Ca la orice sfârșit de an, ne oprim puțin și analizăm ce am făcut în ultimile 12 luni. A fost un an în care am finalizat unele proiecte, am început altele noi, am întâlnit oameni minunați și, poate cel mai important, am căpătat și mai multă încredere în faptul că, împreună, putem găsi acele valori care să ne unească pentru a trăi într-o comunitate mai bună.
Activitatea Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU) s-a concentrat cel mai mult pe principalul său proiect: RepublicaPloiești. Pe blog am publicat doar câteva articole (am evocat împlinirea a 70 de ani de la primul bombardament aliat din 1944, am încercat să vedem care este cel mai vechi liceu din oraș și am discutat despre situația busturilor din fața Halelor Centrale). În schimb, pe Facebook am postat mai multe fotografii care au generat discuții foarte interesante. De asemenea, am ajuns la aproape 6000 de pasionați de istoria Ploieștilor, ceea ce ne bucură tare mult și vă mulțumim tuturor pentru interes.
În 2014 am organizat doar două ediții ale turului „La pas prin trecutul Ploieștilor”, dar la anul vrem să îl reluăm cel puțin o dată la două luni, precum și să adăugăm un alt tur cu o altă tematică. Anul care tocmai se încheie a marcat și o premieră în acest sens: primele tururi de limbă engleză pentru turiștii străini.
Fără îndoială, principalul proiect pe care l-am avut în acest an a fost cartea „Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești”. A fost un proiect la care am lucrat aproape 2 ani și care s-a materializat într-o carte de 336 de pagini (dintre care 16 cu fotografii inedite) despre Ploiești între 1939 – 1944 (mai multe detalii despre volum). Pe 30 septembrie a fost lansarea în capitală, la Palatul Suțu, iar câteva zile mai târziu în Ploiești, la Doroftei Pub. În plus, cartea a fost prezentată în cadrul emisiunii „Dialog 100%” cu Claudius Dociu.
Lansare la Palatul Suțu
Lansarea la Ploiești
În 2014 am continuat colaborarea cu Loredana Brătilă și SMA Studio și a avut loc a doua expoziție din cadrul proiectului „Ploieștiul vechi și nou”, de data aceasta la Muzeul de Artă, de „noaptea muzeelor”. Am participat la cursurile grupelor de fotografie organizate de Sorin Petculescu. O altă colaborare care ne-a bucurat foarte mult a fost cea cu prietenii de la Iubesc Ploieștii ce s-a concretizat în prima hartă turistică bilingvă a orașului, iniativă sprijinită de Fundația Comunitară Prahova.
Afișul expoziției „Ploieștiul vechi și nou”
La cursul foto organizat de Sorin Petculescu
Coperta hărții realizată de IubescPloieștii
Tot în cadrul AEDU am inițiat și alte proiecte care sunt încă la început: tururi istorice ale Bucureștilor, dar și proiecție de film documentar la Ploiești care sperăm noi să aibă continuitate în anul următor.
Proiecția documentarului „În spatele cortinei” – 16 februarie 2014
Dar toate cele de mai sus nu s-ar fi întâmplat fără sprijinul vostru. Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături, prin participarea la tururi și la celelalte evenimente, prin achiziționarea cărții sau prin redirecționarea celor 2% către AEDU. Susținerea pe care ne-ați acordat-o ne-a ajutat să punem în aplicare proiectele avute și vă așteptăm să ne fiți alături și în anul 2015.
Sărbători fericite tuturor!
La final de an – 2014