Catedrala ”Sfantul Ioan”

Catedrala - intro
Unul dintre reperele orasului Ploiesti este Catedrala ”Sfantul Ioan” situata pe vechea Calea Campinii, in actuala Piata Eroilor. Astazi, biserica este intr-o reconstructie planuita inca din interbelic, deoarece inca de atunci se simtea nevoia unei catedrale pe masura orasului. Ziduri vechi dispar, dar istoria ramane.Catedrala Sfantul Ioan din Ploiesti - Antiteza
Biserica a fost construita pentru prima data imediat dupa anul 1810. Probabil datorita subrezimii sale sau a faptului ca devenise prea mica pentru mahalaua omonima, in 1840 este demolata si se construieste pentru a doua oara biserica.
Catedrala - Reconstructie 1Ruinele bisericii din 1841-1842, inglobate de noua constructieMahalaua Sfantul Ioan era un amalgam de etnii – romani, bulgari, greci, sarbi – si punctul de legatura al acestor oameni era credinta ortodoxa, asa ca din banii tuturor s-a ridicat intre 1841 – 1842 noua constructie. S-a folosit si caramida, dar in cea mai mare masura, biserica era ridica pe structura de lemn, de aici si rezistenta sa foarte buna la cutremure.Structura din lemnStructura de lemn a bisericii, iesita la iveala cu ocazia demolarii din 2008Mai mare decat precedenta, a fost continuu imbunatatita si impodobita de catre enoriasi: acoperisul de sindrila a fost schimbat cu unul de tabla (1855), s-au daruit icoane argintate, s-a pus mozaic pe podea (1906), etc. Barna de lemn din structura vechii catedraleBarna din una din arcadele bisericii vechiInitial, biserica a avut 3 clopote mici, iar in 1870 a fost achizitionat unul de 1400 de kg. Acestea au fost rechizitionate de armata germana ocupanta, in timpul Primului Razboi Mondial.Pictura din vechea CatedralaTavanul bisericii vechi, in timpul demolarii
La inceputul perioadei interbelice s-a pus problema ridicarii unui monument in memoria eroilor din razboiul reintregirii, dar si cea a construirii unei catedrale adecvate pentru un oras in plin avant economic si cultural asa cum era Ploiestiul. Ideile s-au unit si astfel in 1923 s-a hotarat ridicarea unei clopotnite monumentale pentru biserica Sfantul Ioan Botezatorul, iar in viitor inlocuirea vechii biserici cu o adevarata catedrala.Catedrala si un colt dintr-o casa de pe Calea CampiniiTurnul Catedralei si un colt dintr-o casa de pe Calea CampiniiPlanul a fost incredintat lui Toma T. Socolescu care a creat ceea ce se vede astazi – o cloptonita de aproape 60 de m, un reper al orasului, apreciat de toata lumea cu exceptia lui Nicolae Iorga, care in 1938 o cataloga drept o nereusita arhitecturala, care strica imaginea vechii biserici. Detalii de pe fatada Catedralei Sfantul IoanDetalii de pe fatada clopotniteiColoana din interiorul Catedralei
Coloana din interiorul clopotnitei
Datorita inaltimii deosebite la acea vreme, preotilor de la biserica le era teama ca nu cumva sa se darame, dar arhitectul Socolescu, pentru a le infrange temerile, dupa ce structura de beton armat fusese finalizata, a dispus asezarea caramizilor de sus in jos, adica incepand cu ultimul etaj si terminand cu parterul.Mozaicurile de la Catedrala Sfantul IoanMozaicurile interbelice din clopotnita
In interiorul clopotnitei este o scara care duce la balconul de sus. Pe 8 noiembrie 1945, de ziua MS Regelui Mihai I, peste tot in tara au avut loc demonstratii pro-monarhiste si anti-sovietice. La fel s-a intamplat si in Ploiesti, unde elevii de la Liceul Petru si Pavel (LPP) s-au adunat in Piata Unirii si au scandat lozinci anticomuniste. La un moment dat, Ticu Dumitrescu (era elev in Ploiesti, la LPP) a plecat din multime, s-a dus la catedrala, s-a urcat in turn si de acolo a vazut cum langa actualul liceu Caragiale tancurile sovietice asteptau… Manifestatia nu a mai durat prea mult, iar tancurile au ramas acolo unde erau.Catedrala - Atunci si acum1966 – 2009 – Doua diferente: in perioada comunista, ceasul nu avea ace, iar deasupra celor 3 arcade era o inscriptie (disparuta intre timp) pe care nu am putut sa o descifrezClopotnita, a carei piatra fundamentala a fost pusa in 1923 de catre principele Carol al II-lea, a fost finalizata in 1939. Toma T. Socolescu intocmise planurile bisericii, dar a izbucnit razboiul, iar apoi contextul nu a mai fost unul favorabil. Mai mult decat atat, regimul comunist a hotarat acoperirea catedralei cu un bloc cunoscut de ploiesteni drept ”7 etaje”.Catedrala Sfantul Ioan din Ploiesti - 1966Catedrala, dupa acoperirea cu blocul ”7 etaje” (fotografie din 1966 – sursa: Ghid al Ploiestiului)Nu pot fi sigur de aceste informatii, dar stiu ca planurile interbelice ale catedralei au ramas la un preot batran, iar de acolo nu se mai stie nimic despre ele. Totusi, ele ar fi fost vazute o data de catre Calin Hoinarescu, arhitectul care se ocupa acum cu ridicarea noii biserici, in locul celei de la 1842. In ceea ce priveste noul lacas de cult, acesta nu va avea peretii pictati, ci interiorul va fi acoperit cu mozaicuri.Etapa in reconstructia catedraleiConstructia noii catedrale – Septembrie 2008Azi noua catedrala se ridica incet, dar sigur. Este pacat ca vechea cladire de la 1842 a disparut, mai ales ca era poate ultima biserica de lemn din oras. Cu toate acestea, intentia materializata acum dateaza inca din perioada interbelica.
Catedrala in constructieRidicarea cupolei centrale – octombrie 2009Este cea mai buna varianta de biserica cea construita acuma? Se vor combina armonios noua biserica si clopotnita interbelica? Greu de raspuns. Poate ca cei mai indreptati sa se pronunte vor fi generatiile viitoare. Noi… constatam. 

Catedrala ”Sfantul Ioan”
Tagged on:                 

4 thoughts on “Catedrala ”Sfantul Ioan”

  • November 12, 2009 at 10:50 am
    Permalink

    Pai dupa cum am vazut, soclul este identic cu cel al turnului. O sa fie deosebita, mai putin termopanele care nu prea se incadreaza prea bine in peisaj.

    Reply
  • November 16, 2009 at 8:53 pm
    Permalink

    Nu stiu ce sa spun, dar chestia aia de gresie (sau habar nu am ce-o fi) din spate – se vede din statia lui 35 / 5 / 22 / 7 – este si mai dubioasa…

    Reply
  • November 18, 2009 at 8:32 am
    Permalink

    Foarte interesant postul!
    P.S. Azi a aparut in "Prahova" un articol (pe care l-am preluat si pe blogul meu) despre constructia Catedralei. Chiar ma gandeam ca dupa finalizarea lucrarilor, s-ar putea organiza vizitarea turnului. Eu unul as da bani ca sa urc si sa vad panorama orasului (chestie care se practica in toate catedralele de prestigiu ale Europei)!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *