Actualizare 8 martie: toate locurile pentru turul „La pas prin trecutul Ploieștilor” din 16 martie 2024 au fost ocupate, înscrierile fiind confirmate participanților.
Dragi prieteni,
La începutul fiecărui an organizăm câte o ediție a unor tururi mai vechi ale Ploieștiului. Și ne-am gândit să începem 2024 cu o ediție a primului traseu pe care l-am organizat în oraș: „La pas prin trecutul Ploieștilor”.
Turul ghidat „La pas prin trecutul Ploieștilor” propune o incursiune în lumea lui moș Ploaie, dar și a personajelor lui Caragiale; a bogăției și prosperității petrolului, dar și a dezastrului adus de acesta; a jobenului și a trăsurilor, dar și a trenului care întoarce „ca la Ploiești”; a caselor șic, cu stucaturi și curți largi, dar și a blocurilor gri și monotone. Este o plimbare prin lumea lor, dar și prin lumea noastră, la finalul căreia vom înțelege mai bine cât de diferiți sau cât de asemănători suntem în comparație cu ploieștenii de altădată.
Vom vorbi despre filantropii de altădată, despre sediile vechilor partide politice, despre igienă și prostituție în perioada antebelică, dar și despre episodul Republicii de la Ploiești.
Nu vom ocoli nici poveștile clădirilor pe lângă care trecem și astăzi. Vom discuta despre primul revelion din oraș ori despre acțiuni secrete în zorii comunismului, despre cinematografele de altădată și începuturile sistemului de învățământ ploieștean.
Pe lângă imaginea de ansamblu, vom condimenta întâlnirea noastră cu povești personale, anecdote, bârfe din Ploieștii de odinioară și ne vom imagina că suntem în mijlocul unor evenimente istorice importante pe care le-au trăit sau cu care au fost contemporani părinții, bunicii sau străbunicii noștri.
Turul de sâmbătă, 16 martie 2024, va începe la ora 16:00, punctul de plecare fiind statuia lui Ion Luca Caragiale (de vizavi de Casa Căsătoriilor), și are o durată de 1 oră și jumătate – două ore, ultima oprire fiind în apropierea Hotelului Prahova.
Contribuție recomandată este 30 ron (sumele obținute fiind utilizate pentru strângerea de documente și obiecte legate de istoria orașului Ploiești).
Locurile sunt limitate, iar înscrierea se face prin e-mail la lucianflorin.vasile@gmail.com .