Banca Creditul Prahovei

Banca Creditul Prahovei - 11
Cladirea ”Banca Creditul Prahovei” se afla la intersectia bulevardului Republicii (Calea Campinii / Regele Ferdinand) cu strada Take Ionescu (fosta Doftana) si este una din putinele cladiri vechi care mai exista in centrul orasului. Istoria sa nu se lasa usor descoperita, dar poate fi cel putin schitata.

DSC06279-arhitectura-1926-tt-socolescuCladirea fotografiata in 1927. Birjele inca erau atunci cel mai comun mijloc de transport in oras…

Imobilul este o dovada a dezvoltarii si a modernizarii regatului Romaniei după Marea Unire. Constructia a inceput probabil in primii ani ai perioade interbelice, fiind finalizata in 1926. Interesant este ca strada Take Ionescu nu exista cu 10 ani inainte si pentru a se ajunge de la biserica Sfintii Imparati in Piata Unirii, existau doua variante: ori pe strada Marasesti (astazi infundata prin constructia blocului cu cinema Patria la parter), ori pe strada Cuza Voda (prin spatele Hotelului Central si se iesea pe portiunea aflata azi intre Omnia si hotel).

arhitectura_1926_x_banca_creditul_prahovei_arh_toma_t_socolescu_1

Imobilul, latura dinspre bulevard, vazut in 1926….

Banca Creditul Prahovei - 1

… si in 2010.

Arhitectul ales a fost Toma T. Socolescu, el realizand un imobil in stilul pe care l-a practicat si l-a sustinut toata viata – neobrancovenesc. In jur existau numai cladiri cu parter plus un etaj, fata de care noul imobil (parter + 3 etaje + mansarda) crea o imagine disproportionata. Totusi, constructia realizata de Socolescu anticipa dezvoltarea din anii urmatori.

Bulevardul Regele Ferdinand si Banca Creditul Prahovei - 1933

Latura sudic-estica a cladirii. Asa se vedea venind de pe Bulevardul Independentei, spre Piata Unirii

Fara indoiala, cladirea era una dintre cele mai moderne din oras. Asa cum se vede din planul parterului, arhitectul a repartizat foarte ingenios spatiul avut la dispozitie.

DSC06282-arhitectura-1926-tt-socolescu

Intrarea era pe colt, iar holul dinauntru era trilobat; in spate exista o camera de telefoane (judecand dupa asezare, posibil rezervate functionarilor bancii).

 arhitectura_1926_x_banca_creditul_prahovei_arh_toma_t_socolescu_4Scara exista si azi, este in partea dreapta a holului

Un detaliu interesant apare pe fatada dinspre piata, unde arhitectul crease spatiu pentru o pravalie (in perioada interbelica functiona o frizerie) – astazi, magazinul nu mai exista, iar in locul intrarii se afla un bancomat.

arhitectura_1926_x_banca_creditul_prahovei_arh_toma_t_socolescu_2

Primul beneficiar al cladirii (din banii caruia s-a ridicat aceasta cladire) a fost Banca ”Creditul Prahovei”. Chiar si astazi deasupra intrarii se vad initialele BCP suprapuse (de curand, au fost vopsite intr-o culoare diferita de restul decoratiunilor, fiind puse astfel in valoare).

Banca Creditul Prahovei - 12

BCP – vizibil si astazi

Dar in 1911 aparuse in vechiul regat o noua institutie bancara numita simplu Banca Romaneasca. Dupa 1918, activitatea sa s-a dezvoltat intr-un ritm sustinut si in perioada interbelica s-a extins in toata tara, infiintand sucursale, iar cea de la Ploiesti a functionat in acest imobil.

Banca Creditul Prahovei - 7

Banca Creditul Prahovei - 2

Banca Creditul Prahovei - 5
Detalii de pe fatadaDin fericire, nicio bomba lansate de avioanele aliate in 1944 nu a lovit-o, insa toate geamurile au fost sparte de suflul exploziilor din centrul orasului (cateva bombe au cazut la cativa metri de cladire, pe spatiu verde unde astazi este bustul lui I. G. Duca).

Banca Creditul Prahovei - 4

Geam de la mansarda cladiriiDupa instaurarea comunismului, bancile au fost nationalizate si in acest imobil a functionat o sucursala a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

Piata Centrala - 1952

Cladirea, devenita sucursala CEC, in – la vremea aceea – Piata I. V. Stalin

Toate cladirile adiacente imobilului ”Banca Creditul Prahovei” au fost demolate, constructia interbelica fiind incadratade blocuri realizate la finele anilor ‘50.

Piata 16 februarie si Banca Creditul Prahovei

In anii ’80, destinatia cladirii s-a schimbat: la parter erau birourile Oficiului Judetean de Turism, iar etajele erau ocupate de procuratura.

Banca Creditul Prahovei - 6

Mansarda imobilului – latura dinspre bulevardDupa 1990, cladirea a revenit la functia sa initiala, aceea de sediu de banca. De cateva luni a intrat in renovare, pana acum fiind finalizat numai holul de la parter.

Banca Creditul Prahovei - 3

Banca Creditul Prahovei - 13

Batranul sediu al Bancii Creditul Prahovei a vazut si a trait multe de-a lungul existentei sale: demonstratii, cutremure, bombardamente si mai ales multe demolari care au avut loc in jurul sau.Alaturi de Hotelul Central de vis-a-vis, reprezinta un mic colt din orasul vechi.

Banca Creditul Prahovei - 10

Surse: revista Arhitectura (multumiri lui Armyuser)

Banca Creditul Prahovei

18 thoughts on “Banca Creditul Prahovei

  • May 22, 2010 at 4:42 pm
    Permalink

    …pai cu BCP, Hotel Central si Palatul Justitiei/Culturii ati ramas si voi prin zona aia.

    Ma bucur ca aflu atatea despre o cladire pe langa care trec de fiecare data cand vin la Ploesti 🙂

    Reply
    • February 20, 2016 at 1:58 pm
      Permalink

      Si statuia Libertatii

      Reply
  • May 22, 2010 at 9:57 pm
    Permalink

    Interesant parcul de vizavi de cladire. Mai ai ceva poze cu el? In a cincea poza se vede ceva interesant pe colt…ce e? BAFTA la sesiune!

    Reply
  • May 23, 2010 at 3:58 am
    Permalink

    N-am avut niciodata ocazia sa intru in cladire si chiar trecand de atatea ori pe langa ea nu mi-am dat seama cat e de veche.

    Reply
  • May 23, 2010 at 9:57 am
    Permalink

    In perioada in care aceasta minunata cladire se numea ''CEC'', eram eleva in clasele primare. Fapt care, nu le-a fost ''jena'' sa ne cheme la ''munca voluntara'' (obligatorie), sa ajutam la demolari…
    Era la sfarsitul iernii, noi copiii am fost asezati in sir, trebuia sa trecem din mana in mana caramizile care erau recuperate din demolarea cladirilor de langa CEC…
    Ca era Duminica, ziua libera, nimanui nu-i pasa. Nici ca inghetam de frig si nu ne mai simteam mainile.
    Dupa atati zeci de ani, mai am in fatza privelistea…

    Reply
  • May 23, 2010 at 10:16 am
    Permalink

    Bogdab Radu – Parcul din fata era de fapt Piata Unirii (sau Unirei dupa vechea denumire). Cred ca prin anii 20 au fost plantati haotic niste copacei, iar in 1933-1934, piata a fost complet amenajata. Astfel a aparut o gradina cu Statuia Libertatii in mijloc, o statie de autobuz (centru – gara de sud), o statie de taxiuri / birje si o benzinarie (!!!). Uite un subiect bun de articol viitor 🙂

    b.d. – In ce an se petreceau demolarile? 1958? 59? 60?

    PS: multumesc de urare 🙂

    Reply
  • May 23, 2010 at 10:22 am
    Permalink

    Daca nu ma inseala memoria,;) cred ca prin 1958…Primisem cravata de pionier ;), si trebuia sa dovedim ca o meritam…

    Reply
  • June 7, 2010 at 12:43 pm
    Permalink

    Uau! Primele 3 poze sunt excelente (indeosebi prima!! – apar niste cladiri interesante in locul actualei statii de autobuz). Sunt curios din ce carte sunt (par a fi scanate). Cel mai devreme pot fi datate 1936.

    Multumesc mult de link! 🙂

    Reply
  • June 12, 2010 at 7:48 pm
    Permalink

    Pana la inceputul anilor '50, aproape ca nu au fost schimbari in Centru, arata ca in primele 3 poze.

    Reply
  • June 16, 2010 at 3:53 pm
    Permalink

    bafta in sesiune , Lucian!

    Reply
  • October 22, 2011 at 6:30 pm
    Permalink

    Ce-i cu poza senatorului….., nu stiu cum il cheama, pe cladire? Nu are cum sa se faca cunoscut decat daca isi pune figura acolo?

    Reply
  • September 5, 2013 at 2:57 am
    Permalink

    Mi s-a spus ca prima banca din ploiesti, De fapt un fel De casa De credite (credit union in engleza) era detinuta De familia strabunicii mele. Numele ei De domnisoara era Purcel. Stie cineva De ASA ceva?

    Reply
  • Pingback: Hotel Central | Republica Ploiesti

  • Pingback: Blocul Cinemascop si strazile obturate | Republica Ploiesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *