Biserica Sfântul Nicolae Ispravnici

biserica-sfantul-nicolae-ispravnici

Aflată chiar lângă Stadionul ”Ilie Oană”, biserica Sfântul Nicolae Ispravnici impresionează prin simplitatea și arhitectura sa clasică. Dacă aveți drum prin zona de est a orașului, merită să intrați în acest lăcaș de cult care păstrează – cred eu foarte bine – aerul de sfârșit de secol XIX. Dar să vedem care este istoria acestei clădiri:

biserica-sfantul-nicolae-ispravnici-3
Biserica Sfântul Nicolae Nou (cel Vechi sau „cu Brazi” se află pe strada Mihai Bravu și va avea un articol separat) a fost ridicată între 1863 – 1869 prin efortul lui Dimitrie Mîrzea, iar sfințirea a avut loc pe 20 mai 1870. Numele de „Ispravinici” vine de la faptul că în apropiere se afla casa paharnicului Boiarolu în care funcționa ispravnicia (instituție similară cu prefectura de azi).

biserica-sfantul-nicolae-ispravnici-1

Biserica a trecut de-a lungul vremii prin mai multe reparații, iar în 1928 i s-a adăugat pridvorul. Inițial, clădirea avea două turle. Cea mare era situată pe centrul bisericii și era construită din lemn și învelită în tablă și poate din această cauză a căzut la cutremurul din 1940 și nu a mai fost vreodată refăcută. Cealaltă turlă – care există și azi – se află chiar deasupra pronaosului, fiind construită din cărămidă, iar la seismul din 1977 s-a prăbusit, fiind însă reconstruită.

stadionul-copy

Detaliu dintr-o poză din 1938. Remarcați turla de lemn, mai ridicată și închisă la culoare. De asemenea, frontispiciul din fata turlei mici este azi schimbat prin apariția mozaicului cu Sfântul Nicolae

biserica-sfantul-nicolae-ispravnici-4

Biserica, astăzi, fără turla cea mare căzută în 1940

Lăcașul de cult are la baza zidăriei două straturi de piatră cioplită. Până nu de mult, pe unele pietre încă se putea citi numele unor donatori și binefăcători

.biserica-sfantul-nicolae-ispravnici-2

În timpul șederii suitei imperiale rusești la Ploiești, în 1877, unii ofițeri ruși asistau la slujbele de la Biserica Sfântul Nicolae. Legat tot de acest moment este și mormântul unui soldat din armata țaristă mort în timpul staționării la Ploiești. Crucea cu inscripția în franceză se mai vede și azi, lângă aleea care duce la ușa bisericii.

simeon-pirojkoff-1

Crucea lui Simeon Pirojkoff

Bisericii Sfântul Nicolae Ispravnici i s-a adăugat în anul 2000 și hramul Sf. Alexandru (probabil de la faptul că Țarul Alexandru a locuit la câteva case distanță, pe actuala stradă care i-a purtat numele până în perioada comunistă și care în prezent se numește strada Stadionului).

Biserica Sfântul Nicolae Ispravnici
Tagged on:     

4 thoughts on “Biserica Sfântul Nicolae Ispravnici

  • March 2, 2010 at 9:36 pm
    Permalink

    Este mormantul sau? Eu credeam ca este doar un monument comemorativ.

    Cred ca trebuia sa fiu mai atent cand am fost la aceasta biserica pentru poze. Oricum, multumesc pentru sfat!

    Reply
  • March 25, 2010 at 1:04 pm
    Permalink

    Domnule Lucian Vasile,
    Va citesc cu mare interes postarile. De biserica Sfantul Nicolae Nou ma leaga faptulca strabunicul meu, tatal meu si eu insumi,pana acum 15 ani (evident scazand anii de facultate si inca vreo 10 cand am lucrat in alt oras), i-am fost enoriasi.
    Este insa total falsa ideea ca in curtea acestei biserici ar fi inmormantat marele antrenor Ilie Oana. Mai intai ca de mai bine de un secol, exceptandu-i pe preotii parohi, nu se mai ingaduie inhumarea in curtile bisericilor. Apoi, marele antrenor nu era ploiestean de bastina (s-a nascut la 16 august 1918 la Harbor, statul Indiana – SUA), a copilarit si a inceput sa joace fotbal la Sibiu, a trecut la cele vesnice la 27 aprilie 1993 (la 20 de ani dupa ce numai antrenape Petrolul) la Bucuresti, unde era stabilit.
    Monumentul din curtea bisericii cinsteste memoria fotbalistilor "echipei de aur" a Petrolul trecuti in amintire.
    Nini Hristodorescu

    Reply
  • June 30, 2010 at 5:46 pm
    Permalink

    Ilie Oana este ingropat in Bucuresti in Cimintirul Iancul Nou foarte aproape de Piata Iancului.In curtea bisericii e doar un monument comemorativ.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *