Centrul Ploiestiului – comparatie: anii `30 vs. azi

Centrul vechi al unui oras nu inseamna doar o gramada de cladiri darapanate, o atractie turistica sau un muzeu de istorie in aer liber. Poate in primul rand inseamna memorie. Din pacate, Ploiestiul este azi un oras in mare parte fara memorie datorita ultimilor 70 de ani care au sters un secol si jumatate de dezvoltare urbanistica. A fost mai intai cutremurul din 1940 care a dat semnalul, iar mai apoi bombardamentele americane si-au lasat cicatricile. Dar nimic nu s-a comparat cu remodelarea din perioada comunista, timp in care vechile cladiri cu personalitate au fost inlocuite cu blocurile monotone de azi. Strazi cu mare insemnatate istorica au disparut in acei ani. Asa ca azi incep o serie de articole exclusiv pe aceasta tema, a schimbarilor din centrul Ploiestiului.Destul cu vorba. Inainte de a posta imaginea propriu-zisa, iata cum arata azi centrul orasului, vazut din satelit (multumita Google Earth):

Centrul de azi al Ploiestilor

Am notat cateva din cladirile importante de azi, pentru a fi luate ca punct de reperSi iata cum arata in anii `30 (mai exact in 1934-1935) centrul Ploiestiului:Harta vechiului centru interbelic al orasului PloiestiClick pe harta pentru marireIn 1935 Palatul de Justitie (azi de Cultura) fusese inaugurat de abia 2 ani si se continuau studiile cu privire la dezvoltarea ulterioara a centrului orasului.

Centrul Vechi al Ploiestiului
Palatul de Justitie (azi de Cultura) si zona din fata sa, cu Lipscanii si Calea Romana care vor fi demolate intre 1965 – 1968. De remarcat ar fi in coltul din dreapta sus o parte a Blocului ”7 Etaje”, dar si cladirile de peste drum de Palatul de Justitie, azi inlocuite cu Omnia si Galeriile Comerciale (Colectia Bibliotecii Nicolae Iorga)

Calea Romana traversa centru vechi, se intersecta cu Lipscanii si se termina in Bulevardul Regele Ferdinand (azi Bulevardul Republicii), cam undeva in dreptul magazinului Omnia. Vechiul traseu al strazii a fost obturat o data cu ridicarea Palatului Administrativ dupa 1965.

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ din PloiestiStrada Lipscani – artera comerciala a orasului – cu casele ei construite majoritatea in secolul XIX de catre Toma N. Socolescu incepea din Piata Unirii, cam de unde azi este trecerea de pietoni dinspre cladirile Stanoiu – Herjenescu catre Raifeissen Bank si ondulandu-se se sfarsea in fata Palatului de Justitie.Casa Modei - PloiestiCasa ModeiIn locul zonei 8 marcata pe harta se afla azi cladirea ”Casa Modei” un frumos exemplu de ”arhitectura noua” socialista.

Piata Centrala din Ploiesti - 1965

Piata Centrala (fosta a Unirii) – fotografie realizata in 1965Zonele 1 si 3 au rezistat pana dupa cutremurul din 1977. Unii spun ca au fost mult prea grav afectate de seism. Poate. Insa fara indoiala acesta a fost motivul excelent pentru autoritatile comuniste sa desavarseasca sistematizarea centrului si sa demoleze zona ”Primaria Noua” si ceea ce mai ramasese din strada Lipscani.Blocurile Mercur si Unirea - PloiestiBlocurile Unirea si MercurIn locul lor s-au ridicat blocurile Unirea si Mercur care au preluat vechile denumiri ale pietei, respectiv al unei cladiri simbol, demolata si ea.(va urma)

Centrul Ploiestiului – comparatie: anii `30 vs. azi
Tagged on:     

14 thoughts on “Centrul Ploiestiului – comparatie: anii `30 vs. azi

 • August 16, 2009 at 8:06 pm
  Permalink

  De-abia acum inteleg ce sentiment ai incercat cand ai citit articolul meu despre Sfanta Vineri. Ma simt pierdut prin Ploestii vechi si uite, nu stiam c'ati avut si voi Lipscanii vostri.

  Blocurile astea de langa Primarie sunt ABSOLUT hidoase. Ce om normal ar considera "frumoase" asemenea imobile??

  Reply
 • August 16, 2009 at 8:09 pm
  Permalink

  Este un pic dificil de reconstituit imaginea vechiului centru din cauza schimbarilor radicale… Dar macar memoria sa ramana…

  Apropo, dupa ce ca arata asa cum arata, unul din cele doua blocuri – Mercur sau Unirea, ca mereu le-ncurc – primeste acuma o frumoasa extensie de sticla si otel.

  Reply
 • August 16, 2009 at 8:13 pm
  Permalink

  Sa fie frumos, nu?

  Din cate vad, si prin anii '50 inca mai existau niste palate frumoase prin Piata Centrala.

  Reply
 • December 8, 2009 at 9:41 pm
  Permalink

  Ma numesc sebastian si locuiesc in parte de vest a orasului ce pot spune am ramas uimit cit de frumoasa a fost perioada ploiestului in ani trecuti dar am ramas uimit de fascina de unele cladiri si aspectul acestora m-iasi fi dorit sa pot vedea si eu perioada aceia cu ochi mei mai ales
  Pasagiul Cooperativa – 1902 o capodopera a mestriei arhtecturale nu numai acestui pasagi ci a intregi socetati care a trait la acele vremuri pacat ca ele nu se mai afla in totalitate in intregime am ramas fara cuvinte de aceia ne putem inchipui cum a fost cinva tin sa mentionez ca sunt unele imagini fascinante cred ca leam focalizat cu act de suflet leam pus undeva acolo in inima me si pe aceasta cale doresc sa ma adresez cel putin acelor care au inteles ceva macar din imagini acele timpuri nu pot fi uitate incercam macar sa salvam ce mai avem urez pe aceasta cale multa simpatie si respect sunt un simplu om dar daca ne negam trecutu cum putem trai vitoru i-mi cer scuze pentru ortocrafie dar sunt emotionat si tot odata plin de bucurie ca sunt ploiestean cea ce a fost ploiestiu odata nu cred ca va mai fi dar macar sa pastram cea ce mai avem .

  Reply
 • December 12, 2009 at 12:46 pm
  Permalink

  Sebastian, cu toate ca a fost putin dificil sa inteleg exact ce ai vrut sa spui, apreciez ca iti pasa de ce a mai ramas din vechiul Ploiesti.

  Reply
 • July 23, 2010 at 4:40 pm
  Permalink

  Sunt nascut si crescut in Ploiesti, de multi ani insa sunt plecat din tara. Acest site a fost pentru mine o descoperire si o emotie deosebit de puternice. Va multumesc mult pentru efortul depus sa lasati contemporanilor o mica frantura din istoria urbei mele natale. Am aflat lucruri total inedite despre centrul Ploiestilor, aflat foarte aproape de casa parinteasca, eu locuind mare parte a vietii mele pe strada I.L.Caragiale, nu departe de biserica Sfintii Imparati. Cu siguranta am sa mai vin pe acest site. Va doresc multa sanatate.

  23 iulie 2010, 19:39

  Reply
 • July 23, 2010 at 4:41 pm
  Permalink

  Sunt nascut si crescut in Ploiesti, de multi ani insa sunt plecat din tara. Acest site a fost pentru mine o descoperire si o emotie deosebit de puternice. Va multumesc mult pentru efortul depus sa lasati contemporanilor o mica frantura din istoria urbei mele natale. Am aflat lucruri total inedite despre centrul Ploiestilor, aflat foarte aproape de casa parinteasca, eu locuind mare parte a vietii mele pe strada I.L.Caragiale, nu departe de biserica Sfintii Imparati. Cu siguranta am sa mai vin pe acest site. Va doresc multa sanatate.

  23 iulie 2010, 19:39

  Reply
 • January 2, 2011 at 8:07 am
  Permalink

  Am cautat intotdeauna fotografii care sa-mi aminteasca de Ploiestiul meu asa cum mi-l aduc aminte din anii 1959-1972.Inca mai stiu cum arata Lipscanii cu magazinul Comaliment din coltul lor spre piata Unirii, de libraria de vis a vis, din cladirea lunga ce marginea P-ta Unirii, de Magazinul Mare, de maghernitele ce ocupau locul din fata "Casei Albe", de manufacturile din lateralul dreapta al Halei Centrale, de libraria "Muntenia" si cladirea care adapostea odata teatrul de papusi "Ciufulici", de cinematografele Ploiesti, Victoria pe Campinii, 23 August cu gradina, Popular cu gradina, Progresul, Tineretului, Cultural de la gara si Muncitoresc , acum transformat in biserica. Imi amintesc de bulevardul pietruit pana la gara si vechiul pod de piatra de peste linii, de langa uzina 1 Mai (parca era pe aproape si un pod metalic , doar pentru pietoni) care facea legatura cu str.Barcanesti, de P-ta Garii cu magazinul alimentar si bodegile ce ocupau locul BIG-ului de azi, de brutaria si popicaria din spatele ei de pe locul actualei autogari. Ehe , ce vremuri…

  Reply
 • January 4, 2012 at 4:42 pm
  Permalink

  A intrebat cineva de Parcul Strajerilor din Bariera Bucov…? eu am locuit in copilarie in acele blocuri turn si va dati seama ca era singurul parc peste drum de ele in care ieseam ! avea o colectie impresionanta de copaci seculari extrem de rari iar din vechiul inventar am prins bancile si felinarele turnate din fonta, dupa neinspirata investitie din 1990 sau mai tarziu parca a benzinariei Mol care a taiat efectiv cateva frumuseti din acei arbori …!inca mai sunt si se pot admira cred ca singurii castani rosii , platani si alte frumuseti cinegetice cine stie de cine plantati, acum 10 ani din ce a ramas sa amenajat o tentativa de parc refacanduse aleile
  si ceva bancute .Merita vazut !Succes!

  Reply
 • July 3, 2012 at 10:03 am
  Permalink

  M-am nascut intr-un sat situat cam la 20 km de Ploiesti si am facut liceul in acest oras acarui imagine a anilor 1964-1969 inca o mai am in minte.Am intrat din intampare pe acest site siam privit cu mare emotie vechile imagini.Va felicit pt idee si reget ca nu pot contrbui cu fotografii sau documente.In vremea liceului faceam naveta ,eram mereu pe fuga si nu priveam cu atentie cladirile, de aceea nu-mi amintesc toate frumoasele cladiri demolate ulterior.Multumesc pt posibilitatea de ale vedea ,fie doar in poze…Oricum nu se pate uita cofetaria ,,Crinul alb,,careia noi ii ziceam ,,Crinul BALAN,, nici Primaria veche ,langa care era o caeprazarie unde ne comandam nr maticole de pus pe maneca,nici Magazinul mare, Lipscanii si cate altele. felicitari

  Reply
 • April 21, 2013 at 5:52 pm
  Permalink

  As dori sa aflu mai multe despre partea de Vest a orasului respectiv intre Cioceanu si Billa. In special fotografii, daca exsita. Va multumesc!

  Reply
 • May 28, 2013 at 6:52 pm
  Permalink

  Nu am intalnit nicio poza cu acea zona, din pacate. Culmea, acolo a fost si casa strabunicilor mei 🙂

  Reply
 • Pingback: Palatul Justitiei | Republica Ploiesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *