Vizitează fostele închisori comuniste Jilava și Pitești! (24 septembrie)

14066255_1157926457600399_7083033554818847433_o

Sâmbătă, 24 septembrie, are loc ultima vizită din cadrul proiectului „Ploieștiul își aduce aminte” la fostele închisori comuniste Jilava și Pitești. Participanții vor avea ocazia să vadă celule fortului prin care au trecut majoritatea deținuților politici din România, precum și camera 4-spital unde s-au petrecut cele mai grave atrocități ale „fenomenului Pitești”.

Scopul proiectului „Ploieștiul își aduce aminte” este de a readuce în prim-planul opiniei publice locale impactul pe care instaurarea regimului comunist l-a avut atât asupra comunității ploieștene, dar și asupra societății românești în ansamblul său. De asemenea, prin cunoașterea trecutului totalitar și a efectelor sale, se poate poate înțelege mai bine importanța libertății și a respectării drepturilor omului în societatea de astăzi.

Vechiul penitenciar Jilava a funcționat în fortul 13, care a servit atât ca închisoare de tranzit, cât și ca spațiu de efectuare a condamnării, astfel că majoritatea foștilor deținuți politici au trecut prin celulele sale. Construcția este remarcabilă nu numai prin memoria evenimentelor care au avut loc în spatele zidurilor, cât și prin starea sa de conservare foarte apropiată de aspectul din perioada în care era folosită ca penitenciar politic. Fortul se află în perimetrul actualei închisori, astfel că accesul este permis sub respectarea unui set clar de reguli.

Fosta închisoare din Pitești a fost substanțial transformată după 1977, însă importanța sa constă în special din faptul că a fost locul unde s-a petrecut reeducarea prin tortură între 1949 – 1951, acțiune descrisă de către Aleksandr Soljenițîn drept „cea mai mare barbarie a secolului al XX-lea”. Peste 600 de studenți au fost torturați și forțați să devină agresori pentru noii veniți. În prezent, spațiul vizitabil (numai o parte din clădire) este în curs de amenajare ca memorial.

Ultima vizită din cadrul proiectului „Ploieștiul își aduce aminte” la fostele închisori de la Jilava și Pitești va avea loc pe 24 septembrie. Pentru a participa la aceasta, vă rugăm să completați formularul de aplicație și să îl trimiteți până la data de 18 septembrie 2016 (inclusiv) la adresa contact@dezvoltareurbana.org. Deoarece locurile sunt limitate, organizatorii își rezervă dreptul de a realiza o selecție a aplicațiilor. Vă recomandăm să completați formularul cu atenție și sinceritate. Nu punctăm cunoștințele despre subiect, ci căutăm să simțim dorința și interesul manifestate pentru vizitarea acestor „locuri ale memoriei”.

Participarea este gratuită, iar traseul Ploiești – Jilava – Pitești – Ploiești va fi efectuat cu un microbuz pus la dispoziție de către organizatori. De asemenea, ghidajul la cele două închisori este asigurat de către AEDU.

Descarcă formularul de aplicație.

Calendarul evenimentului este următorul:

  1. Perioada de aplicație: 8 – 18 septembrie 2016
  2. Anunțarea persoanelor selectate să participe la vizită: 19 septembrie 2016
  3. Confirmarea prezenței: 20 septembrie 2016
  4. Vizita fostelor închisori Jilava și Pitești: 24 septembrie 2016

Lista persoanelor selectate va fi publicată pe site-ul AEDU, iar participanții vor fi contactați de către organizatori.

Pentru informaţii legate de acest proiect, ne puteţi scrie la adresa de e-mail contact@dezvoltareurbana.org

Parteneri principal: Fundaţia Konrad Adenauer România

 

Vizitează fostele închisori comuniste Jilava și Pitești! (24 septembrie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *