Cu 86 de ani in urma

Am tot vorbit despre cladiri, strazi, piete sau evenimente istorice ale Ploiestilor, insa mai putin despre oameni si despre viata cotidiana a locuitorilor acestui oras. Dar de data aceasta ne vom opri asupra unor imagini care aduc o perspectiva aparte asupra trecutului ploiestenilor.
(click pe poza pentru marire)
Cautand intr-un set de poze vechi, am avut sansa sa gasesc 2 fotografii realizate cu 86 de ani in urma, intr-o zi de joi, undeva, intr-o curte a unei case din Ploiesti. Pe spatele uneia dintre poze era scris: ”Ploesti 19 aug 1926 Misu”. Acestea sunt singurele informatii care insotesc cele doua imagini de epoca.

Localizarea este aproape imposibila. In 1926, Ploiestii erau un oras in plin avant economic, cu o zona centrala care se moderniza arhitectural (cladirile Banca de Credit – Herjenescu tocmai fusesera finalizate), dar mahalalele ramaneau in aceeasi stare delicata. Si totusi, cladirile in stil neo-romanesc ori modernist se ridicau langa casute patriarhale de secol XIX, strazile erau fie pavate cu piatra cubica, fie doar un strat de pamant, iar aspectul de oras-gradina (specific localitatilor din Vechiul Regat) era inca prezent.
(click pe poza pentru marire)
Identitatea oamenilor din fotografii ramane o necunoscuta, insa atmosfera pe care o poarta cu ei pare a fi foarte indepartata de ceea ce cunoastem noi. Casa modesta din spate, masa din gradina pavata cu piatra de rau, costumele epocii, privirea batranului, moda femeilor, toate impreuna si fiecare in particular imprima o nota de eleganta, dar si nostalgie.
Cu 86 de ani in urma
Tagged on:     

2 thoughts on “Cu 86 de ani in urma

  • March 28, 2013 at 4:06 pm
    Permalink

    minunat…ce bine ar fi sa se stranga astfel de poze de familie din vechime si sa fie postate intr-un site.

    Reply
  • March 28, 2013 at 4:07 pm
    Permalink

    cata prestanta,noblete si totusi smerenie si simplitate la acesti oameni.minunat!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *