La final de an – 2012

Si pentru ca am ajuns la finalul anului cu bine, trecand peste mult anuntatul sfarsit al lumii, poate este indicat sa aruncam o privire in spate, la ceea ce s-a intamplat in ultimile 12 luni.
Ei bine, in prima parte a anului nimic, deoarece abia in iunie activitatea pe blog a fost reluata. Este drept ca nu au fost multe articole – am vorbit printre altele despre Casa Corpului Didactic, Posta Centrala si Palatul BNR de alaturi, am aruncat o privire peste cateva cadre vechi al Ploiestilor surprinse in filme de epoca, am discutat despre ceea ce a fost candva Hotelul Europa, am mers pe cursul Dambului, apa ce a adus viata, dar si necazuri ploiestenilor, am vazut cum arata din aer centrul orasului dupa primele bombardamente aliate si am analizat cum si de ce au disparut ori au fost obturate diferite strazi din centrul orasului nostru. Bonus: am intrat putin in atmosfera unei mici intalniri de familie din urma cu 86 de ani.
Alte articole au fost publicate in Dilema Veche (multumiri domnului Tomozei): am fi poate surprinsi sa aflam ca sala teatrului din Ploiesti are o vechime de aproape 90 de ani si ca arata radical diferit de ceea ce stim astazi; casa Elefterscu, cea care gazduieste Muzeul Ceasului, are o poveste zbuciumata, plina de petreceri si intalniri ascunse, iar cimitirul eroilor sovietici este locul in care istoria a jucat una din ironiile sale. In numarul curent al Dilemei poate fi citit un material (singurul din aceasta serie care poate fi consultat gratuit pe internet) despre Biserica Sfanta Vineri.
Dar asa cum am precizat si in iunie, vroiam sa fie ceva mai mult decat o activitate on-line, asa ca de anul acesta am organizat si tururi istorice. Au fost 3 evenimente de acest fel, pe acelasi traseu (posibil in 2013 sa abordam si alte zone, cu un alt specific), iar rezultatul se vede in poze si in reportajele WylTV (multumiri domnului Daniel Costache):
septembrie 2012
octombrie 2012
noiembrie 2012
Reportajul WylTV despre turul din noiembrie 2012
Reportajul WylTV despre site

Si in 2012 orasul s-a schimbat. Cladiri vechi au fost ”renovate” fara a se tine cont de valoarea lor istorica si arhitecturala, pierzandu-si identitatea si fatada. Altele, in schimb, au fost restaurate foarte bine, iar de la anul vom vorbi mai mult despre aceste modele pozitive. Dar cel mai important este ca in 2012 am intalnit oameni minunati carora le pasa de Ploiesti si carora le multumesc pentru fiecare ajutor si fiecare discutie.

Cam acestea sunt lucrurile care s-au intamplat ”la vedere” in 2012. In spate, cercetarea a continuat, la fel si colectionatul de imagini vechi cu Ploiestii. Cei care au fost la tur si au ramas si la discutiile ulterioare au putut vedea unele din aceste fotografii. Ele sunt si motivul pentru care exista pe site optiunea de donatie prin PayPal. Sper ca in 2-3 ani, toate acestea sa fie accesibile oricui, gratuit, pe acest site.

Planuri pentru 2013? Pregatim multe proiecte, iar speranta este ca majoritatea vor fi materializate. La fiecare pas facut, va vom anunta 🙂 . Tururile vor fi reluate in primavara, momentan pe acelasi traseu. De asemenea, va recomand sa urmariti si pagina de facebook RepublicaPloiesti si in special albumul de fotografii care va fi actualizat mai des. Si nu in ultimul rand, promit sa raspund mai repede la mailuri 🙂

Sa aveti un 2013 mai bun si plin de bucurii!

La final de an – 2012
Tagged on:

7 thoughts on “La final de an – 2012

 • December 29, 2012 at 6:04 am
  Permalink

  Multumim!!!
  Si tu sa ai un an bun si sa ne bucuri cu cat mai multe postari.

  La multi ani!

  Reply
 • December 29, 2012 at 11:39 am
  Permalink

  La final de an, multumiri !

  Iar in prag de an nou,
  mult succes !

  Reply
 • December 30, 2012 at 4:36 pm
  Permalink

  Pai daca s-a reluat activitatea atunci sa reintroduc blogul in lista de urmarire de unde l-am expulzat ca urmare a inactivitatii declarate initial a fi definitiva.
  Un 2013 mai bun!

  Reply
 • December 30, 2012 at 7:23 pm
  Permalink

  Felicitari si multumesc pt turul virtual oferit. Astept si sper sa prind un tur real in 2013. La multi ani!

  Reply
 • January 6, 2013 at 4:22 pm
  Permalink

  Draga Lucian,
  de partea cititorului de RepublicaPloiesti bilantul 2012 arata astfel :
  bucuria de a vedea reluate articolele pe blog,
  placerea de a asculta povestile in cadrul a doua plimbari
  si dorinta de a participa si la restul.
  Spor in toate proiectele, noi suntem cu ochii pe site si pe fb!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *