Proiectele nerealizate ale arhitectului Toma T. Socolescu

Astăzi(*) se sărbătoresc 140 de ani de la nașterea arhitectului Toma T. Socolescu, arhitectul ploieștean care a creat Halele Centrale, turnul Catedralei Sfântul Ioan, palatul Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” și multe alte construcții emblematice în județul Prahova și nu numai.
Toate acestea sunt lucrări relativ cunoscute, așa că ne-am gândit să ne aplecăm asupra proiectelor sale care nu s-au mai materializat, mai ales că unele date sunt inedite.
1. Înainte de Primul Război Mondial, Toma T. Socolescu a câștigat proiectul de unificare a fațadelor ziarelor Dimineața și Adevărul de pe strada Sărindar din București. Izbucnirea conflictului a dus la amânarea punerii în practică, lucrarea fiind încredințată în anii 20 altui arhitect, care a preferat un stil modernist. Lăsată în paragină după anii 90, clădirea a fost recent demolată.
2. În 1925, Socolescu a câștigat concursul de proiecte pentru un local al Primăriei Capitalei, construcție ce trebuia ridicată pe un vast spațiu liber (cunoscut de altfel ca „maidanul primăriei”) din Piața Universității. Acest proiect nu s-a mai materializat deloc, iar în acel spațiu s-a amenajat un circ, iar la începutul anilor 70 a fost ridicat Teatrul Național.
3. În 1937, Toma T. Socolescu elabora planurile pentru o catedrală ortodoxă în Predeal. Proiectul nu s-a mai materializat.
4. Ultima lucrarea nerealizată este reconstrucția Palatului Camerei de Comerț din Ploiești. Vechea clădire a fost grav afectată de cutremurul din 1940, așa că anul următor s-a organizat un concurs de proiecte care a fost câștigat de cel semnat de Toma T. Socolescu și de fiul său Barbu Socolescu. Dificultățile războiului au amânat construcția, iar schimbările radicale de după 1945 au făcut-o imposibilă. Astăzi, pe acel loc se află fosta Casă a Modei.
*De fapt, Toma T. Socolescu s-a născut nu pe 20, ci pe 21 iulie 1883. Iar ca dovadă atașăm chiar o copie a diplomei sale de arhitect.
Proiectele nerealizate ale arhitectului Toma T. Socolescu

One thought on “Proiectele nerealizate ale arhitectului Toma T. Socolescu

  • July 23, 2023 at 2:42 pm
    Permalink

    Buna ziua Lucian,

    Data înscrisă pe această diplomă este o greșeală de tipar… TTS s-a născut într-adevăr la 20 iulie 1883 așa cum o atestă toate documentele pe care le avem.

    Familia Brajon-Socolescu.

    Cu stima,

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *