Ploiestii in filmele vechi

Inregistrarile video despre Ploiesti sunt o raritate. Nu atat prin faptul ca nu s-au realizat prea multe, ci mai ales prin faptul ca majoritatea se afla in prezent in arhive (private sau publice) inaccesibile. De aceea, descoperirea site-ului CriticalPast a fost o mare surpriza! Cu toate ca materialele gasite pe site sunt uneori gresit etichetate sau contin imagini filmate in diferite orase si adunate in cate un singur film de 2-3 minute, am putut identifica in mod sigur unele cadre din Ploiesti. Sa incepem:
1. Cea mai veche filmare este din 1926! Materialul are ca subiect industria petrolului din Valea Prahovei si surprinde urmatorul cadru:
Gara de Sud in 1926
Gara de Sud, vazuta dinspre sud, aproximativ din dreptul peronului 6-7, capatul dinspre actualul pasaj suprateran
2. Poate cel mai spectaculos material video despre Ploiesti din cele aflate pe CriticalPast – prezinta 3 cadre exceptionale:
Gara de Sud Ploiesti bombardata 1944
Gara de sud, probabil dupa primele bombardamente din aprilie 1944. Corpul central fusese distrus si se incerca curatarea terenului de caramizi si moloz.

Gara de Sud - 4

Gara de Sud – la sfarsitul anilor 30 (partea surprinsa de cameraman este cea din jumatatea stanga a pozei de mai sus)
Peronul 1 al Garii de Sud Ploiesti 1944
Un tren soseste in gara afectata de raidurile aeriene. Ce se vede in stanga nu este altceva decat peronul 1, in forma sa originala, dupa bombardament (pozitia camerei este undeva in capatul nordic, cam unde astazi este farmacia garii).
Peroanele de la Gara de Sud Ploiesti 1944
O imagine a peroanelor. Interesant este faptul ca deja se construisera acele camere de pe peronul 2-3 (in prim-plan dreapta)
3. Un al treilea material contine un cadru foarte problematic, in care apare in fundal o clopotnita ce seamana extrem de mult cu cea a bisericii Sfantului Ilie (mai multe despre lacasul de cult distrus de bombardamente aici). Teoretic, camera se afla la intersectia strazilor Tabaci si Alexandru Macedon, privind inspre cea dintai.
Biserica Sf Ilie
4. Distrugerile retelei feroviare au constituit un subiect predilect pentru camerele video ale epocii. Daca ar fi sa consideram datarea corecta, in octombrie 1944, zona Garii de Sud inca pastra adanc urmele bombardamentelor:
Peroanele de la Gara de Sud din Ploiesti dupa bombardament

Peroanele Garii de Sud, privite venind din Bucuresti
Peroanele de la Gara de Sud din Ploiesti dupa bombardament 2
Ramasitele contorsionate ale unui vagon, pe acoperisul unui peron
Podul de piatra de la Gara de Sud din Ploiesti
Podul de piatra scapase de distrugeri, in linia ferata fusese grav lovita. In aceasta imagine se pot vedea foarte clar urmele de fum lasate de locomotivele care treceau pe sub pod.

Podul de Piatra

Podul de piatra – anii 50
5. Generalul american Ira Eaker a sosit pe 2 noiembrie 1944 la Ploiesti, iar o camera video a surprins aceasta vizita:
General american la Ploiesti 1944
Generalul Eaker, coborand din avion
Inspectarea unei rafinarii bombardate
In vizita la ceea ce mai ramasese dintr-o rafinarie ploiesteana
Distrugeri intr-o rafinarie ploiesteana 2
Distrugeri intr-o rafinarie ploiesteana
Distrugeri intr-o rafinarie ploiesteana 3
Distrugerile cauzate de bombardamente
6. Un material realizat probabil in vara anului 1944 (nu octombrie cum este datat) si care surprinde flacarile cauzate de unul dintre raidurile aeriene. Singurul cadru interesant are ca subiect podul de piatra:
Podul vechi de piatra din Ploiesti

Podul de piatra, noaptea
7. Un film despre efortul romanilor si al germanilor de a stinge tancurile de petrol in flacari:
Tanc de petrol in flacari - 1944 Ploiesti 3
Rezervoarele de petrol in flacari
Tanc de petrol in flacari - 1944 Ploiesti 2

Tanc de petrol in flacari - 1944 Ploiesti

Incercare de a raci rezervoarele
Distrugeri 1944 Ploiesti
Distrugerile cauzate de raidurile anglo-americane 
8. Ultimul film este realizat de propaganda americana, dupa momentul 23 august. Este de fapt un colaj de imagini care mai apar si in alte inregistrari si nu toate secvente sunt din Ploiesti. Un cadru retine atentia:
Regele Mihai la o rafinarie ploiesteana

Vizita M.S. Regele Mihai la una din rafinariile ploiestene
Toate filmele merita urmarite (nici unul nu depaseste 4 minute), dar trebuie privite cu mult scepticism. Locul de filmare variaza, etichetele nu sunt foarte exacte, iar langa diferite cadre din Ploiesti apar surprinse localitati aflate pe malul unei ape, inconjurate de dealuri ori cu cladiri care in mod cert nu sunt din Ploiesti. Cu toate acestea, CriticalPast ramane o sursa cel putin interesanta.
Ploiestii in filmele vechi

10 thoughts on “Ploiestii in filmele vechi

 • June 9, 2012 at 4:04 pm
  Permalink

  In al doile filmulet, "poate cel mai spectaculos material video", apare la 0:29 in partea din spate a cadrului, un turn cu ceas. Ai ideea ce ar putea fi?

  Reply
 • June 9, 2012 at 9:21 pm
  Permalink

  Nu stiu sa fi fost vreo cladire asemenatoare in Ploiesti. Posibil sa ma insel. Urmatoarele cadre arata ceva ce ar putea fi depoul de la sud (cladirea actuala are o forma circulara), dar este doar supozitie.

  Spre exemplu, intr-unul din filmele de mai sus dupa niste cadre cu Ploiestii apar niste secvente luate probabil de pe fosta pasarela Basarab, din Bucuresti, privind spre Gara de Nord, iar capatul de perspectiva este Palatul CFR, construit, dar nefinisat in 1944 (va fi inaugurat abia in 46 sau 47). De aceea am fost sceptic in privinta unor secvente.

  Reply
 • June 9, 2012 at 10:21 pm
  Permalink

  ma bucur atat de mult ca ati revenit!!
  spor la treaba!iubesc ploiestiul desi va trebui sa-l parasesc pt facultate de la toamna…

  Reply
 • June 11, 2012 at 9:46 am
  Permalink

  Ma bucur sa te avem iarasi printre noi, Lucian! Faptul ca Republica Ploiesti nu a mai activat vreme indelungata a insemnat un gol in blogosfera de profil. Unul insemnat! Sper sa ai timpul si energia necesara sa ne incanti cu noi materiale de buna calitate!

  Reply
 • June 15, 2012 at 6:33 am
  Permalink

  Bine ati revenit!
  As avea cateva comentarii la fotografiile de mai sus:
  -De jos in sus fotografiile 3 si 4 – Pompierii nu incearca sa stinga incendiul, ei doar racesc rezervoarele pentru a preveni aprinderea lor. Nici un incendiu petrolier nu se stinge cu apa. Doar racirea lor se efectueaza cu asa ceva. Procedura este folosita si astazi.

  -Fotografia 5 (tot de jos in sus): acelea nu sunt rezervoare de petrol. "Ciuperca" observata in partea lor superioara ma face sa cred ca sunt utilaje de proces. Plus ca nu au zidul de protectie anti-schije, din caramida, specific perioadei. Cred totusi ca "rezervoare" ar fi preferabil "tancurilor".

  Acum ceva interesant: In instalatiile vechi din rafinariile ploiestene inca se pot observa urme de gloante de aviatie si de schije in structurile de beton. Am observat acest lucru in Petrotel, cat si in Raf. 1, zona din apropierea Garii de Vest.

  Si sa nu ne mai parasiti 🙂
  Dorin

  Reply
 • June 17, 2012 at 3:14 pm
  Permalink

  Dorin – multumesc pentru observatii. Am corectat mai sus. Referitor la zidurile de protectie – era doar din caramida sau si din beton?

  Nu am avut ocazia sa intru in vreo rafinarie. Auzisem ca la Vega se mai vad unele urme in cateva portiuni de ziduri. Nu stiam de Petrotel.

  Reply
 • June 17, 2012 at 5:23 pm
  Permalink

  Din pacate acces intr-o rafinarie nu va pot facilita insa va pot pune in legatura cu o resursa extraordinar de bogata in informatii despre domeniul petrolier din perioada interbelica, perioada imediat urmatoare razboiului si asa mai departe. Recent am avut o discutie cu o persoana de acolo in privinta rafinariei care exista pe locatia actuala a Timken. Multitudinea de informatii primite m-a lasat fara cuvinte.
  Va trimit pe adresa de e-mail de pe site datele mele de contact.
  In avans: este vorba despre organizatia veteranilor dintr-o anumita rafinarie (nu vreau sa fac publicitate, nu voi da numele), care detine informatii si documente originale in arhiva (anii 1918-1980) plus amintirile membrilor. Si le place sa povesteasca…:)

  2. Voi incerca sa aflu daca zidurile de protectie erau numai din caramida sau si din beton in perioda razboiului. Ulterior (dupa razboi)stiu ca s-au executat din beton, dar intre timp tehnica probabil evoluase.
  Ca o mica divagatie, rezervoarele si vasele sub presiune din rafinarii in perioada razboiului erau imbinate prin nituire. Doar mult dupa razboi s-a trecut la imbinarea prin banala (astazi dar nu si atunci) sudura.

  Reply
 • June 19, 2012 at 9:19 pm
  Permalink

  E ineteresant totuşi că noi i-am tratat omeneşte pe aviatorii americani care au venit să ne bombardeze.

  Reply
 • October 9, 2012 at 5:06 pm
  Permalink

  As avea si eu nevoie de o informatie legata de Ploiesti . Ma inreteseaza cand s-a constriut strada General Eremia Grigorescu , se afla in zona de vest a Ploiestiului (zona piata Aurora)si m-ar interesa cand s-a construit cartierul si cand s-a dat numele strazii . In zona se afla sinele de tren de la gara de vest . Ma poate ajuta cineva ? VA ROOOOOOOOOG !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *