Casa Z(usserman) C.

La intersectia strazilor Gr. Cantacuzino si Vlad Tepes se afla o casa veche care de ani era intr-o stare avansata de degradare. A fost construita probabil la finalul secolului XIX (in jurul lui 1880), de catre o familie de evrei, intreaga zona fiind locuita in acea perioada de membri ai acestei etnii (in apropiere chiar se afla o ”Strada Evreeasca”).
Casa Z(usserman) C - 1880 - 2010
Evolutia recenta a casei, in sensul acelor de ceasornic: 1 – decembrie 2006; 2 – aprilie 2007; 3 – februarie 2010; 4 – august 2010
Revenind la casa-ruina, am fotografiat-o prima data in 2006, in cadrul proiectul Case Care Plang. Tot atunci, vorbind cu o evreica batrana care locuia in zona, am aflat ca imobilul ar fi fost construit de un anume Susserman sau Zusserman, iar apoi ar fi fost data fiicei sale ca zestre (informatie neverificata). Iata starea in care se afla atunci:
UPDATE: 
Am primit de la un cititor al site-ului – caruia ii multumesc tare mult – un scurt istoric al cladirii:

”de fapt proprietarul ei s-a numit Zissman, nu Zusserman; casa a fost cumparata la 22 decembrie 1888, de catre comerciantul Ioina Ghidale Zissman – de unde si initialele pe usa respectiva, IGZ; vanzatori au fost Vasilikia I. Polycroniad, vaduva lui Hagi I. Hagi Polycroniad, si fiicele acestora, Safia, Olimpia, Elisaveta precum si fiul Iorgu.
Pivnita imensa (a carei borta se vede intr-una din poze) era de fapt depozit de vinuri, si acolo se depozitau butoaiele: I.G. Zissman a fost angrosist de vinuri si importator de portelanuri din Cehoslovacia. In acea casa s-au nascut toti copiii lui I. Gh. Zissman, si acolo a locuit acesta pana la moarte, survenita in aprilie 1941. Cu toate ca la vremea respectiva evreii nu aveau cetatenia romana, fiul cel mare a plecat voluntar pe front, ca sublocotenent, in primul razboi, sa lupte pentru tara: se considera si el roman. Au ramas de pe urma lui doi orfani…

Intr-adevar, cladirea din fund a fost cladirea in care au locuit servitorii. A fost avariata la cutremurul din 1940, si de atunci n-a mai fost locuita.”
Casa Z(usserman) C - 2006 - 1
Casa Z(usserman) C - 2006 - 8
Casa Z(usserman) C - 2006 - 6
Casa Z(usserman) C - 2006 - 4
Casa Z(usserman) C - 2006 - 5
Casa Z(usserman) C - 2006 - 3
Casa Z(usserman) C - 2006 - 2
Casa Z(usserman) C - 2006 - 7
In primavara lui 2007 am avut ocazia sa intru in curtea interioara si in imobil, iar cu ocazia astea am facut unele descoperiri interesante:
Casa Z(usserman) C - 2007 - 2
Intrarea, vazuta din curte
Casa Z(usserman) C - 2007 - 1
Gunoaiele din fata intrarii secundare, unde erau intinse hainele ”chiriasilor”
Casa Z(usserman) C - 2007 - 6
Fragment din sobele distruse
Casa Z(usserman) C - 2007 - 8
Plafonul deja incepea sa cada…
Casa Z(usserman) C - 2007 - 7
In holul de la intrarea principala am gasit aceasta pictura de pe perete, probabil realizata la constructia casei…
Casa Z(usserman) C - 2007 - 5
…dar si un geam avand ca model initialele Z. C. – Zusserman?
Casa Z(usserman) C - 2007 - 4
Cladirea-anexa din curte
Starea casei s-a deteriorat rapid – tamplaria si geamurile au disparut, peretii interiori erau plini de grafiti-uri, etc. Era previzibil unde se va ajunge, iar in februarie 2010 o parte din tavan s-a prabusit, iar intreaga cladire era un pericol si urma sa fie demolata.
Casa Z(usserman) C - 2010 - februarie - 7
Casa Z(usserman) C - 2010 - februarie - 5
Casa Z(usserman) C - 2010 - februarie - 2
Casa Z(usserman) C - 2010 - februarie - 4
Casa Z(usserman) C - 2010 - februarie - 3
Casa Z(usserman) C - 2010 - februarie - 8
Casa Z(usserman) C - 2010 - februarie - 1

Saptamanile trecute, cladirea a fost intr-un final pusa la pamant, cu tot cu anexele din curte (era o cladire de 2 etaje, probabil a servitorilor, dar nu sunt sigur):

Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 10
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 5
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 4
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 8
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 2
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 14
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 13
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 12
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 11
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 1
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 9
Beciul cladirii, iesit la iveala cu ocazia demolarii
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 7
Peste cateva zile, ramase un camp gol si doar cladirea-anexa care era demolata si ea:
Casa Z(usserman) C - 2010 - demolare - 100
Era de asteptat ca aceasta casa veche, intr-o stare avansata de degradare, sa fie demolata. Din pacate se mareste lista cu imobile din orasul vechi care dispar, cu precadere in ultimii ani. Este normal ca unele constructii sa dispara si in locul lor sa apara cladiri moderne, dar o data cu acestea se pierde ceva din identitatea (si asa afectata) a Ploiestilor.
Casa Z(usserman) C.
Tagged on:         

21 thoughts on “Casa Z(usserman) C.

  • August 19, 2010 at 11:32 pm
    Permalink

    Nu e nimic normal in demolare, e anormal, ca autoritatile vor sa se degradeze ca sa construiasca ceva nou in locul lucrului vechi, cu o istorie anume

    Reply
  • August 20, 2010 at 4:04 am
    Permalink

    Da si datorita edililor pusi pe capatuiala vom avea iarasi ca pe bulevard langa case vechi constructii megalitice. Pacat.

    Reply
  • August 21, 2010 at 7:16 am
    Permalink

    Nu cumva unele case din acestea vechi sunt deteriorate "intentionat" / date foc… pt a avea pretext de a le demola ?

    Reply
  • August 21, 2010 at 10:16 am
    Permalink

    Mai boule ! Eu am discutat cu un vecin de pe strada aceea si am aflat ca acea casa a fost construita de doi frati evrei a caror urmasi locuiesc in Canada si acei urmasi au dat ordin sa o demoleze.Deci demolarea s-a facut cu acordul urmasilor proprietarilor.
    Numai prostii scrii pe site ul ala.

    Reply
  • August 21, 2010 at 10:44 am
    Permalink

    joienegru – cred ca orice oras e ca un organism – unele celule traiesc, altele mor si sunt inlocuite de unele noi, etc. Nu cred ca poti pastra ORICE casa veche – uneori sunt ratiuni de dezvoltare urbanistica ce necesita demolarea unor imobile istorice (de aceea, in lista monumentelor istorice exista categoria A – cele care nu pot fi demolate sub nicio forma – si B – cele care pot fi demolate pentru o serie de motive).

    Tot ce am spus mai sus, atat in articol, cat si in comentariu, sunt notiuni generale, nu am facut referire directa la aceasta casa. Referitor la demolarea ei, am o parere, dar o pastrez pentru mine. Incerc sa nu dau un verdict daca e bine sau e rau, ci las pe fiecare care citeste acest articol si vede pozele sa isi creeze o opinie a lui/a ei.

    miaheladr – Probabil ca se va ridica o cladire cu mai multe etaje, mai ales ca terenul se afla in apropierea centrului orasului. Poate ma insel, vom vedea 🙂

    Anonim – Cu siguranta unele din aceste case disparute au fost ajutate consistent. Nu stiu daca a fost sau nu si cazul acestui imobil.

    Mircea Popa – Ordinele sunt in armata. In societatea civila, in momentul in care o cladire privata pune in pericol siguranta pietonilor, proprietarii sunt obligati sa ia masuri. In urma tratativelor dintre actualul proprietar (care sta in SUA – http://www.adevarul.ro/locale/ploiesti/Demolare_istorica_la_Ploiesti_0_307769560.html ) si primarie, s-a ajuns la un acord: autoritatile o vor demola contra-cost. Nu am afirmat ca demolarea nu s-ar fi facut cu acordul proprietarilor (oricum informatia aparuse in toate ziarele locale si pentru mine, din punct de vedere istoric, nu prezinta interes).

    Totusi, apreciez ca esti un cititor constant al prostiilor de pe acest site, dar te informez ca orice comentariu al tau nu va mai apare aici, iar prezenta ta nu este una binevenita 🙂

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:11 pm
    Permalink

    Si eu sunt un cititor constant al "prostiilor" de pe acest site 🙂
    Daca nu merge cu democratia si cu limbajul civilizat mai sterge din mesaje pt ca dictatura/ armata intotdeauna a dat rezultate 🙂
    Multumim pentru articolele superbe si tine-o tot asa !

    Reply
  • August 22, 2010 at 4:48 pm
    Permalink

    Am avut , din fericire , ocazia sa desenez aceasta casa din toate unghiurile , cu mult inainte sa fie demolata :d

    Reply
  • August 22, 2010 at 9:09 pm
    Permalink

    Mihai, nu ne arati si noua desenele pls ?? :))

    Reply
  • August 25, 2010 at 9:00 am
    Permalink

    Ai putea sa scanezi sau sa fotografiezi desenele , sa le uploadezi pe http://imageshack.us/ si sa ne trimiti linkul ,asta daca nu e prea mare deranjul…:))

    Reply
  • August 25, 2010 at 6:03 pm
    Permalink

    Am aflat de la Samurakas ca a fost demolata cadirea de pe Valeni. Am pus eu pe blog poze cu ea (facute in primavara). Stii ceva de istoricul ei? Daca ai drum pe acolo, o rugaminte: niste poze cu terenul care a ramas gol.

    Reply
  • August 30, 2010 at 9:40 am
    Permalink

    Lucian,
    iarasi, excelent! Imi retraiesc copilaria. Mai ales casa art deco de pe strada Teleajen este o amintire atat de vie. Copil mic de tot, am locuit chiar alaturi iar prietenii mei de joaca locuiau mai toti in casa acea dubla, mare, grava ca o cetate medievala. Pe vremea aceea strada Teleajen nu era asfaltata, casa de la coltul cu Hasdeu mai avea gradina intreaga, fara curbura aceea care o ia la dreapta in Hasdeu iar la capatul celalalt, la strada Milcov, pe actualul perimetru al scolii traia o pereche de batrani care cresteau o vaca! Ocazional vaca iesea pe maidan si pastea… Casa batranilor a rezistat mult, chiar dupa ce se construise scoala, dar vaca, disparuse.
    Casa dubla de pe Teleajen este impunatoare, desi a suferit in urma cutremurului din 1977 si a fost "refacuta" oarecum. Doar aripa stanga a ramas si azi in mare parte intacta. Pe vremea copilariei mele aflasem de la o matusa ca, casa a fost construita in perioada interbelica de catre o societate italiana pentru angajatii ei. De aceea, deseori noi vorbeam de casa italiana. Ca o paranteza, vechiul pod rutier peste linia de Buzau – azi disparut de mult – de pe calea Bucuresti a fost construit tot de italieni, care aveau in Ploiesti si in zona exploatarilor petolifere o comunitate destul de mare. Urmasi de-ai lor mai traiesc si azi in Ploiesti, Campina, etc.In sfarsit, vis a vis de casa italiana, acolo unde se intinde azi linia acea oribila de blocuri socialiste, se intindea o gradina enorma, superba cu tot felul de pomi si boschete. Fosta propietara a garadinii, candva mai instarita, incercase sa creeze o gradina botanica particulara, aducand plante din alte tari. Dupa razboi, in curtea ei Sfatul Popular ridicase o tribuna din lemn, pe care se organizau muzica si dans. Iar propietarei ii ramasese doar acasa si doi caini foarte vigilenti si galagiosi.
    Lucian, o propunere: poti sa aduci si ceva poze cu obiective din zonele industriale? Am mentionat vechiul pod construit de italieni, chiar lipite de el era o amestecatura de casute ciudate, improvizate, intortocheate si care chiar ca aminteau de o mahala siciliana!
    Multumesc si te rog, continua!!
    Bogdan

    Reply
  • August 31, 2010 at 10:42 pm
    Permalink

    Florin,
    daca din primul rond o iei inapoi pe Strada Eminescu, prima cladire pe dreapta, inca in curba, este o casa care arata mai "strain", sau mai "nordic", a fost construita prin anii 30 de o familie olandeza.
    Pe Strada Rahovei se gasesc mai multe case vechi in stil brancovenesc.
    Foarte frumos ar fi daca ar aparea si niste poze cu vechea Piata a lui Anton, cu acel triunghi de mici magazinele cu de toate: frizerie, brutarie, papetarie, sifonerie, alimentara, ceasornicarie, cismarie…, un adevarat supermarket in miniatura! Niciodata nu as fi crezut ca acel pitoresc atat de original o sa dispara vreodata.
    O alta zona de un pitoresc original de periferie a fost portiunea de pe fosta strada Regina Maria, astazi Democratiei, intre Biserica Sf Pantelimon si urcarea pe noul pod spre Bucuresti. Acolo unde azi se insiruie pe ambele parti ale strazii acele blocuri jerpelite era prin anii 60 o puzderie de case si casute, printre care se gaseau si multe foste magazinase, candva particulare si care asigurau viata acelui cartier.
    La capatul strazii Democratiei, sub actualul pod rutier se gasea candva o bariera care traversa liniile. Dupa primul razboi mondial o firma italiana a construit vechiul pod, care deja la inceputul anilor 60 era de mult depasit si sufocat de traficul rutier catre Bucuresti.
    Tot acolo, la capatul Cinematografului CFR se gasea vechea pasarela, un pod din profile metalice, care fost locul de joaca si de observatie a traficului feroviar pentru nenumarati copii din zona. Daca imi dai o adresa, iti pot trimete o poza cu vechea pasarela.
    Bogdan

    Reply
  • September 4, 2010 at 6:55 pm
    Permalink

    Samurkas – multumesc frumos 🙂

    mihaeladr – Am poze cu casa veche si cred ca si cateva date despre ea. O sa fie un articol, sper, in curand.

    Bogdan – Nu cred ca realizez acum despre care pod este vorba. Oricum, foarte interesante informatiile scrise de tine! Stiu ca mai incolo, pe strada Hasdeu, unde acuma sunt blocurile acelea hidoase, era teren de fotbal… Va amintiti ceva de el?

    Referitor la zonele industriale… Nu stiu, probabil primele articole vor fi despre distrugerile cauzate de bombardamente. Incerc momentan sa ma opresc asupra locurilor din oras.

    Pe Rahovei sunt intr-adevar niste case foarte frumoase, pacat ca unele au fost in ultimii ani mutilate…

    Referitor la Piata lui Anton… momentan e o pata alba in imaginarul meu. Din pacate, eu nu am prins-o, asa ca, reconstitui. De fapt nu am prins aproape nimic din tot ce scriu pe blog 🙂 Aa, referitor la Piata lui Anton, incerc sa mai strang ceva material despre casa lui Caragiale (a 2a casa in care a locuit in Ploiesti dramaturgul).

    Istoricul comunitatii italienilor din oras cred ca ar fi un subiect interesant, mai ales ca mai exista, intacta, vechea Scoala Italiana.

    Adresele mele (de mail) sunt: malasorte71@yahoo.com sau lucianflorin.vasile@gmail.com

    Reply
  • September 6, 2010 at 6:55 am
    Permalink

    Strada denumita ''str. Italiana'', (nu cred ca s-a chemat altfel, vreodata), intre Neagoe Basarab si Gh. Doja, are legatura cu comunitatea italienilor ?

    P.S. Unde se afla Scoala Italiana ? Eu nu mai tin minte…

    Reply
  • May 24, 2011 at 6:24 pm
    Permalink

    pe aceasta casa am vazut de mult un banner cu 'for sale -1.000.000 usd"

    Reply
  • August 22, 2013 at 7:54 am
    Permalink

    1. in zon unde se afla astazi lic. cuza si parcul din spatele acestuia, a functionat pentru o buna vreme, cimitirul evreiesc.
    2. legat de piata anton, din cate imi aduc aminte: cum stai cu spatele la strada lupeni (parca asa ii spune) aveai in fata celebrul bufet zaraza, in fata acestuia se afla o mica piata pentru zarzavaturi, in dreapta lui se aflau o serie de magazinase care alcatuiau un mic complex comercial. tot in zona se gasea o alimentara si un magazin de paine. din cate stiu, sunt cateva fotografii pe net legat de piata, dar nu foarte concludente.
    3. @b.d.: scoala italiana se afla pe strada nicolae balcescu, fiind pe vremuri sediul comunitatii italiene din ploiesti. str. italiana si str. nicolae balcescu, unde a functionat sc. italian, sunt in aceeasi zona

    Reply
  • September 2, 2016 at 3:12 am
    Permalink

    Prin anul 1970 în casă trăia o bătrână de la care mult timp am cumpăat borș. Așa cum era avariată casa era locuibilă. Cutremurul din 1977 a agavat pereții, grinzile au căzut de pe reazeme și multe planșee s-au prăbușit .În încăperile cărora nu le căzuseră planșeele s-a mutat o familie de țigani care se încălzeau cu grinzi și șipci luat de la camerele prăbșite.și încet, ncet casa s-a prăbușit.

    Reply
  • January 31, 2018 at 1:05 am
    Permalink

    Stiti cumva sau puteti afla daca aceasta casa a fost clasata ca monument istoric? Daca da, puteti sa imi spuneti sub ce nr. s-a aflat pe Lista Monumentelor istorice?
    Am o problema cu Comisia Monumentelor Istorice – Directia Prahova si cred ca mi-ar fi de ajutor informatiile, pentru comparatie cu situatia altui imobil din Valenii de Munte.
    Multumesc anticipat pentru orice informatie.

    Reply
  • April 18, 2019 at 10:29 am
    Permalink

    Pe terenul fostei case a rămas un falnic castan care prin diametrul lui pare a fii unul din bătrânii castani ai Ploieștiilor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *