu inaccesibil). Readucerea sa la Rondul I, in locul pentru care a fost conceput l-ar putea reintegra in constiinta comunitatii ploiestene (daca statiile de transport in comun ar fi retrase cativa metri, nu s-ar pierde nicio banda de circulatie pe bulevard).
Monumentul Vanatorilor - 21
Monumentul Vanatorilor – la locul sau initial, in urma cu un secol
In plus, Monumentul Vanatorilor este astazi intors cu 180 de grade fata de pozitia initiala, ceea ce ii scade din semnificatie. Vulturul din varful monumentului era indreptat spre sud, spre cei care veneau in Ploiesti, fiind o lectie despre trecutul orasului care era oferita nou-venitilor. De asemenea, monumentul era orientat spre sud, deoarece evenimentele la care facea referire se petrecusera in Bulgaria, insa in prezent, acesta este indreptat spre nord.
IMG_2126
Unul dintre cele 4 obuze care se afla la baza monumentului, facand parte din decoratia originala a acestuia; in fundal, actuala Gara de Sud
Cu toate neajunsurile sale, Monumentul Vanatorilor din Ploiesti ramane unul din putinele monumente dedicate Razboiului de Independenta.
IMG_2136
Vulturul din varful monumentului
Surse: Paul Popescu – Ploiestii si Prahova in vremea dobandirii independentei de stat, ONCE
Monumentul Vanatorilor

9 thoughts on “Monumentul Vanatorilor

 • May 21, 2011 at 9:29 am
  Permalink

  Un adevarat regal ploestean! Fiind, in conceptia mea, sinonim cu Ploestii acest monument, ma bucur ca am aflat atat de multe.

  Bravo, Lucian!

  Reply
 • May 21, 2011 at 10:34 am
  Permalink

  am sa consider articolul drept o jumatate de raspuns la intrebarea mea intreaga fara raspuns de la postarea trecuta

  Reply
 • May 21, 2011 at 3:07 pm
  Permalink

  Raiden, ploiestenii nu prea simt acest monument ca fiind o emblema a orasului. Eu cred ca asta se datoreaza izolarii sale (ca amplasament).

  Adrian – imi cer scuze, uitasem sa raspund la acel comentariu. Am raspuns la articolul precedent.

  Reply
 • May 25, 2011 at 10:38 am
  Permalink

  Si eu doresc ca monumentul sa fie restaurat (incluziv cu placile lipsa) si amplasat in pozitia initiala.
  Rondul I cu statuia amplasata imi seamana cu P-ta M. Kogalniceanu din Bucuresti.

  Reply
 • June 3, 2011 at 11:25 am
  Permalink

  "Proiectul initial al monumentului" era cu adevarat frumos, fara de banalitatea de azi. otonis

  Reply
 • June 18, 2011 at 7:32 pm
  Permalink

  Prahova24Hours – Da, este o comparatie foarte buna, cred. Aproape in fiecare zi trec cu 601 pe langa si simt altfel statuia, mai aproape, integrata in cotidian.

  Reply
 • April 28, 2014 at 1:12 pm
  Permalink

  Am avut onoarea in armata sa fac de garda la solemnitatea depunerii de coroane in fata monumentului. Tin minte ca la festivitate erau prezente multe autocare cu persoane din alte localitati, membrii ai unor ambasade, numerosi ploiesteni si firestie multi pionieri. Se petrecea in 1988 cred. Pacat cu nu mai exista niste fotografii din acele momente.

  Reply
 • February 22, 2015 at 8:16 pm
  Permalink

  poate ca daca in apropiere,pe trotoar,ar fi amplasat un panou cu explicatii si diferite poze ale monumentului de-a lungul timpului,atunci si ploiestenii,dar si vizitatorii, ar valoriza mai mult orasul si istoria noastra…

  Reply
 • July 23, 2015 at 5:40 pm
  Permalink

  Pacat ca acest monument precum si celalalt, Statuia Libertatii, au fost amplasate in sensuri giratorii inconjurate de cladiri mult prea inalte!
  Ar trebui reamplasate pe vechile locatii, Statuia Vanatorilor la rondul 2 dinspre Gara de sud iar Statuia Libertatii in parcul din Piata Victoriei

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *