Gara de Nord

Gara de Nord - panorama

Pe langa mai cunoscutele gari de Sud (prima gara construita in localitate) si de Vest, orasului Ploiesti dispune si de altele precum Triaj, de Est si cea de Nord. Aceasta din urma este cea mai veche constructie de acest gen din oras, de fapt chiar singura ridicata in perioada monarhiei si care mai exista in prezent.Dezvoltarea comerciala si industriala a judetului Prahova a atras dupa sine nevoia dezvoltarii cailor ferate pentru transportul de calatori si de marfa. Inca de la finalul secolului XIX apar proiecte ale CFR-ului de realizare a unei Ploiesti – Valenii de Munte, dar niciunul nu se materializeaza. In cele din urma, autoritatile judetene hotarasc sa preia proiectul si sa realizeze o cale ferata privata, care sa plece din Ploiesti, urmand sa treaca prin Blejoi, Scaeni, Lipanesti, Magurele, Scaiosi si avand cap de linie Valenii de Munte. Lucrarile incep in 1904, iar pe 1 ianuarie 1908 cei 33 de kilometri si garile aferente sunt inaugurate, exploatarea lor fiind pusa in sluja nou-infiintatei societati Caile Ferate Ploiesti Valeni (CFPV).Astfel a aparut nevoia unei gari de nord in Ploiesti, lucrarea fiind incredintata arhitectului italian Bernaducci, care va realiza un imobil solid, cu aspect monumental, avand fatada din piatra si caramida. Initial, cladirea era mult mai mica decat in prezent, avand un singur corp central.

Gara de Nord - 3

Gara in 1913

Tot Bernaducci a realizat cu aceasta ocazie si gara din Valenii de Munte, care semana foarte mult cu cea de nord din Ploiesti. Din pacate, la cutremurul din 1977, gara din Valenii de Munte a fost afectata si demolata ulterior.

Gara din Valenii de Munte

Gara din Valenii de Munte (azi disparuta), asemanatoare cu aspectul initial al Garii de Nord din Ploiesti

Locul pe care a fost ridicata Gara de Nord fusese cimitirul bulgarilor (ei isi spuneau ”sarbi”, de teama otomanilor – despre comunitatea bulgareasca va fi un articol separat) din 1830 (anul in care s-au venit bulgarii la marginea orasului), dar probabil dupa 1838 o data cu stabilirea lor in mahalele Ploiestilor, numarul celor ingropati aici a scazut. Deja la 1900 nu se mai cunosteau locurile de veci, iar gasirea osemintelor a fost o surpriza pentru constructori. Chiar si in prezent, sub asfaltul din jur, este foarte probabil sa mai fie schelete ale bulgarilor venit in urma cu aproape 2 secole in oras. In urma cu 2-3 ani, cand s-au facut lucrari de amenajare pentru podul din fata garii, au fost gasite oase din vechiul cimitir. Cladirea Garii de Nord a suferit, se pare, doua extinderi succesive in perioada interbelica. Prima data s-au construit doua aripi, proportionale cu corpul initial al cladirii. In noile parti ale cladirii urmau sa fie apartamente pentru personalul garii.

Gara de Nord - 2

Cladirea, in timpul primei extinderi…

Gara de Nord - 1

…si la final

A urmat apoi o extindere a aripilor, imobilul avand in 1937 aspectul din prezent.

Gara de Nord - 4

Gara si Piata din fata sa, in 1937

In jur au inceput sa apara diferite cladiri administrative, dar si case ale muncitorilor CFR, un exemplu in acest sens fiind strada Poienitei, din apropiere.
Gara de Nord - azi - 1

Fatada garii, aspectul actual

Probabil ca in timpul extinderilor, sub cladire s-au facut unele amenajari. Vorbind cu cineva care cunoaste cladirea, am aflat ca sub pamant se mai afla inca 2 sau 3 nivele care servesc drept adapost antiaerian. De asemenea, din adapost ar porni un tunel (chiar din centrul garii, pe sub usa principala) care merge perpendicular pe liniile de cale ferata si iese intr-un deal de langa Rafinaria Vega.

Gara de Nord - azi - 3

Un felinar vechi de la intrarea in gara

O data cu acapararea puterii de catre comunisti, in zona s-au petrecut evenimente interesante. Una din primele masuri represive luate de regimul pro-sovietic al lui Petru Groza a fost interzicerea a peste 8000 de carti considerate ”dusmanoase” de noii lideri politici. O persoana care sta in zona imi povestea cum in 1947 comunistii au descarcat in piata din fata garii cateva sute de carti interzise si le-au ars. Schimbarile nu s-au oprit aici: calea ferata a fost nationalizata, iar CFPV a fost desfiintata, toate bunurile trecand in exploatarea statului.

Locul unde au fost arse in cartile interzise de comunisti

Vechea piata a garii, locul unde au fost arse cartile interzise de comunisti

Gara a continuat sa fie intens folosita pana la inceputul anilor 90, cand traficul a fost preluat de cele doua gari principale: cea de Sud si cea de Vest. In prezent, cladirea de certa importanta istorica se afla intr-o stare relativ buna de conservare, insa de cativa ani nu mai are curent electric, iar singurul tren care mai circula este personalul Ploiesti – Maneciu care trece doar de 4 ori prin vechea statie.

Gara de Nord - azi - 2

Gara de Nord in prezent

Astfel, Gara de Nord din Ploiesti, dupa ce a trecut cu bine de bombardamentele din 1944 (lucru norocos, mai ales ca se afla langa Rafinaria Vega) si de cutremurele din 1940 si 1977 (acesta din urma i-a lasat totusi unele urme), pare astazi sa fie uitata, nemafiind un simbol al orasului.

Surse: Memoria Zidurilor, Dorin Stanescu – Evolutia cailor ferate in regiunea Prahova

Gara de Nord
Tagged on:     

14 thoughts on “Gara de Nord

 • September 8, 2010 at 11:26 am
  Permalink

  Wow! Habar n'aveam ca aveti si voi o Gara de Nord prin Ploesti! 🙂

  Reply
 • January 2, 2011 at 4:04 pm
  Permalink

  Locuiesc si am copilarit langa Gara de Nord.Intotdeauna am admirat aceasta cladire care ma face sa ma simt pe vremea monarhiei.

  Reply
 • January 22, 2011 at 1:49 pm
  Permalink

  Foarte frumos articol dotat cu informaţii interesante!

  Reply
 • February 11, 2013 at 10:48 am
  Permalink

  Articolul frumos scris dar,s-au uitat doua amanunte:
  in primul rands-a uitat sa se mentioneze ca s-a prelungit calea ferate dincolo de Valenii de Munte pana la Maneciu Ungureni,
  iar de aici cu o micuta locomotiva alimentata cu lemne denumita decovil se putea ajunge la Cheia unde cetatenii orasului si nu numai,isi petreceau sambata sau duminica.Pacat.Au fost vremuri frumoase.
  Sandu

  Reply
 • February 11, 2013 at 2:31 pm
  Permalink

  Imi cer scuze.Cei ce au proiectat gara de sud ploiesti s-au gandit ca orasul se va desvolta cu timpul si deci afluenta calatorilor se va mari.Ca atare ei aun proiectat trei pasaje subterane la aceasta gara si au fost executate dar s-au folosit folosit de catre calatori doar doua iar al treilea se pare ca in el s-a depozitat arhiva c.f.r.-ului
  sandu

  Reply
 • February 12, 2013 at 1:22 pm
  Permalink

  A fost vorba de un singur pasaj subteran. Am scris un articol pe blog despre acel proiect.

  Reply
 • July 6, 2013 at 10:43 am
  Permalink

  In prezent mai trece vreun tren prin gara Ploiesti Nord?

  Reply
 • Pingback: Paraul Dambu | Republica Ploiesti

 • Pingback: Câte gări au Ploieștii? | Republica Ploiesti

 • Pingback: Istoria căii ferate Ploiești Sud-Măneciu – Valea Teleajenului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *