Azi ar fi fost in program un articol despre ziua de 23 august la Ploiesti. Cum nu am toate materialele gata, m-am gandit sa postez ceva legate de acest subiect, dar mai interesant, zic eu.Pe fototeca online a comunismului romanesc, proiect initiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) si Arhivele Nationale, am gasit o poza din timpul vizitei lui Nicolae Ceausescu, din mai 1967: Fotografia #G050, Fototeca online a comunismului românesc, (22.08.2009), (228/1967 )Fotografia este facuta in zona unde azi este pasaj pietonal. Sunt interesante cateva aspecte din fotografie:Sigla ”Restaurantul Dealu Mare”Steagul RSR arborat in fata resturantuluiCopii adusi sa il vada pe CeausescuChiar si muncitorii erau adusi sa asiste la vizita lui CeausescuDe la stanga la dreapta: Gheorghe Apostol (?), Paul Niculescu-Mizil, Nicolae Ceausescu, Emil Bodnaras si inca cinevaLa vremea aceea, Nicolae Ceausescu avea o foarte buna imagine atat pe plan intern, cat si pe cel extern, fiind vazut ca un reformator. Din pacate, putini stiau, pe vremea aceea, de modul in care in anii 50 Ceausescu reprimase intr-un mod foarte dur impotrivirea taranilor de a intra in colectiv.Fotografia este facuta in timpul depunerii unei coroane de flori la un monument aflat in piata centrala. Despre povestea monumentului, data viitoare.
Ceausescu si Ploiestii
1. Ce s-o fi intamplat cu monumentul la care se depun flori? A fost sistematizat si el dupa 1977?
2. Desi sunt destui cu capetele intoarse (probabil baietii cu ochi albastrii) sunt destule geamuri deschise si oameni ciorchine la ele. Peste 20 ani stii sigur ca n-a mai fost posibil asa ceva.
Cineva (stanga lui Ceausescu) = Paul Niculescu-Mizil, mare nomenclaturist, recent decedat. Nepoata lui, Oana Niculescu-Mizil, acandidat din partea PSD (ce mirare!) la alegerile parlamentare 2008.
Mihai Radovicescu – Monumentul a fost reconvertit in Monument al eroilor revolutiei, adica exact monumentul de langa Ceas si fantana din centru. Mi se pare paradoxal si un pic… intr-un fel, sa zic asa.
Aveti dreptate, de la mijlocul ani 70 deja incepuse sa se stranga surubul si presiunea Securitatii in astfel de momente era una foarte mare. Totusi, uitati-va ca nu e foarte multa lume stransa la manifestare. Spre exemplu, unde azi sunt tarabele de carti era gol.
Raiden – Multumesc frumos 🙂 Cateodata am senzatia ca toti comunistii din Comitetul Central erau trasi la indigo. Atat la propriu, cat si la figurat.
as vrea daca se poate sa dati mai multe imagini
Pingback: Doua monumente „rosii” | Republica Ploiesti
Pingback: Amintiri din Epoca de Aur: Restaurantul Dealul Mare Ploiești, recomandat turiștilor - Travel On Top