
Centrala de pândă supranumită „Tiger”, care coordona apărarea antiaeriană a regiunii petrolifere românești, a fost înștiințată de existența unei mari formațiuni de B24 încă de la puțin timp după decolare . La Ploiești lumea se îndrepta spre biserici, unde se săvârșeau Sfânta Liturghie. În timp ce preoții tămâiau naosul bisericilor, iar stranele răspundeau cu glas bizantin, motoarele Pratt&Whitney tremurau deasupra teritoriului iugoslav. Ținta rămânea în continuare o enigmă. În momentul în care valurile de avioane au virat spre dreapta, intrând în spațiul aerian bulgar, obiectivul a devenit clar: Bucureștii ori Valea Prahovei aveau să aibă parte de primul bombardament serios din partea aliaților. La toate centrele de apărare antiaeriană din Câmpia Munteniei s-a dat alarma care anunța pericol aerian. Alfred Gerstenberg, herr Protektorul orașului, înștiințat de formațiunile care se îndreptau spre România, părăsi vila sa din Timișul de Sus și porni în viteză pe Valea Prahovei, pentru a ajunge la Centrala Tiger de unde ar fi trebuit să coordoneze apărarea.
Primul val de avioane a trecut Dunărea la 13:08. Un minut mai târziu, sirenele au început să sune alarma în Ploiești, militarii germani alergau pe străzile orașului pentru a porni butoaiele de ceață artificială , iar tunarii, deja instalați în pozițiile de tragere, se pregăteau să ia în vizor primele bombardiere care ar fi apărut pe cerul orașului. Avioanele ar fi trebuit să vină pe ruta Pitești–Târgoviște–Florești, de unde ar fi trebuit să atace orașul, venind prin nord și părăsindu-l prin sud. O decizie personală a pilotului Killer Kane a făcut ca ultimele trei grupuri de avioane să rămână în urmă deasupra Peninsulei Balcanice. În schimb, primele două au zburat conform planului, până când au făcut o eroare fatală, realizând virajul la dreapta prea devreme, mergând cu toată viteza spre București. Un singur avion din avangardă a respectat traseul și s-a trezit mergând de unul singur spre orașul fortificat. Aparatul de zbor Brewery Wagon se îndrepta, conform indicațiilor primite la Benghazi, spre nordul Ploieștilor. În același timp, grupurile care rămăseseră în urmă își continuau drumul nedetectați spre obiectiv. La centrala Tiger tensiunea atinsese cote paroxistice. Radarele nu găseau decât aviația de vânătoare româno-germană, care fusese trimisă la 4500–5000 de metri să înfrunte un inamic despre care se știa că zbura deasupra României, probabil spre București ori Ploiești, dar care nu putea fi detectat. Zborul la foarte joasă altitudine și tăcerea radio făceau formațiunile B24 indetectabile. Tensiunea a fost spartă în momentul în care a fost interceptat mesajul audio prin care se cerea avioanelor din primele două grupuri să vireze spre nord și să atace dinspre sud Ploieștii, bombardând orice țintă le-ar fi apărut în fața ochilor.

O parte dintre avioanele care veneau dinspre București, au virat ușor spre dreapta și s-au îndreptat spre Rafinăria Româno-Americană, încercând să evite tirul puternic de antiaeriană. Spre surprinderea lor, nici în zona de est a orașului, dincolo de Dâmbu, riposta nu a fost mai slabă, așa că au fost nevoite să își arunce bombele în afara rafinăriei, reușind totuși să distrugă parcul de vagoane.
”Ai grijă, Doamne, de robii Tăi de la Ploiești”
Centrul de comandă de la Otopeni se afla în derută, panica se instalase. Ploieștii păreau să fie atacați de la sud, de la vest și din nord. Zeci de avioane se îndreptau din cele 3 direcții spre orașul păzit de tunurile de antiaeriană, de ceața artificială și de baloanele de protecție înălțate în aer. Aviația de vânătoare fusese trimisă prea devreme și prea sus, așa că nu interceptase inamicul și, mai mult de atât, combustibilul era pe final.
Imediat ce au intrat în aria de bătaie a tunurilor, avioanele americane a fost atacate cu ferocitate. Artileristul Ion Popa, care făcuse parte din echipa tunului ce avea să doboare bombardierul Euroklydon își amintea mai târziu în fața lui Ioan Grigorescu: „[…] ne-am trezit cu ei zburând peste capetele noastre, și nu oricum, ci cu niște căsoaie înaripate, niște coloși ce înaintau unduind după relieful terenului și își căscau trapele de sub compartimentul bombelor [..]. Ocheam la vedere, obuzele explodau în carnea avioanelor, niciodată nu mi-aș fi închipuit că se putea și așa ceva, adică «ăia» trăgând direct în noi cu mitralierele, de la cincizeci de metri înălțime, ca într-un duel dement, chiar așa, d-e-m-e-n-t, că le zăream chipurile, domnule, prin hublourile de pexiglas, și ei le vedeau pe ale noastre, numai că avioanele lor păreau indestructibile, auzi, domnule, in-des-truc-ti-bi-le, așa că uitându-mă la ei, m-am rugat lui Dumnezeu: «ai grijă, Doamne, de robii Tăi de la Ploiești!»” .

Apărarea antiaeriană trăgea cu toate gurile de foc disponibile. Mașinăria de război nemțească pornise și unul dintre elementele surpriză: trenul blindat cu tunuri antiaeriane, poreclit de soldați „Omida de oțel”. Cu toate că părea un marfar obișnuit, în caz de nevoie, acoperișul vagoanelor glisa, lăsând cale liberă celor 30 de tunuri de diferite calibre. Omida a întâlnit bombardierele pe calea ferată din partea de apus a orașului, între Gara de Vest și cea de sud. Mergând paralel cu bombardierele, între tren și cele câteva B24 s-a purtat unul dintre cele mai dure schimburi de focuri. Avioanele erau lovite în plin și grav avariate. Mitralierele de la bordul aparatelor B24 își îndreptaseră tirul spre tren, dar gloanțele ricoșau în blindaj sau ratau ținta. Câștig de cauză au avut însă americanii, după ce unul dintre avioane a reușit să arunce o bombă în fața locomotivei, ceea ce a dus la deraierea garniturii. Bombardierele și-au continuat drumul spre Astra Română și Orion, care deja erau în flăcări.

Revenirea din șoc
La ora 14:10, ultimul bombardier părăsea Ploieștii, în zgomot de tunuri de antiaeriană și cu aviația româno-germană pe urmele sale. Avioanele americane se îndepărtau cât mai repede de orașul atacat, dar într-o dezordine evidentă și cu fuzelajele găurite de rafalele trase de apărători. Orașul fusese în general cruțat, mai puțin câteva zone rezidențiale de periferie și puncte izolate din interior. Singurul loc în care se înregistraseră numeroase victime era penitenciarul, unde o parte de clădire fusese transformată în moloz cu miros de cauciuc ars și de cadavre carbonizate. La școala primară de fete de pe strada Bolintineanu căzuse o bombă, însă o echipă de premilitari împreună cu pompierii au reușit să stingă flăcările ce cuprinseseră acoperișul .
Linia de cale ferată care lega Bucureștii de Brașov, trecând prin Ploiești Vest era întreruptă și avea să fie repusă în funcțiune abia luni după-amiază, așadar la mai mult de 24 de ore după bombardament . Distrugerea drumului de fier din jurul Ploieștilor nu a afectat numai orașul, ci întreaga regiune, efectele fiind simțite mult mai acut în capitală. „Populația este dezorientată și îngrozită”, menționa un raport redactat la trei zile după Tidal Wave. „Dacă de pe urma unui bombardament care s`a limitat la distrugerea pe o mică lungime a liniei ferate București-Ploești, Capitala a rămas fără pâine și petrol, se pune întrebarea ce s`ar întâmpla în cazul nenorocit când Capitala însăși ar fi vizată de aviația anglo-americană” . Răspunsul urma să vină pe 4 aprilie 1944.

Baloanele ridicate în aer nu au avut efectul scontat, din cauză că erau prea vizibile în lumina zilei, dar și pentru că au fost prea puține ca să creeze o perdea împotriva avioanelor . În schimb, lipsa ceții artificiale a fost în avantajul apărării antiaeriene care a putut astfel urmări și lovi cu precizie avioanele inamice, doborând 20 din cele 36 de bombardiere pierdute de americani în urma atacului de la 1 august 1943 asupra Ploieștilor. Pagubele în perimetrul rafinăriilor ar fi fost mult mai mari dacă nu ar fi existat zidurile de protecție din jurul rezervoarelor de petrol și al instalațiilor, care și-au îndeplinit cu succes rolul de a opri schijele să provoace și alte distrugeri.
Raidul american a scos în evidență și alte lipsuri ale apărării orașului Ploiești. Venit la câteva ore după bombardament, mareșalul Antonescu a fost neplăcut surprins de situația modernului spital Schuller–Sfetescu, din apropierea închisorii devastate. Medicul șef încă nu se prezentase la post, răniții stăteau și câte doi într-un pat, cei care suferiseră arsuri nu primiseră tratamentul corespunzător pentru că nu erau suficiente medicamente, iar cei internați trebuiau să se lupte atât cu durerile interioare, cât și cu păduchii din clădire . În plus, la anunțarea alarmei, majoritatea locuitorilor nu s-a adăpostit, crezând că este o altă alarmă falsă sau un simplu exercițiu educativ. Mulți dintre răniți aveau urme de schije, semn că exploziile îi găsiseră în afara tranșeelor sau adăposturilor betonate. Nici după bombardament, comportamentul locuitorilor nu se înscria în normele de apărare pasivă pe care autoritățile tot încercau să le transmită civililor în ultimii ani. La rafinăria Astra, echipele de pază lipseau, iar oamenii curioși erau strânși în jurul bombelor neexplodate, care puteau să se declanșeze oricând .”
Preluarea articolului de către mass-media se poate face în limita a maximum 300 de caractere (cu tot cu spații) și o imagine, cu link activ către această postare.
TIDAL WAVE – Bombardamentul de la 1 august 1943 asupra Ploieștilor