De la Calea Campinii la Bulevardul Republicii

Calea Campinii - Bulevardul Republicii

Una din strazile care faceau parte din identitatea vechilor Ploiesti era, fara indoiala, Calea Campinii. Azi, in locul sau exista un bulevard sufocat de masini si flancat de blocuri turn. Dar cati isi mai aduc aminte de ce a fost inainte, pana in anii `70 – `80? Este drept, Calea Campinii a disparut, lasand loc noului Bulevard al Republicii, insa amintirea sa nu ar trebui sa se piarda. In acest material ma voi referi exclusiv la cum s-a transformat strada, lasand povestile cladirilor pe data viitoare.Calea Campinii - Sfarsit de secol XIXCalea Campinii, la sfarsit de secol XIXCalea Campinii era un segment din drumul care venea de la Bucuresti si mergea spre Transilvania, datand probabil din secolul al XVIII-lea. S-a dezvoltat lent, ca de altfel intreg orasul si multa vreme a fost mai degraba o ”strada neingrijita” pe care se plimbau pasarile si alte animale de curte ale ploiestenilor. Chiar si pe la 1870 – 1880, circulatia fiind slaba, drumul prost si carutele nu prea multe, se iscau nori de praf de fiecare data cand vreun temerar pe cal sau in trasura incerca faca slalom printre gainile de pe Calea Campinii.Bulevardul Regele FerdinandCalea Campinii in anii interbelici (fotografia este realizata aproape din acelasi loc ca si cea precedenta)Apoi strada a fost pietruita, ba chiar asfaltata in perioada interbelica. Daca initial Calea Campinii era doar o strada care trecea prin mahalalele Sfantul Ioan si Sfantul Vasile, cu timpul aceasta s-a ”rafinat”, aici fiind cu precadere casele celor cu stare – negustori, avocati, medici, etc. Cu toate acestea, strada a ramas un amalgam de vile impunatoare cu gradini, case simple si cocioabe.
M. S. Regele Ferdinand I IntregitorulProbabil ca dupa Primul Razboi Mondial, Calea Campinii a fost redenumita Bulevardul Regele Ferdinand I, in cinstea regelui care si-a sacrificat familia si credinta pentru interesul Romaniei. Venirea regimului comunist la putere a insemnat inevitabila schimbare a denumirii: memoria monarhiei trebuia stearsa, asa ca strada a fost redenumita ”Republicii”. In anii `60 s-a inceput construirea de blocuri, dar din capatul de nord al strazii, mai exact din zona Cameliei, fapt care nu a implicat demolari deoarece zona era un camp liber. In acelasi timp, s-au inceput sistematizarea centrului, care a afectat si o portiune din Calea Campinii, dupa cum se vede aici. Cu toate acestea, zona principala a strazii, de la catedrala Sfantul Ioan si pana dupa rondul Caraiman a supravietuit pana la inceputului anilor `80, cand intreaga strada a fost demolata cu scopul de a largi benzile de circulatie si de a construi blocuri adecvate noului oras socialist.Si cum prea multa vorba strica, eu cred ca ar fi interesanta o plimbare pe vechea Cale a Campinii, care incepea din centrul orasului, din Piata Unirii (Piata Centrala) si mergea spre nord, spre Campina / Brasov. Asa ca itinerariul incepe din piata:Piata Centrala - 1Punct de reper: cladirea marcata cu 1. Se vede in centru Primaria Noua, iar in dreapta Banca Centrala si Pasajul CooperativaCalea Campinii, din Piata UniriiIesind din Piata Unirii, pe Calea Campinii. In dreapta este cladirea 1, in spate este marcat cu 2 Hanul Petre Buzila, iar in stanga, pe cealalta parte a strazii, numarul 3 este o cladire care va fi demolata cu ocazia construirii magazinului Omnia.Calea Campinii - 1923Mergem pe Calea Campinii. Imaginea este realizata de pe locul unde azi este intersectia Republicii cu straduta dintre Omnia si Hotel Central. Hanul Buzila (2) este situat aproximativ pe locul statiei de autobuz din fata Statuii LibertatiiCalea Campinei si Hanul Hagi Petre Buzila (dreapta)Mai facem cativa pasi si ajungem in fata Hanului Buzila. In spatele sau, deci intre cladirea 2 si cladirea 4 se va ridica Palatul Justitiei, transformat apoi in Palatul Culturii. Am subliniat cu rosu elementul surprinzator din imagine: din centrul orasului se vedea biserica Sfantul Vasile, azi mascata total de blocuri.
Calea Campinii - 1926In 1926, cineva a iesit la balconul Hanului Buzila si a fotografiat Calea Campinii. Cladirea din stanga, in prim-plan, este cladirea 3. Imobilul 5 face parte din zona cunoscuta de ploiesteni drept ”Crinul Alb” care va fi distrusa in 1980-1981 pentru a se construi Galeriile Comerciale.
Calea Campinii - 1951Un sfert de veac mai tarziu, in 1951, altcineva realizeaza o fotografie aproximativ din acelasi unghi. Hanul Buzila disparuse (era chiar in coltul din dreapta jos) si zona Crinul Alb ajunsese la apogeul sau (din punct de vedere al constructiilor).
Bulevardul Republicii vazut spre centruContinuand plimbarea, ajungem aproape de catedrala Sfantul Ioan. Poza este realizata dupa 1977 – centrul vechi fusese demolat, la fel si cladirea 4, iar zona Crinul Alb (5) avea sa mai reziste 2-3 ani. Scarile din dreapta duc la platoul din fata Casei SindicatelorCalea Campinii - 1936
Zona principala a Caii Campinii, de la catedrala Sfantul Ioan (din clopotnita careia in 1936 se realizeaza aceasta fotografie). Se vede spatiul din nord, de unde se va incepe ridicarea de blocuri in perioada comunista
Calea Campinii intersectie cu Ion MaiorescuCalea Campinii nesistematizata. Fotografie exceptionala, realizata probabil in 1979 / 1980. Strada care vine din stanga este Ion Maiorescu, existenta si azi, dar profund schimbata. Din coltul unde este acel copac incepe parcul Mihai Viteazul, iar vis-a-vis, era restaurantul ”Trei Iepurasi” (sigla se vede pe geamul din extrema stanga).
Bulevardul Republicii - 1979Depasind rondul Caraiman, o fotografie a strazii dinspre nord, tot inainte de sistematizare (sursa: Ghidul Municipiului Ploiesti). Biserica Sfantul Vasile domina zona, spre deosebire de azi cand este ”imbracata” in blocuri turn.  Casele au fost demolate, dar s-a pastrat ceva: stalpii de pe mijlocul strazii, de la rondul Caraiman pana la iesirea de nord a orasului.
Stalpii vechi din Calea CampiniiStalpii exista si azi si pe majoritatea inca se vede inscriptia originala: ”Municipiul Ploiesti / – 1933 – ”
Bulevardul Republicii - 1979 - blocuriDupa cum spuneam, casele de mai sus au fost demolate si in locul lor s-au ridicat aceste bijuterii ale arhitecturii comuniste (sursa: Ghidul Municipiului Ploiesti).Blocuri pe Bulevardul RepubliciiAcelasi bloc, fotografiat dupa aproape 30 de ani de existenta.
Bulevardul Republicii - 1979Si acum iesim din oras, spre Campina / Sinaia / Brasov, prin zona sistematizata in anii 80. Pe langa stalpii amintiti mai sus, in poza mai apare un martor al vechilor vremuri: cladirea societatii de energie electrica, din dreapta.

De la Calea Campinii la Bulevardul Republicii

15 thoughts on “De la Calea Campinii la Bulevardul Republicii

  • November 1, 2009 at 7:40 am
    Permalink

    Pe bulervardul Republicii, din piata Eroilor pana la intersectia de la nord, sunt 3 cladiri care banuiesc eu c-au rezistat vremilor si demolarilor: Scoala 14, fosta Policlinica pentru copii – renovata si mansardata acum 2-3 ani -(actual sediu Weatherford) si sediul Renel.
    Apropo de stalpii de iluminat…pe bulevardul Independentei (in zona restaurantului London)inca mai exista stalpii vechi de iluminat, nefunctionali insa.

    Reply
  • November 1, 2009 at 8:00 pm
    Permalink

    Despre cladirea Scolii Sf. Vasile va fi cu siguranta un articol in viitor. Interesant este faptul ca vis-a-vis era scoala de fete, care a disparut.

    Stalpii vechi au supravietuit destul de bine. Am avut surpriza sa gasesc in zone foarte centrale stalpi din interbelic sau chiar din secolul XIX! De asemenea, am gasit si in curtea unei case vechi un stalp din jurul lui 1900, numai ca nu am reusit sa-l fotografiez, deoarece locatarii imobilului sunt extrem de nesimtiti, indolenti si uneori chiar si agresivi.

    Reply
  • December 7, 2009 at 2:53 pm
    Permalink

    Cert este ca arata mult mai bine atunci, parca respira altfel orasul. Mai ales centrul orasului!
    Parca in loc sa evoluam, mai mult stricam ce avem.

    Reply
  • March 17, 2010 at 7:30 pm
    Permalink

    Salutare! Foarte tare ideea acestui site! Lam descoperit de cateva zile si nu ma pot dezlipi de el.De casa de langa farmacia barbosu` stii ceva?

    Reply
  • March 19, 2010 at 6:08 am
    Permalink

    Casa aceea cred a fost a batranului Demetriade (cu toate ca in ultima vreme nu sunt sigur, banuielile mele indreptandu-se asupra casei de pe strada Bagdazar, din spatele actualului Tribunal, azi ceva sediu de cabinete medicale).

    Reply
  • March 19, 2010 at 9:08 pm
    Permalink

    Pe fatada scrie "1908"(am studiat`o intr`o zi mai de aproape). In Bariera Unirii se pare ca era pe vremuri un conac pe proprietara caruia oamenii din zona o numeau "Fisaroaia"(banuiesc ca de la Fischer…). Ai vreo informatie despre treaba asta?

    Reply
  • May 19, 2010 at 1:16 pm
    Permalink

    Alex,IUBESC STALPII VECHI, CEI DE LA 1932 ERAU FOARTE FRUMOSI, DAR AS VREA SA AFISATI SI POZE DUPA TIMPUL LUI CEAUSESCU. Sunt unii cu lmpa lunga in care intra un tub de neon.Am vazut in sinaia stalpi cu neon dar nefunctionali, vizavi de hotel Sinaia . Unde pot sa caut?

    Reply
  • May 22, 2010 at 8:44 pm
    Permalink

    Nu inteleg prea bine ce vreti exact…

    Stalpii noi, cu neon, se afla pe fosta strada Kogalniceanu, actual pasaj pietonal.

    Reply
  • January 27, 2011 at 1:50 pm
    Permalink

    Multumesc. Cautam de mult pe net ceva de genul asta despre Ploiesti.
    Numai bine.

    Reply
  • June 17, 2012 at 11:33 am
    Permalink

    Fotografia din 1926, se pare ca a fost facuta de o editura (sau studio?) Dragu, asa cel putin am gasit-o in referintele de pe net: (…)Dragu, Gara Ploesti.

    Reply
  • June 17, 2012 at 3:20 pm
    Permalink

    Ed. ”Ioan Dragu” (intr-o vreme s-a aflat in Gara de Sud) a fost unul dintre principalii editori de carti postale cu Ploiesti.

    Reply
  • February 10, 2016 at 7:13 pm
    Permalink

    Din pacate in anul 2015 a disparut si ultima bruma de istorie a acestui minunat oras, stalpii de iluminat din 1933 au fost taiati sub directivele primariei din anul 2015 !!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *