Cât costa o cameră la hotelurile din Ploiești în 1934?

În Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe se păstrează o situație a hotelurilor din România destinată promovării turismului în țara noastră către publicul american (!).
Din fericire, una dintre filele dosarului respectiv cuprinde și o scurtă evidență a principalelor hoteluri din Ploiești:
– Central (pe atunci format aproape exclusiv din corpul de pe strada Take Ionescu, construit în anii 20)
– Concordia (un vechi han de la mijlocul secolului al XIX-lea, aflat pe strada Franceză, pe locul unde astăzi sunt blocurile P+3 la parterul cărora se află sediul unui partid politic)
– Carol Palace (pe la intersecția străzilor Unirii și Romană, astăzi dispărut și înlocuit de partea sudică a Palatului Telefoanelor, la rândul său abandonat în prezent);
– Europa (clădirea construită de familia Socolescu la comanda fraților Radovici, la parterul căruia funcționa restaurantul Berbec; distrusă la bombardamentele din 1944, pe locul său fiind astăzi zona din fața Casei Modei)
– Prahova (un hotel de rang inferior, a cărui prezență în listă este oarecum surprinzătoare).
 
Prețurile variau între 100 de lei (camera de o persoană) și 160 de lei (camera de două persoane), fiind similare cu cele din alte orașe de provincie, dar sensibil mai mici decât la hotelurile din București. Poate conta însă și un aspect esențial: niciunul dintre hotelurile ploieștene nu avea cameră cu baie! Nici măcar Hotelul Carol Palace, cel considerat în epocă drept singurul hotel de lux din Ploiești, ori Europa, cel care își făcea singur reclamă în Franța, nu dispuneau, așadar, de confortul așteptat de turiștii americani.
Cu mai bine de jumătate de secol mai înainte, pe reporterii străini veniți la Ploiești pentru a documenta războiul ruso-turc (cunoscut la noi drept Războiul de Independență) , „îi supără însă [h]otelele proaste și scumpe, unde cu greu se capătă prin colțuri un adăpost”, după cum nota Nicolae Iorga. Ei bine, se pare că nici în perioada interbelică lucrurile la Ploiești nu se îndreptaseră prea mult!
Cât costa o cameră la hotelurile din Ploiești în 1934?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *