„A fost mai mult decât o lansare: a fost un show!” spunea la final una dintre persoanele care au participat la evenimentul de sâmbătă, 20 octombrie, 2018. Fără îndoială, lansarea albumului Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two s-a remarcat prin nonconformism și o foarte bună primire din partea publicului local.
Peste 100 de persoane au participat sâmbătă, 20 octombrie 2018, la lansarea albumului bilingv român-englez „Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two”, al doilea titlu din istoria ilustrată a orașului Ploiești editată de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU). Evenimentul a fost organizat de AEDU în colaborare cu Centrul Județean de Cultură Prahova și a avut loc în Sala Marea Unire din Palatul Culturii din Ploiești.
În prima parte a lansării, Lucian Vasile, autorul albumului și președintele AEDU, a vorbit despre cum a apărut acest proiect, despre orașul din acea perioadă tulbure prezentată în filele publicației și despre poveștile de viață pe care le-a descoperit în imaginile de epocă. În completare, Anișoara Ștefănucă, directorul Centrului Județean de Cultură Prahova, a subliniat importanța cunoașterii trecutului local și a păstrării memoriei ploieștene, acordând autorului, la final, o diplomă din partea instituției pe care o coordonează.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reconstituire istorico-militară susținut de către membrii Asociației Deutsches Freikorps din București. Aceștia au purtat uniformele militare specifice armatei germane din anii celei de a doua conflagrații mondiale și au exemplificat diferite comenzi militare. Apoi, au prezentat armamentul specific perioadei, invitând pe scenă persoane din public care au avut ocazia să interacționeze cu replici de arme de epocă.
Galeria foto de mai jos era realizată de Sorin Petculescu – Fotografie Comercială și Liviu Vasile Photography.
***
Albumul bilingv român-englez „Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two” are 144 de pagini în care sunt cuprinse peste 170 de fotografii din colecția AEDU (majoritatea fiind publicate pentru prima dată), dar și din arhive americane, românești sau rusești. Acesta poate fi achiziționat din Prăvălia Republicii Ploiești ( comandă-l aici ), dar și din librăriile Cărturești, Humanitas și Ionescu din Ploiești, librăria Mihai Eminescu din București și de pe Elefant.ro.