Pasajul Cooperativa

Pasagiul Cooperativa

O alta cladire foarte importanta pentru istoria Ploiestilor, dar disparuta de-a lungul timpului, este si  Pasajul (sau ”Pasagiul”) Cooperativa.Piata Unirii cu Pasajul CooperativaPasajul Cooperativa (stanga)Cladirea a fost ridicata undeva in jurul anului 1900 (probabil in 1895) dupa planurile arhitectului bucurestean Gheorghe (sau George) Mandrea, acelasi care a ridicat si Foisorul de Foc din capitala si a restaurat manastirea Sinaia.Palatul Cooperativa - 1901Fotografie realizata la scurta vreme de la inaugurarea cladiriiPasajul Cooperativa era o replica ploiesteana a renumitul pasaj Macca-Villacrosse din Bucuresti, avand rolul de a lega Piata Unirii cu zona Primariei Vechi.Pasagiul Cooperativa - 1902Magazine pe o parte si alta (1900)La parter au functionat permanent, chiar si in perioada regimului comunist, diferite pravalii unde se vindea orice – de la stofe la carti. Intr-una din salile mai mari era amenajata la inceputul o sala de teatru, in care uneori se tineau si conferinte politice ale conservatorilor. La etaj, la fatada era sediul bancii Prahova Veche, iar in rest locuinte.Pasajul Cooperativa - 1926Fotografie din 1926
Cladirea a fost afectata fie de bombardamentele din vara lui 1944, pierzandu-si cupola de pe centru.Pasajul Cooperativa - 1941Cladirea Pasajul Cooperativa, surprinsa in 1935 (?)Cutremurul din 4 martie 1977 a avut un puternic efect negativ asupra imobilului, producand serioase fisuri in structura cladirii. Ca si restul centrului vechi al Ploiestiului, in loc de o renovare, cladirea Pasajul Cooperativa a fost demolata. Astazi, pe locul ei trece strada C.D.Gherea.Piata Centrala - 1970Fotografie din 1970 (in stanga se vede Palatul Bancii Centrale, iar mai jos – unul din monumentele comuniste din centrul orasului)O incercare usor naiva de a ne imagina cum ar fi fost daca…Pasajul Cooperativa, daca ar mai fi existat si azi

Pasajul Cooperativa

5 thoughts on “Pasajul Cooperativa

 • September 16, 2009 at 1:00 pm
  Permalink

  Auzi,esti sigur ca fotografia din 1941 este din acea perioada?Alaturi se vede "Magazinul Mare" intr'o alta forma si ,de asemenea, destul de degradat.N'ar putea fi poza datata imediat cutremurului din noiembrie 1940?

  Reply
 • September 16, 2009 at 1:37 pm
  Permalink

  Magazinul Mare a ramas mereu in aceeasi forma, nu a fost modificat (cu exceptia termopanelor actuale).

  Cred ca ai dreptate, poza nu prea are cum a fi din 1941. Magazinul Mare a fost ridicat in 1934-1935 si nu prea avea cum sa fie afectat de cutremurul din 1940. Totusi, pe jos este asfaltat, lucru care s-a petrecut in 1934. In plus, cladirea Magazinului Mare pare a fi mai degraba in constructie, deci asta ar duce la o datare a pozei undeva prin 1935.

  Si nici vara nu este, deoarece barbatii poarta camasa si haina.

  Oricum, buna observatie!:)

  Reply
 • September 18, 2009 at 3:19 pm
  Permalink

  Beren este foarte atent la detalii, ca de obicei 🙂

  Lucian, imi place cand aflu despre asemenea cladiri. Cu atat mai trist ca Ploestii nu au si ei un pasagiu de epoca precum Vilacrosse-ul bucurestean.

  F interesanta "alipirea" pentru a vedea cum ar fi aratat in prezent!

  Reply
 • March 10, 2010 at 2:15 pm
  Permalink

  Ar fi interesant la cat mai multe imagini sa fie facuta alipirea nou-vechi, pentru ca de unele cladiri nu imi mai aduc aminte si nici de anumite strazi.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *