Expozitie ”Ploiestiul vechi si nou”

Expoziția ”Ploieștiul vechi și nou” concepută și realizată de Loredana Brătilă, în colaborare cu Lucian Vasile, constituie un pas spre recuperarea unui patrimoniu istoric și arhitectural neglijat din cauza rapidității cu care se desfășoară existența cotidiană. Demersul este unul educativ pentru ploieșteanul de azi, din care va putea afla cine este, în raport cu moștenirea generațiilor trecute.
Plecând de la contrastul dintre trecutul care a supraviețuit tulburărilor istoriei și prezentul pe lângă care trecem zi de zi, perspectiva este una îndreptată către viitorul pe care îl definim fiecare dintre noi, prin grija pe care o acordăm dezvoltării acestui oraș.
Zidul nu are numai o funcție constructivă, de a edifica noi structuri și de a clădi noi realități, dar si de a demarca evoluții urbane în țesutul unui oras. Modul în care sunt așezate cărămizile, forma lor sau compoziția lor reprezintă caracteristici ale unor epoci care se disting prin linii distincte. Fie că vorbim de materialul realizat de meșterii secolului XIX sau de muncitorii din perioada interbelică ori de segmentele prefabricate din ultimele decenii, acestea păstreză în interiorul lor o identitate aparte. Puse una lângă alta, formează un puzzle care definește un oraș și o comunitate care trăiește lângă și în interiorul acestor structuri.

Trecând de zidul care constituie fața unui imobil, individul pătrunde în istoria Ploieștilor, realizându-se o legătură a prezentului cu trecutul care ne oferă individualitatea urbei în care trăim. Puse în antiteza vechi-nou, clădirile sunt în acest mod o lecție de civism, a modului în care percepem si ne asumăm orașul. Cunoscându-i, Ploieștii devin astfel nu doar un spatiu geografic, ci unul afectiv. Fereastra către trecut oferită de Loredana Brătilă este un mijloc de a ne înțelege pe noi înșine, ploieștenii de azi, comparând prezentul cu ceea ce au trăit bunicii și părinții noștri.

Este o invitație de a pune o cărămidă la temelia unui oraș mai bun, pentru generațiile viitoare.
 

Expoziția este deschisă în perioada 7 – 10 noiembrie, la Ploiesti Shopping City, în cadrul târgului de antichități. Vernisajul va avea loc joi, 7 noiembrie, ora 18:30.
Expozitie ”Ploiestiul vechi si nou”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *