Cladirea ”Banca Creditul Prahovei” se afla la intersectia bulevardului Republicii (Calea Campinii / Regele Ferdinand) cu strada Take Ionescu (fosta Doftana) si este una din putinele cladiri vechi care mai exista in centrul orasului. Istoria sa nu se lasa usor descoperita, dar poate fi cel putin schitata.
Cladirea fotografiata in 1927. Birjele inca erau atunci cel mai comun mijloc de transport in oras…
Imobilul este o dovada a dezvoltarii si a modernizarii regatului Romaniei după Marea Unire. Constructia a inceput probabil in primii ani ai perioade interbelice, fiind finalizata in 1926. Interesant este ca strada Take Ionescu nu exista cu 10 ani inainte si pentru a se ajunge de la biserica Sfintii Imparati in Piata Unirii, existau doua variante: ori pe strada Marasesti (astazi infundata prin constructia blocului cu cinema Patria la parter), ori pe strada Cuza Voda (prin spatele Hotelului Central si se iesea pe portiunea aflata azi intre Omnia si hotel).
Imobilul, latura dinspre bulevard, vazut in 1926….
… si in 2010.
Arhitectul ales a fost Toma T. Socolescu, el realizand un imobil in stilul pe care l-a practicat si l-a sustinut toata viata – neobrancovenesc. In jur existau numai cladiri cu parter plus un etaj, fata de care noul imobil (parter + 3 etaje + mansarda) crea o imagine disproportionata. Totusi, constructia realizata de Socolescu anticipa dezvoltarea din anii urmatori.
Latura sudic-estica a cladirii. Asa se vedea venind de pe Bulevardul Independentei, spre Piata Unirii
Fara indoiala, cladirea era una dintre cele mai moderne din oras. Asa cum se vede din planul parterului, arhitectul a repartizat foarte ingenios spatiul avut la dispozitie.
Intrarea era pe colt, iar holul dinauntru era trilobat; in spate exista o camera de telefoane (judecand dupa asezare, posibil rezervate functionarilor bancii).
Scara exista si azi, este in partea dreapta a holului
Un detaliu interesant apare pe fatada dinspre piata, unde arhitectul crease spatiu pentru o pravalie (in perioada interbelica functiona o frizerie) – astazi, magazinul nu mai exista, iar in locul intrarii se afla un bancomat.
Primul beneficiar al cladirii (din banii caruia s-a ridicat aceasta cladire) a fost Banca ”Creditul Prahovei”. Chiar si astazi deasupra intrarii se vad initialele BCP suprapuse (de curand, au fost vopsite intr-o culoare diferita de restul decoratiunilor, fiind puse astfel in valoare).
BCP – vizibil si astazi
Dar in 1911 aparuse in vechiul regat o noua institutie bancara numita simplu Banca Romaneasca. Dupa 1918, activitatea sa s-a dezvoltat intr-un ritm sustinut si in perioada interbelica s-a extins in toata tara, infiintand sucursale, iar cea de la Ploiesti a functionat in acest imobil.
Detalii de pe fatadaDin fericire, nicio bomba lansate de avioanele aliate in 1944 nu a lovit-o, insa toate geamurile au fost sparte de suflul exploziilor din centrul orasului (cateva bombe au cazut la cativa metri de cladire, pe spatiu verde unde astazi este bustul lui I. G. Duca).
Geam de la mansarda cladiriiDupa instaurarea comunismului, bancile au fost nationalizate si in acest imobil a functionat o sucursala a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Cladirea, devenita sucursala CEC, in – la vremea aceea – Piata I. V. Stalin
Toate cladirile adiacente imobilului ”Banca Creditul Prahovei” au fost demolate, constructia interbelica fiind incadratade blocuri realizate la finele anilor ‘50.
In anii ’80, destinatia cladirii s-a schimbat: la parter erau birourile Oficiului Judetean de Turism, iar etajele erau ocupate de procuratura.
Mansarda imobilului – latura dinspre bulevardDupa 1990, cladirea a revenit la functia sa initiala, aceea de sediu de banca. De cateva luni a intrat in renovare, pana acum fiind finalizat numai holul de la parter.
Batranul sediu al Bancii Creditul Prahovei a vazut si a trait multe de-a lungul existentei sale: demonstratii, cutremure, bombardamente si mai ales multe demolari care au avut loc in jurul sau.Alaturi de Hotelul Central de vis-a-vis, reprezinta un mic colt din orasul vechi.
Surse: revista Arhitectura (multumiri lui Armyuser)
…pai cu BCP, Hotel Central si Palatul Justitiei/Culturii ati ramas si voi prin zona aia.
Ma bucur ca aflu atatea despre o cladire pe langa care trec de fiecare data cand vin la Ploesti 🙂
Si statuia Libertatii
Stai ca vine si articolul cu Hotel Central… Dar mai intai vine sesiunea :))
Interesant parcul de vizavi de cladire. Mai ai ceva poze cu el? In a cincea poza se vede ceva interesant pe colt…ce e? BAFTA la sesiune!
N-am avut niciodata ocazia sa intru in cladire si chiar trecand de atatea ori pe langa ea nu mi-am dat seama cat e de veche.
Sa tinem pumnii pentru sesiune?? Bafta!!!
In perioada in care aceasta minunata cladire se numea ''CEC'', eram eleva in clasele primare. Fapt care, nu le-a fost ''jena'' sa ne cheme la ''munca voluntara'' (obligatorie), sa ajutam la demolari…
Era la sfarsitul iernii, noi copiii am fost asezati in sir, trebuia sa trecem din mana in mana caramizile care erau recuperate din demolarea cladirilor de langa CEC…
Ca era Duminica, ziua libera, nimanui nu-i pasa. Nici ca inghetam de frig si nu ne mai simteam mainile.
Dupa atati zeci de ani, mai am in fatza privelistea…
Bogdab Radu – Parcul din fata era de fapt Piata Unirii (sau Unirei dupa vechea denumire). Cred ca prin anii 20 au fost plantati haotic niste copacei, iar in 1933-1934, piata a fost complet amenajata. Astfel a aparut o gradina cu Statuia Libertatii in mijloc, o statie de autobuz (centru – gara de sud), o statie de taxiuri / birje si o benzinarie (!!!). Uite un subiect bun de articol viitor 🙂
b.d. – In ce an se petreceau demolarile? 1958? 59? 60?
PS: multumesc de urare 🙂
Daca nu ma inseala memoria,;) cred ca prin 1958…Primisem cravata de pionier ;), si trebuia sa dovedim ca o meritam…
Ma uitam pe EvZ. la niste poze cu Ploiestiul vechi (http://www.evz.ro/detalii/stiri/fotoreportaj-ploiesti-prin-ochii-cititorilor-894034.html) si-am descoperit ca si actuala cladire a BNR-ului dateaza de la inceputul secolului 20. Si cred ca mai sunt vreo cateva…macar de ele sa avem grija!
Uau! Primele 3 poze sunt excelente (indeosebi prima!! – apar niste cladiri interesante in locul actualei statii de autobuz). Sunt curios din ce carte sunt (par a fi scanate). Cel mai devreme pot fi datate 1936.
Multumesc mult de link! 🙂
Pana la inceputul anilor '50, aproape ca nu au fost schimbari in Centru, arata ca in primele 3 poze.
bafta in sesiune , Lucian!
Multumesc mult! 🙂
Ce-i cu poza senatorului….., nu stiu cum il cheama, pe cladire? Nu are cum sa se faca cunoscut decat daca isi pune figura acolo?
Mi s-a spus ca prima banca din ploiesti, De fapt un fel De casa De credite (credit union in engleza) era detinuta De familia strabunicii mele. Numele ei De domnisoara era Purcel. Stie cineva De ASA ceva?
Pingback: Hotel Central | Republica Ploiesti
Pingback: Blocul Cinemascop si strazile obturate | Republica Ploiesti