La final de an – 2013

Înainte de a trece pragul în 2014, ar fi bine să aruncăm un ochi la ce s-a mai întâmplat pe acest blog în anul care stă să se încheie.
Știu că au fost puține articole, dar făcând retrospectiva, am fost și eu surprins de numărul extrem de redus. Am vorbit despre Ploieștii în timpul ocupației germane din Primul Război Mondial, plecând de la un set de poze inedite, ne-am oprit pentru o privire de-a lungul istoriei zonei unde azi este Piața Eroilor (rondul de la Catedrală), am mers de-a lungul a ce a fost odată Calea Câmpinii, stradă principală a orașului, plină de case vechi boierești, căzute sub buldozerele sistematizării comuniste, și am prezentat istoria unei case emblematice care găzduiește Muzeul Ceasului. Asta înseamnă un articol la 3 luni, ceea ce, trebuie să recunosc, este foarte puțin.
Totuși, documentarea consumă timp și fiecare articol are în spate o semnificativă cercetare în care am căutat informații despre acele subiecte, am realizat interviuri sau am pus cap la cap pozele. O altă explicație este că în 2013 am reluat colaborarea cu Dilema Veche, unde am publicat o serie de articole (majoritatea sunt accesibile doar abonaților – nu recomand abonarea la această publicație) și oarecum atenția s-a dus înspre acel spațiu. Cu toate că am fi vrut o colaborare de durată cu rubrica ”SOS Provincia”, aceasta s-a încheiat din motive care nu țin de mine sau de acest proiect. Și pentru că tot suntem la aspecte neplăcute, ar fi de semnalat un plagiat și jumătate. Aceste exemple stau lângă un caz mai vechi, cel al plagiatului Danei Mihai. Poate par radical, dar cred că plagiatul este o formă de furt nesancționată de societatea de astăzi și pe care, din păcate, unii o tolerează.
Dar lucrurile nu au fost atât de negre în 2013. Dintre lucrurile bune ale anului care se încheie cred că merită să fie pe primul loc apariția cărții Pluviografii scrisă de profesorul Dan Gulea. ”O istorie a culturii la Ploiești” care ridică stacheta la capitolul ”cărți cu/despre Ploiești”. În primăvară am fost vorbit cu ceva emoții la TEDx Ploiești despre nevoia unei identități urbane având ca studiu de caz Ploieștii, iar în noiembrie, alături de Loredana Brătilă am organizat expoziția ”Ploieștiul vechi și nou”. Proiectul RepublicaPloiesti.net (aici), dar mai ales expoziția (aici și aici) au beneficiat în 2013 de o reflectare în mass-media locală (multe mulțumiri lui Claudius Dociu).
De fapt, 2013 a fost anul în care proiectul RepublicaPloiesti.net a făcut pasul din online în offline. Am publicat câteva articole, am postat o serie de poze pe contul de facebook, dar accentul poate a căzut pe tururile istorice. Alături de cei care au dorit să participe, am mers, timp de câte două ore, prin trecutul orașului Ploiești, am văzut ce clădiri de patrimoniu au supraviețuit timpurilor și ce am pierdut în diferite perioade. Vă mulțumesc tuturor celor ce ați mers ”la pas prin trecutul Ploieștilor”.
Dar cel mai important aspect al anului 2013 – în opinia mea – a fost înființarea Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU). Din primăvara acestui an, proiectul RepublicaPloiesti.net nu mai este doar o simplă inițiativă online, ci este unul din proiectele acestui ONG. Anul acesta nu am reușit să derulăm vreun proiect atât din lipsa timpului (fiecare mai avem și alte obligații), cât și din cauza blocajelor birocratice. Dar pentru 2014 avem 4 (patru) proiecte pe care vrem să le materializăm, în colaborare cu diferite alte asociații, fundații sau instituții. Mai multe despre fiecare la timpul lor. Ca un mic ”inside”, unul dintre ele este creația prietenilor de la Iubesc Ploieștii. Pe lângă acestea, din primăvară vom relua și tururile istorice în Ploiești.
Cam acesta a fost, pentru noi, 2013. Vă mulțumim tuturor pentru sprijin și vă urăm un an nou cât mai bun și plin de împliniri!
La final de an – 2013
Tagged on:

6 thoughts on “La final de an – 2013

  • December 30, 2013 at 2:19 pm
    Permalink

    In noul an, sa realizati tot ce va doriti !

    Reply
  • January 1, 2014 at 10:23 am
    Permalink

    La multi si fericiti ani! Noi(eu,cel putin),va multumim pentru ca existati.Si speram ca noul an sa ne aduca cat mai multe poze cu Ploiestiul disparut sub bulzozerele comuniste.Strazi,cartiere,etc.Aviz domnului Iordache si celorlalti pasionati de fotografie!

    Reply
  • January 1, 2014 at 10:27 am
    Permalink

    La multi ani,cu poze noi din Ploiestiul disparut sub lamele buldozerelor comuniste.Strazi,cartiere….Apropo! Exista un film facut in 1976,se numeste ORASUL FARA PERIFERII,realizator Corneliu Leu.E plin de instantanee inedite,care merita efortul de a fi prezentat.Poate reusiti sa intrati in posesia lui,chiar daca trebuie sa platim cu totii pentru el.

    Reply
  • January 5, 2014 at 10:31 am
    Permalink

    Un articol bun la 3 luni este un bilanț excelent.
    Nu âmi rămâne decât să vă doresc 'la cât mai multe proiecte proiecte interesante'!

    Reply
  • January 30, 2014 at 3:27 pm
    Permalink

    Felicitari pentru un an implinit si un an 2014 si mai bun! Imi plac mult articolele si de multe ori le recitesc pe cele vechi cu mare placere, asa ca mie nu mi se par atat de putine. Mult spor in continuare!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *