TUR: La pas prin trecutul Ploieștilor

Am primit, în ultima vreme, de multe ori întrebarea când va fi organizat din nou turul „La pas prin trecutul Ploieștilor”. Avem vești bune: sâmbătă, 15 iunie 2019, vom organiza o nouă plimbare pe primul traseu urban pe care l-am propus pasionaților de istorie ploieșteană.

Turul ghidat „La pas prin trecutul Ploieștilor” propune o incursiune în lumea lui moș Ploaie, dar și a personajelor lui Caragiale; a bogăției și prosperității petrolului, dar și a dezastrului adus de acesta; a jobenului și a trăsurilor, dar și a trenului care întoarce „ca la Ploiești”; a caselor șic, cu stucaturi și curți largi, dar și a blocurilor gri și monotone. Este o plimbare prin lumea lor, dar și prin lumea noastră, la finalul căreia vom înțelege mai bine cât de diferiți sau cât de asemănători suntem în comparație cu ploieștenii de altădată.

Vom vorbi despre filantropii de altădată, despre sediile vechilor partide politice, despre igienă și prostituție în perioada antebelică, dar și despre episodul Republicii de la Ploiești.

Nu vom ocoli nici poveștile clădirilor pe lângă care trecem și astăzi. Vom discuta despre primul revelion din oraș ori primul caz documentat de travestiți ploieșteni, despre cinematografele de altădată și începuturile sistemului de învățământ ploieștean.

Pe lângă imaginea de ansamblu, vom condimenta întâlnirea noastră cu povești personale, anecdote, bârfe din Ploieștii de odinioară și ne vom imagina că suntem în mijlocul unor evenimente istorice importante pe care le-au trăit sau cu care au fost contemporani părinții, bunicii sau străbunicii noștri.

Explicațiile vor fi însoțite de imagini de epocă – fotografii unicat, reproduceri după poze rare, precum și cărți poștale vechi de mai mult de un secol.

Turul de sâmbătă, 15 iunie, va începe la ora 11:00, iar punctul de plecare statuia lui Ion Luca Caragiale (de vizavi de Casa Căsătoriilor) și are o durată de 1 oră și jumătate – două ore, ultima oprire fiind în apropierea Palatul Administrativ.

Contribuție recomandată este 20 ron (sumele obținute find utilizate pentru strângerea de documente și obiecte legate de istoria orașului Ploiești). Locurile sunt limitate, iar înscrierea se face prin e-mail la contact@DezvoltareUrbana.org .

TUR: La pas prin trecutul Ploieștilor

One thought on “TUR: La pas prin trecutul Ploieștilor

  • June 11, 2019 at 8:41 am
    Permalink

    Mă numesc Constanta Preda, tocmai ce am absolvit un curs de ghizi la ATGR București, și sunt interesata de acest tur, ca și de alte activități ale dvs.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *