Casa Simion Gavanescu

ana_ipatescu_2_01

Din păcate, legislația română în privința monumentelor istorice nu este una dintre cele mai luminate și, cum nici statul nu se implica în conservarea cladirilor cu vechime si insemnatate rezultatul este unul nefericit. Sunt case vechi, cu valoare istorica, aflate intr-o acuta nevoie de reparatii, dar care sfarsesc prin a fi, in cel mai bun caz, lipsite de identitate si de farmecul de odinioara, cu fatade mate si in culori anoste. Despre un astfel de caz de ”maltratare” a unui imobil vechi voi vorbi azi. De fapt, nu eu, ci pozele.Casa Gavanescu - 1In 1907, pe strada C.A. Rosetti (azi Bobalna), chiar la intersectia cu Petre Cinta (azi Ana Ipatescu), un tamplar cu renume in oras, pe numele sau Simion Gavanescu, se hotaraste sa ridice o cladire durabila pentru el si sotia lui Alexandrina (”scumpa lui sotie” dupa cu el o numeste), dar si pentru copii sai: Maria, Gheorghe, Dumitru si Niculae.Casa Gavanescu - 6Intr-o zi de marti, pe 25 iunie 1907, lumea se aduna pe strada C.A. Rosetii, la slujba religioasa oficiata de preotii Russe Mateescu si Ghita Dumitrescu, inainte de a se pune piatra fundamentala a noii constructii.Casa Gavanescu - 2Se intocmeste si un act comerativ, menit sa aduca aminte peste ani de efortul tamplarului Simion Gavanescu de a ridica, impreuna cu constructorul C.H. Nicolescu, o cladire frumoasa in urbea Ploiestilor. Evident, primul care semneaza este Simion Gavanescu, apoi sotia sa (iscalindu-se ”Alecsandrina”), urmata de singura sa fiica – Maria – si de cei 3 baieti. Printre ceilalti oraseni care isi pun semnatura sunt si cei doi preoti: daca Ghita Dumitrescu are o semnatura caligrafica, lui Russe Mateescu ii tremura mana (de emotie sau din cauza varstei?).Casa Gavanescu - 3Cladirea a fost si, inca mai este intr-o mica masura, un exemplu de arhitectura clasica, sobra si eleganta in acelasi timp. Parterul de la strada C.A. Rosetti era ocupat de atelierul tamplarului Simion Gavanescu, in camerele din spate locuia familia, si poate ca unele camere erau inchiriate ucenicilor domnului Gavanescu.Casa Gavanescu - 4Un episod interesant din istoria casei a avut loc dupa 1 septembrie 1944, cand o parte din cladire a fost rechizitionata pentru soldatii sovietici ”eliberatori”. Dupa ce acestia au parasit casa, din camerele locuite de ei s-a scos mizeria cu lopata.Casa Gavanescu - 5Cladirea ar fi trebuit demolata – se spune – impreuna cu toata zona, daca evenimentele din 1989 nu ar fi avut loc si daca sistematizarea orasului ar fi continuat. Casa a supravietuit in forma initiala pana in vara lui 2009. Avea nevoie, este drept, de o renovare radicala, dar nu de o stergere a fatadei si a identitatii sale.(Aceasta casa a fost una din cele 20 prezentate pe 28 februarie 2007 la simpozionul Case Care Plang – Ploiesti desfasurat la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova. Cele doua poze din 2006 sunt realizate de Serban Tudose)

Casa Simion Gavanescu
Tagged on:             

11 thoughts on “Casa Simion Gavanescu

 • October 24, 2009 at 10:35 am
  Permalink

  Am mai spus-o si o mai spun: reabilitarea termica este buna pt blocurile comuniste (nu are ce fatade sa distruga), dar pt case individuale cu fatade ornamentate, echivaleaza cu demolarea. Dupa finalizarea reabilitarii, casa respectiva este un paralelipiped banal.

  Si in Bucuresti ia amploare "boala" asta, din pacate. Nu pot sa cred ca se gasesc mereu metode de distrugere a patrimoniului de epoca.

  Reply
 • October 24, 2009 at 10:40 am
  Permalink

  Raiden, esti foarte rapid 🙂

  Am avut un soc cand am vazut ce i s-a intamplat bietei cladiri. Este una din casele din Ploiesti de care m-am atasat, pentru ca a fost una din primele ale caror poveste am aflat mai mult decat 2-3 idei. In 1907 s-a pus atat de mult suflet in acea constructie si cand am vazut cum s-a ”reabilitat” fatada, fara stucaturi si fara balconul acela cochet…

  Fii pregatit pentru si mai rau. Mentalitatea postdecembrista este mereu surprinzatoare.

  Reply
 • October 24, 2009 at 11:30 am
  Permalink

  Lipsa de proprietari educati, lipsa de mesteri calificati, lipsa de materiale corespunzatoare, lipsa de finantare adecvata pentru aceste operatiuni de inters public si nu in ultimul rand lipsa de proiectanti decenti.
  AC

  Reply
 • October 24, 2009 at 11:47 am
  Permalink

  Având în vedere că ornamentele aflate în stare rezonabilă au fost păstrate, presupun că a fost la mijloc una din constrângerile enumerate mai sus. Dacă refacerea unui ornament te costă cât tot restul lucrării şi la sfârşit iese o hidoşenie, mai bine te lipseşti şi rămâi la soluţia banală. Sunt curios ce ar avea de zis proprietarul, dacă nu a putut sau chiar nu a vrut.
  Până la urmă, casa e în picioare, fotografii există şi ornamentele se pot adăuga oricând.

  Reply
 • October 24, 2009 at 11:58 am
  Permalink

  @ Anonim – scuza-ma, dar vorbesti prostii. Presupun ca stii cum se face izolarea termica – se "ingroasa" fatada. Ornemantele nu vor fi adaugate nicicand, nu s-au facut releveuri, nimic. Sa nu visam ca se vor trezi dupa reabilitare – "Dar vai, ornamentele? Lasa ca le refacem ACUM".

  Exista fotografii? Asa, avem fotografii si cu strada Lipscani din Ploesti. Unde e strada asta acum? Avem poze si cu Dealul Arsenalului din Bucuresti, si cu Manastirea Mihai-Voda.

  Mergi pe Smardan in Bucuresti sa vezi cum se reabiliteaza o casa de epoca. Ornamentele au fost refacute, chiar daca erau distruse. E doar un exemplu, mai exista multe altele.

  Reply
 • October 24, 2009 at 1:53 pm
  Permalink

  Este demn de admirat efortul de a salva macar imaginile cu vechiul Ploiesti. Mai stie cineva astazi de ce se numeste str.Golesti asa, ce casa a apartinut acestora,ce legatura exista intre Dinicu Golescu (nascut Radovici)Anton Pann si fiica sa casatorita tot cu un Radovici, cu Constantin Stere…N. Simache in mod sigur stia, de s-a opus in 1965 sa se faca restaurant in casa din pe atunci Parcul Bucov…

  Reply
 • May 23, 2010 at 10:18 am
  Permalink

  Cunosc casa. Si in interior. In aceasta casa s-a nascut prietena mea din copilarie si colega de scoala, stranepoata d-lui Simion Gavanescu.

  Am fost acolo, copil,…si dupa zeci de ani ca persoana matura, cand veneam in vizita in Ro.

  Nu o mai vazusem de vreo 15 ani, cand, navigand pe site-ul ''Norc'', (street view), am cautat locuri din copilaria mea. Si am ramas uimita s-o gasesc in asa o stare. Potrivita denumirea ''Case Care Plang'', a plans si inima mea, vazand-o…
  Fotografia din site era probabil din urma cu un an. Acum vad ca s-a renovat. Dar, cum se spunea mai sus, asa o casa trebuia REABILITATA, nu REPARATA…

  Reply
 • January 2, 2011 at 4:32 pm
  Permalink

  Uf1evident ca era mult mai bine sa o refaca asa cum era ea initial…bine ca nu au demolat-o!

  Reply
 • January 2, 2011 at 4:32 pm
  Permalink

  Uf1evident ca era mult mai bine sa o refaca asa cum era ea initial…bine ca nu au demolat-o!

  Reply
 • January 16, 2011 at 4:51 pm
  Permalink

  asa spun si eu…. totusi mai exista!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *