Piata Eroilor

Intersectia bulevardului Republicii cu strada Vasile Lupu este astazi un mare sens giratoriu aflat in fata Catedralei Sf. Ioan si poarta numele de ”Piata Eroilor”. Laturile acestui spatiu urban sunt constituite de biserica, cele doua blocuri din partea nordica si de modernul sediu al Petrom. Acesta din urma a revenit in atentia publica o data cu anuntul referitor la transformarea sa in spital pentru copii. Zona a aratat insa cu totul altfel pana in urma cu 35 de ani.
Actuala configuratie a Pietei Eroilor – in sensul giratoriu inca mai exista un copac vechi care a fost taiat in 2008/2009 
Calea Campinii (fost bulevard Ferdinand, actual bulevard al Republicii) pornea din centrul orasului si facea legatura iesirea spre Brasov. Din Piata Unirii si pana la Catedrala Sf. Ioan avea aceeasi latime ca si astazi, iar in fata bisericii se ingusta brusc la doua benzi (cate una pentru fiecare sens). Pozele de epoca arata o cu totul alta configuratie a zonei:

Strada Vasile Lupu, in 1969, la intersectie cu Calea Campinii. Fotografia a fost realizata de Carol Nicolae Debie de pe trotuarul de langa Catedrala (sursa: Arhivele Nationale Filiala Prahova)

 

Intersectia celor doua strazi in anii 70. Masina alba vine de pe Vasile Lupu si face stanga, intrand pe Calea Campinii. In cladirea mica de pe colt a functionat pana la demolare lacto-barul ”Doina” (multumiri domnului Romulus Duma pentru imagine)

 

O poza realizata de domnul Virgil Iordache – Calea Campinii, la intersectia cu Vasile Lupu. In dreptul masinii parcate se afla Catedrala Sf. Ioan (in spatele Lacto-barului Doina se vede un copac desfrunzit. Este de fapt copacul care a rezistat pana in urma cu cativa ani in sensul giratoriu din fata catedralei)

 

O alta fotografie ce surprinde Calea Campinii in fata Catedralei. In stanga, inca se mai vedea firma Lacto-barului Doina (multumiri domnului Romulus Duma)
Lacto-barul Doina la finele anilor 60 (fotografie de Carol Nicolae Debie din colectia Arhivelor Nationale Filiala Prahova)
In cadrul procesului de sistematizare a orasului, zona veche urma sa dispara cu lamele buldozerelor. Intreaga Cale a Campinii a fost demolata pentru a se largi soseaua si a se construi blocurile turn din prezent. Planul de a mari numarul de benzi prin demolarea unor imobile nu era unul nou, aceasta idee discutandu-se inca de la finele anilor 30 si mai ales dupa 1944, cand noul plan de sistematizare a orasului prevedea marirea numarului de benzi de circulatie (prin expropieri si demolari) pe mai multe artere principale. Insa lipsa resurselor financiare, precum si atentia autoritatilor comuniste catre alte aspecte a determinat o intarziere a abordarii acestor probleme pentru trei decenii. In anii 70 s-a adus din nou in discutie modificarea Caii Campinii, iar planurile au fost refacute. Deja se incepuse constructia de blocuri, dar in partea nordica, unde fie era camp liber, fie erau numai cateva case de mahala fara valoarea istorica sau arhitecturala. In anii 80 s-a demolat segmentul principal al strazii, format din case boieresti de secol XIX, dintre rondul Caraiman si Piata Eroilor. Cu toate ca aceasta din urma constituia partea dinspre centru, ea a fost cea care a ramas nefinalizata in 1989.
Fotografie realizata cu foarte putin timp inaintea demolarilor – deja latura dinspre centru a strazii Vasile Lupu fusese ”curatata” de cladiri. Imaginea este luata de langa Palatul Culturii, zona verde din partea dreapta fiind actualul parc Toma T. Socolescu. (multumiri domnului Romulus Duma pentru fotografie)

 

Dar pentru realizarea sensului giratoriu din fata catedralei, o parte a strazii Vasile Lupu a fost si ea supusa demolarilor. Mai mult de atat, cursul strazii a fost usor modificat, in dreptul cladirii unde se afla o scoala generala, noua artera cotind usor stanga.

 

Vechiul aliniament al strazii Vasile Lupu, disparut in urma demolarilor din anii 70-80 (marcat cu portocaliu). Strada iesea aproape in fata blocului ”7 etaje” – click pe imagine pentru marire

 

Dupa cum spuneam anterior, Piata Eroilor ramasese nefinalizata in 1989. In partea nordica se aflau blocurile de locuinte, pe o a treia latura se afla catedrala, dar ramanea un spatiu viran inspre sala sindicatelor. In presa locala din primavara lui 1990 se discuta despre proiectul care viza acel spatiu. Este putin probabil ca acea macheta sa fi fost facuta in putinele luni de dupa evenimentele din decembrie 1989, de aceea inclin sa cred ca este vorba de proiectul care ar fi urmat sa fie implementat daca regimul Ceausescu nu ar fi cazut.

 

Blocul turn care ar fi dominat Piata Eroilor (sursa: Prahova libera – 1990)

 

Dar spatiul a ramas gol pana in jurul anului 2000 cand a fost ridicata cladirea actuala, fost sediu Petrom si probabil viitor spital de copii.

 

 

Singura cladire care mai aminteste de vechea intersectie este Catedrala Sf. Ioan, aflat si ea in prezent intr-un proces de refacere. Piata Eroilor este asadar unul dintre exemplele modificarilor radicale care la care a fost supus orasul Ploiesti in deceniile perioadei comuniste.

 

Piata Eroilor
Tagged on:             

12 thoughts on “Piata Eroilor

 • February 13, 2013 at 10:18 am
  Permalink

  În cazul acesta nu pot spune decât că e bine ce s-a făcut. Este greu să-ți imaginezi traficul din ziua de azi pe acele străduțe. Totuși mi-a părut rău când am văzut că au tăiat acel bătrân copac din sensul giratoriu.

  Fain articol!

  Reply
 • February 13, 2013 at 10:28 am
  Permalink

  Sunt curios cum au aratat planurile de sistematizare a orasului din perioada interbelica. Personal, consider ca majoritatea cladirilor de pe strada Campinii, tronsonul cuprins intre P-ta Eroilor si P-ta M. Viteazu, ar fi putut fi salvate prin largirea la 2×2 benzi prin taierea copacilor de pe margine si diminuarea trotuarului.
  Pe de alta parte, m-am stiut ca a existat un proiect pentru constructia blocului turn.

  Reply
 • February 13, 2013 at 2:55 pm
  Permalink

  Dacă ar fi după mine, Calea Câmpinii s-ar chema din nou Calea Câmpinii, iar Rondul Caraiman ar trebui să fie Rondul Caraiman. la fel Oilor ar trebui să fie Oilor (nu ştiu ce are de face Gheorghe Doja cu Ploieştiul, dar nu cred că a fost atât de important pentru oraş ca un bulevard mare să îi poarte numele…) Nu cred că nu găsim o arteră importantă sau o piaţă, numită aiurea în prezent, căreia să îi zicem Republicii. La fel în privinţa Pieţei Mihai Viteazu…

  Reply
 • February 13, 2013 at 5:40 pm
  Permalink

  Fundatia blocului turn era deja realizata la revolutie si constructia a fost multi ani abandonata pana cand s-a realizat actuala cladire Petrom

  Reply
 • February 14, 2013 at 10:45 am
  Permalink

  Catalin – largirea se avea plan din interbelic, semn ca traficul crestea. Poate ca se putea trasa un bulevard inspre strada Traian, pentru a se salva casele de pe Campinii (foarte valoare din punct de vedere istoric si arhitectural).

  Iubesc Ploiestii – nu stiu exact ce continea planul, insa din scurtele mentiuni pe care le-am gasit, se prevedea demolari pe locul unde este azi Hotel Prahova, sistematizarea (exproprieri + demolari + largiri) strazilor Campinii, Valeni (ce era in spatele Catedralei) si Oilor (de la Bariera Bucov pana la Hale) si crearea unor inele interioare.

  Bogdan Voicu – de acord 🙂

  Virgil Iordache – tin minte ca in anii 90 inca era se mai vorbea ca urmeaza sa se ridice o cladire inalta al carei ultim etaj avea sa se roteasca.

  Reply
 • February 17, 2013 at 8:14 pm
  Permalink

  Bun articol! Se spunea ca in acel rond era o farmacie veche, stii ceva despre asta?
  Ar fi binevenit un articol despre Campinii inainte de blocuri – ce fel de case erau pe-acolo, ma uit la casele si la urmele caselor de odinioara de pe Bulevard cu asa o nostalgie..
  Felicitari pentru fotografii

  Reply
 • February 19, 2013 at 4:26 am
  Permalink

  De Cinema Victoria parca imi aduc aminte. Era pe partea dreapta cum se merge la nord? Dar "3 iepuri" pe unde era? Denumirea localului mi-o aduc aminte dar nu reusesc sa localizez.

  Reply
 • February 20, 2013 at 8:43 am
  Permalink

  Raluca – Stiu ca era o farmacie, dar nu sunt sigur inca daca se numea Farmacia Regala. Stiu sigur ca putin mai spre centru, cam vis-a-vis de strada Vasile Milea (unde e trecerea de pietoni, pe partea cu Sala Sindicatelor) era Farmacia Traian.

  Mihaeladr – Cinema Victoria era pe partea stanga, cum se merge spre nord. Intre strazile Vasile Lupu si Elena Doamna. Restaurantul 3 iepuri era pe partea cealalta, la intersectie cu strada Bucegi (sau Titu Maiorescu, nu mai tin minte exact).

  Reply
 • February 20, 2013 at 9:08 pm
  Permalink

  Interesant ca din vechea strada Campinii totusi a mai ramas o singura cladire, de care chiar s-a tinut cont in sistematizarea noua si anume vechea Scoala 14 (Sf.Vasile).
  Bulevardul chiar face o curba mulata in drepul fatadei scolii, care constituie reperul pentru vechiul aliniament al "Campinii" !

  Reply
 • February 21, 2013 at 8:42 pm
  Permalink

  Cinema Victoria era foarte aproape de str.Elena Doamna,intre el si strada era doar o librarie,care era situata exact pe colt.

  Reply
 • February 22, 2013 at 8:38 am
  Permalink

  Abia prin 1997-1998 a început să se vehiculeze ideea cu noul sediu Petrom – din ce mai țin eu minte – finisat în 199.
  Cât despre sistematizări, ca un apropo la ideea cu demolările din apropierea Hotelului Prahova, doar așa se explică zona mulți ani îngrădită de pe Greceanu colț cu str. Paris(acolo unde e azi clădirea galben-albastră ANL). Nu-i exclus ca și acolo să se fi plănuit ceva care apoi a rămas ani buni doar schele, planul degenerând mai târziu în ceea ce este la ora actuală, așa cum a fost și în cazul blocului turn plănuit pe locul unde e azi sediul Petrom.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *