Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești


Prețul volumului este de 25 de lei și poate fi achiziționat printr-o comandă la lucianflorin.vasile@gmail.com . Pentru Ploiești și București predarea se poate face personal (este nevoie de nume, număr de telefon și a numărului de cărți dorite), iar pentru restul țării și în străinătate cartea va fi trimisă prin Poșta Română (costul de expediere variază în funcție de distanță și greutatea pachetului).

————

În 1939, Ploieștii erau un oraș prosper, bogat și plin de încredere în viitor său. Peste doar 5 ani, sute de clădiri erau incendiate sau distruse, străzile pline de moloz și gropi și doar câteva mii de oameni mai rămăseseră în oraș. Bombardamentele americane, dar și cele sovietice și britanice, transformaseră radical urbea lui „ce bei?” într-o așezare-fantomă. Cartea „Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești” surprinde poveștile de viață cotidiană ale ploieștenilor din ultimii ani ai unei Românii peste care comunismul încă nu-și pusese amprenta. În timp ce autoritățile se pregăteau să înfrunte atacurile aeriene, oamenii se distrau, avea temeri, își făceau speranțe, trăiau decepții sau iubeau. Al Doilea Război Mondial a reprezentat o traumă pentru comunitatea ploieșteană, adeseori uitată, prinsă între perioada interbelică idealizată și cea comunistă.

”Când am ieșit din casă – câteva case învecinate distruse. Centrul ardea. Numai cioburi de geamuri și moloz. A fost ultima zi normală pe care am avut-o în viața mea și în orașul Ploiești. Dimineața, înainte de bombardament, când am ieșit în oraș, magazinele deschise, lumea se ducea la treburi, trăsurile – că erau trăsuri pe vremea aia, nu mașini – circulau în mod normal, zarzavagii cu zarzavaturi, iaurgii cu iaurturi, fructarii cu coșurile… Toată viața normală a orașului Ploiești și a României antebelice. După ce s-a terminat bombardamentul ăsta, toate astea au fost terminate pentru totdeauna. Orașul era o ruină… nu mai era nimic normal. Și nici n-a mai fost vreodată ceva normal.” (Alexandru Comănescu, despre bombardamentul din 5 aprilie 1944)
Cartea a apărut în 2014 în colecția Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană. Are 336 de pagini, dintre care 16 de poze, majoritatea inedite, din colecția personală a autorului.
Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești
Tagged on:

2 thoughts on “Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești

  • February 7, 2015 at 10:18 am
    Permalink

    Abia astept sa intru in posesia acestei carti.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *