Se cunosc destul de multe despre marea manifestație împotriva regimului pro-comunist al lui Petru Groza care a avut loc în Piața Palatului din București, la 8 noiembrie 1945, de onomastica Regelui Mihai I. Mult mai puțin se știe că în aceeași zi și la Ploiești a avut loc un eveniment similar. Câteva mii de persoane, în special tineri țărăniști, liberali sau neafiliați politic, au străbătut străzile din centrul Ploieștiului într-o demonstrație de simpatie pentru suveran, văzut ca singura sau, mai degrabă, principala opoziție la partidul comunist care acapara încet, dar sigur, întreaga putere.
Ploieștenii au demonstrat în Scuarul Duca, pe Lipscani, pe strada Unirii, pe Franceză, s-au oprit în Piața Unirii unde au adus din sediul PNȚ, aflat în clădirea Băncii de Credit, portretele regelui Mihai I și au defilat cu ele până în apropierea catedralei Sfântul Ioan. Acolo, Constantin Ticu Dumitrescu, unul dintre liderii tineretului țărănist și important lider politic după 1989, s-a urcat în turnul clopotniței și de acolo a văzut tancurile sovietice care-și încălzeau motoarele în apropierea Palatului Școlilor Comerciale (astăzi CNILC). Acesta a fost semnalul că manifestanții trebuie să se disperseze, pentru a nu provoca o reacție violentă din partea autorităților, sprijinite de trupele sovietice.
Odată ce mulțimea a început să diminueze, ofițeri sub acoperire ai Siguranței (precursoarea Securității), au început să efectueze arestări, unii dintre tineri fiind luați de pe stradă, din mijlocul prietenilor. În unele cazuri, reacția promptă și vehementă a trecătorilor a împiedicat arestarea tinerilor anticomuniști.
Aceasta avea să fie ultima demonstrație publică din Ploiești împotriva regimului comunist pentru aproape jumătate de secol, mai exact până în decembrie 1989.
În imagine: „material monarhist” capturat de Securitate de la unul dintre principalele grupuri de tineri ploieșteni arestate în 1948.