Schimbari (II)

Fara sa ne dam seama, orasul se schimba. Casele vechi se transforma si ele, in acord cu vremurile pe care le traim. Uneori isi pierd unele elemente de pe fatada, alteori au loc schimbari radicale, iar in alte cazuri doar vopseaua este schimbata. Indiferent de cate ori am trece pe langa astfel de imobile, sunt foarte putine cazurile in care sezisam transformarile. Asa ca dupa episodul pilot si partea I, va prezint alte 3 cazuri de cladiri vechi care au suferit modificari (fara a le acorda un sens bun sau rau):1. Casa pe strada jurnalist Gabi Dobre:Casa pe strada Jurnalist Gabi Dobre (fosta Cooperativei)Cladirea a fost ridicata in 1890, dupa cum sta scris pe frontispiciu. Fara indoiala, una din cele mai vechi imobile din zona. Mereu m-am gandit ca poate pe langa zidurile ei a trecut si Ion Luca Caragiale…2. Casa pe strada GolestiCasa pe strada GolestiDin pacate nu stiu foarte multe despre istoricul acestei cladiri. Foarte probabil nu acesta este aspectul ei original, ci mai degraba este rezultatul unor modificari ulterioare.3. Casa pe strada Take IonescuAflata peste drum de biserica Sfintii Imparati, aceasta casa a zacut in ultimii ani in paragina, fiind de curand ”reabilitata”. Unele elemente de pe fatada au disparut, iar pe fadata de pe strada Rudului (sau Caragiale sau Cantacuzino – este destul de incerta legatura stradala..) a fost placata cu faianta (sau cel putin asa pare). Bonus: 3 poze in antiteza.Casa pe strada Take Ionescu - 1Casa pe strada Take Ionescu - 3Casa pe strada Take Ionescu - 2(va urma)

Schimbari (II)
Tagged on:         

11 thoughts on “Schimbari (II)

  • May 7, 2010 at 5:19 am
    Permalink

    Imi plac antitezele astea recente!

    Vezi ca la "Casa pe strada Golesti" ai inversat datele 🙂

    Reply
  • May 7, 2010 at 5:32 am
    Permalink

    Mersi, Raiden, de observatie! M-am mai incurcat si eu in atatea date. 🙂

    De fiecare data cand se mai schimba infatisarea unei case, imi era imposibil sa imi aduc aminte cum arata cu 2 luni inainte. Mi se pare foarte interesant cum se transforma orasul, asa incet…

    Reply
  • May 7, 2010 at 5:48 am
    Permalink

    Mie mi se pare trist. Ma refer aici si la Bucuresti.

    Cum sa colorezi casele in nuantele alea tipatoare? Asta arata cine a ajuns sa locuiasca/lucreze in casele facute de oameni de bine.

    Reply
  • May 7, 2010 at 5:56 am
    Permalink

    Inteleg ce vrei sa spui. Din perspectiva unuia pasionat de cladiri vechi si de istoria orasului, da, si mie mi se pare trist. Dar incerc sa nu dau calificative de bun/rau, reusit/nereusit, ci sa iau lucrurile asa cum sunt. In fond, casele construite in acele vremuri tradau mentalitatea specifica a oamenilor de la finalul secolului XIX/inceput de XX. Exact asa cum renovarile de azi tradeaza mentalitatea actuala. Peste ani vom putea spune daca ce se face acum este bine sau este rau (si cand zic asta, ma gandesc la cinema Patria, cat de urat era in epoca si cat de apreciat este acuma). Cine stie.

    Reply
  • May 7, 2010 at 6:59 am
    Permalink

    Nu-mi plac deloc culoruile tipatoare/..daca tot renoveti o casa veche, macar pastreaza-i (aproximativ) si culoarea initiala.
    In rest renovarile arata O.K. la prima vedere, exceptand termopanele albe din primele doua poze…

    Reply
  • May 7, 2010 at 8:44 pm
    Permalink

    Ar trebui sa mergi pe rudului sa vezi o casa cu adevarat distrusa , locuita de o minoritate .. Este imposibil sa nu o remarci , este albastra cu un galben spalacit , in capatul strazii Petrarca :-s

    Reply
  • May 8, 2010 at 8:10 pm
    Permalink

    Pe acolo nu am mai fost de ceva vreme, data viitoare o sa ma uit mai cu atentie. Oricum, nu cred ca am poze de pe acea strada…

    Reply
  • May 9, 2010 at 4:44 pm
    Permalink

    Multumiri inca o data , Lucian.
    Am constatat si eu ca e o tendinta in ultima vreme de a renova casele vechi.
    Si eu le prefer in stilul lor initial , si nu-i vorba doar de toate detaliile ornamentale , ci si de culori.
    Insa de cealalta parte trebuie sa fim incantati macar pentru faptul ca nu mai sunt daramate astfel de case.

    Reply
  • July 6, 2010 at 3:41 pm
    Permalink

    dar este ingrozitor ce se intampla…este de apreciat ca se renoveaza, dar acest proces atat de important trebuie efectuat cu studii pe masura.ma deranjeaza culorile ,dar mai rau ma deranjeaza faptul ca se "curata" casa efectiv, dupa renovare disparand elemente din fatada,ancadramente..lasand casa "cheala" si cu o pleasaca de culoare.Nu exista legi?Nu sunt necesare aprobari si prezenta unui specialist pt renovari?Stiu ca traim in Romania, dar cand o sa evoluam si noi?Mai am de stat cativa ani in bancile facultatii ,dar cei care ar putea sa faca ceva unde sunt? Nu avem arhitecti in Ploiesti? Arhitecti care sa fie interesati de aspectul vechi al orasului?

    Reply
  • July 6, 2010 at 8:26 pm
    Permalink

    Multe case nu sunt clasate ca monumente istorice, ceea ce e cu dublu tais. Daca ar fi clasate, atunci o simpla renovare ar costa enorm si nu multi si-ar permite. Asta ar duce la degradarea casei si foarte probabil imobilul ar ajunge sa fie valoros numai prin prisma terenului (rezultat: demolare). Daca nu este monument istoric, poate fi renovata usor, dar aici procesul depinde de 2 factori: cel financiar si educatia. Daca proprietarul nu are nici bani si nici educatie, iar se ajunge la demolare. Daca are educatie, dar nu are bani, iar se ajunge la degradare, deci o viitoare demolare. Daca are bani, dar nu are educatie, se renoveaza aiurea (exista cazuri chiar in Ploiesti unde case renovate aiurea au fost readuse la starea initiala de noii proprietari – deci lucruri bune se pot intampla). Daca are bani si are si educatie, atunci e fain. Din pacate, cam rar.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *