Crima din strada Cuza-Vodă

În iunie 1932, o nelegiuire petrecută la Ploiești devenise subiect în presa centrală. Ziarul „Dimineața”, al doilea ca tiraj din România acelor vremuri, dedica spații ample celor petrecute pe o străduță din apropierea Pieței Unirii. Mai jos puteți citi două dintre articolele publicate la acea vreme, așa cum au văzut ele lumina tiparului.

titlu 1

Ploiești, 16 iunie

Un oribil asasinat, căruia i-au căzut victime doi bătrâni, s-a săvârșit astă noapte în localitate.

Lisa WeissmanCriminalii rămași până acum necunoscuți au ucis cu lovituri de cuțit pe femeia Liza Wiesmann, în etate de 53 ani și au rănit grav pe soțul ei anume Leon, în vârstă de 63 ani, în ultimul timp comerciant ambulant.

Asasinatul s-a comis pe str. Cuza Vodă în casa dela No. 6, unde locuiau victimele.

Iată cum a fost descoperită crima:

În zorii zilei comisarul de serviciu de la chestura municipiului a fost înștiințat că pe str. Cuza Vodă s-a săvârșit un îndoit asasinat. Comisarul a anunțat imediat pe șeful poliției și pe reprezentanții parchetului și la fața locului au sosit d-nii chestor Const. Vasilescu, Virgil Ionescu, șeful poliției judiciare; apoi d. Al. Ionescu-Lungu, judecător de instrucție la cabinetul II, d. procuror Nedelcu, medicul legist V. Vasiliu-Iași și numeroși polițiști.

Din primele cercetări ale autorităților rees următoarele: cam pe la ora 3 și un sfert din noapte d. dr. H. Coniver, care locuiește în imediata vecinătate, în imobilul cu No. 8 de pe str. Cuza Vodă a fost deșteptat din somn de strigăte ce veneau din curtea lui Weissman.

Eșind în stradă și pătrunzând apoi în curtea caselor vecine medicul văzu trântit la pământ pe bătrânul Weissman, legat la mâini cu un cearcaf și cu corpul plin de răni care sângereau. Rănitul a arătat doctorului Coniver că a fost victima unui atac criminal din partea a doi bandiți care i-au ucis soția și au încercat să-l omoare și pe el.

Leon WeissmanDupă alarma dată de medic și sosirea reprezentanților autorităților la locul crimei, când aceștia au pătruns în locuință, au dat peste un spectacol oribil.

În camera din față, pe podea, au găsit ciopărțită pe bătrâna Liza Weissman.

Interiorul camerei era complect răvășit, pernele și cearșafurile de pe paturi pline de sânge; două dulapuri, care se aflau în cameră, aveau ușile rupte, iar toate lucrurile din ele scoase afară și răscolite.

Ferocitatea criminalilor

Criminalii care probabil au pătruns în locuință printr-o ușe dosnică, când au ajuns în care în care dormeau cei doi bătrâni s-au apropiat de dânșii și i-au terorizat să le spuie unde țin ascunși banii.

În timp ce pe femeie unul din tâlhari o ținea sub teroare, celălalt chinuia pe bătrân înfigându-i cu sălbăticie nemai pomenită cuțitul în diferite părți ale corpului după ce, mai întâi, l-au legat de mâini cu un cearșaf.

Când victima a căzut în nesimțire, criminalii crezând că a încetat din viață, au început să schingiuiască pe Liza Weissman, aplicându-i mai multe lovituri de cuțit pe corp.

Bătrâna a mai fost găsită și strangulată cu un prosop lung. Criminalii după săvârșirea fioroasei isprăvi au început să cotroboească în toată casa în speranța că vor găsi bani. Încă din primul moment, victima Leon Weissman în stare disperată a fost urcat într-o trăsură și transportat la spitalul „Schuller”.

După terminarea primelor cercetri, magistrații s-au transportat în cursul dimineții la spitalul unde a fost internată victima. Weissman n-a putut da însă nici o lămurire, starea sa fiind gravă.

Lisa Weissman - d

Primele cercetări ale poliției

Biuroul judiciar al poliției a făcut câteva arestări printre lucrătorii dela o bină care se construește în apropiere.

Din ordinul parchetului cadavrul Lizei Weissman a fost transportat la morga spitalului „Movila”.

Cum în cursul nopței s-a săvârșit o spargere la un atelier de cizmărie de pe aceiaș stradă, poliția face cercetări spre a stabili dacă criminalii înainte de a pătrunde în casa bătrânilor n-au comis această spargere pentru a se înarma cu cuțitele din atelierul de cizmărie.

Ce declară bătrânul schinguit

Am arătat mai sus că una din victime, soțul, bătrânul Leon Weissman, care a fost găsit de reprezentanții autorităților, când au sosit la locul crimei, grav rănit, a fost transportat la spitalul Schuller”. În cursul dimineții starea sa continuând a fi gravă, bătrânul n-a putut da nici o lămurire anchetatorilor.

După amiază reprezentanții parchetului find înștiințați că rănitul și-a revenit în simțiri, s-au transportat la spital d-nii: jude instructor Al. Ionescu-Lungu, procuror Nedelcu și I. Tudose, comisarul de serviciu.

Leon Weissman a fost maltratat de criminali cu o sălbăticie sadică. Corpul lui prezintă vre-o 15 lovituri date cu patul unui revolver și 8 înțepături adânci făcute cu un stilet.

El a putut da magistraților instructori următoarele lămuriri asupra atacului de astă noapte.

Dormeam cu soția mea – începe el, în odaia din față a locuinței, în care se află două paturi bătrânești, de lemn, alăturate.

În cameră ardea o lampă de gaz cu lumina micsorată.

Cam pe la vre-o două am fost deșteptat din senin de un zgomot auzit dinspre camera alăturată.

M`am ridicat să văd ce se petrece și în acel moment a intrat în odaie, venind dinspre bucătărie un necunoscut. Pe față avea o mască, iar în mână un revolver. Era de statură mijlocie, robust, cu șapcă pe cap îmbrăcat cu haine de muncitor.

Ținea revolverul întins spre mine – continuă bătrânul – și m`a forțat să mă așez înapoi pe pat. Cu un cearșaf găsit pe marginea patului mi-a legat mâinile, iar cu un prosop vroia să mi-l bage în gură.

Când am văzut asta am început să țip.

Nevastă-mea s`a deșteptat și parcă a vrut să întrebe ceva. Când am întors capul spre ea, am dat cu ochii de un alt necunoscut, acesta nemascat, care stătea lângă dânsa.

Individul mascat m`a întrebat unde țin ascunși banii.

Bătrâna auzind aceasta i-a spus: „lasă-l în pace, e bătrân și bolnav. N`avem în casă decât 50 lei”.

Mi s`a băgat apoi în gură un căluș și am simțit lovituri cu ceva tare pe piept și umeri.

Încercând să mă zbat criminalul m`a întors pe o parte și a început să mă înțepe cu ceva care  mă durea îngrozitor.

Nu știu ce s`a mai petrecut apoi…

Când m`am deșteptat, lampa era stinsă și am simțit că sunt legat de mâini. M`am rostogolit jos de pe pat și târându-mă la ușa din față care era întredeschisă, am eșit afară, în curte, lângă gardul care dă spre locuința d-rului Coniver. Am început să gem și să strig atât cât puteam. Ce a urmat se știe. D. Coniver deșteptându-se a eșit afară și a încercat să intre în curtea casei cu No. 6. Poarta fiind legată cu un lanț și încuiat cu lacăt, împreună cu un alt trecător care s`a oprit în dreptul porții, au sărit peste ea, au dat peste rănit, iar în casă, jos pe podea, a fost găsit cadavrul bătrânei Liza Weissman.

Casa

Scopul atacului a fost jaful

Rănitul a mai declarat atentatorilor că în casă n`acea decât câteva zeci de lei. Știe însă că soția sa avea într`un dulap un ceas de aur și două inele. La prima cercetare făcută în locuința crimei nu s`a găsit nici una din aceste bijuterii.

Deasemeni nu s`a dat peste nici un indiciu cât de mic care să arate cine ar putea fi criminalii. Ei au lucrat în toată afacere cu o dibăcie rară, de unde se trage concluzia că tâlharii n`ar fi niște începători.

Dela spital ni s`a comunicat că sunt speranțe că bătrânul va scăpa cu viață, dacă nu se vor ivi complicațiuni.

După amiază d. Virgil Ionescu, șeful poliției judiciare și comisarul I. Tudose au ascultat pe cei câțiva lucrători cari au fost reținuți în interesul cercetărilor la chestură.

Toți și-au putut dovedi alibiul așa că au fost puși în libertate, stabilindu-se că n`au nimic comun cu fiorosul asasinat din strada Cuza-Vodă

În cursul nopții echipe de polițiști sub conducerea d-lor chestor Vasilescu și Const. Vieru secretarul chesturei au făcut o întinsă razzie în toate localurile suspecte din oraș și descinderi la locuințele cunoscute ca gazde de hoți criminali.

Rezultatul acestei razzii nu se cunoaște încă. În cursul zilei de astăzi, d. dr. V. Vasiliu-Iași, medicul legist, va face autopsia cadavrului Lizei Weissman.

Îndrăzneala nemaipomenit cu care au lucrat tâlharii și sălbăticia cu care au săvârșit crima a produs o vie impresie în populația orașului, imediat ce fiorosul asasinata fost cunoscut.

titlu 2

Ploiești, 21 iunie

Autorii îndoitei crime săvârșită săptămâna trecută în orașul nostru, căreia i-au căzut victime soții Weismann se află în mâna poliției.

Am relatat, în mod amănunțit, în numărul de eri, împrejurările în care unul din criminali a fost arestat de poliția orașului Mizil. Cel arestat acolo se numește Nicolae Gugef zis Pegef și încă dela primele cercetări a declarat că el este autorul crimei din str. Cuza Vodă No. 6, și că a avut complice la săvârșirea loviturei pe Damian Marghiolescu.

Peghef

Urmărirea celui de al doilea criminal

Pe baza acestei declarații d. Virgil Ionescu, șeful poliției judiciare dela chestura Ploești, a luat măsuri pentru prinderea lui Marghiolescu. Numitul aflând însă de arestarea complicelui său a reușit să fugă, așa că atunci când polițiștii l`au căutat acasă în str. Andrei Mureșanu 47, n`au mai dat peste el.

Imediat s`au luat întinse măsuri ca Marghiolescu să nu poată părăsi orașul. Peste tot au fost postați agenți, iar populația din mahalaua unde locuiește criminalul s`a oferit să dea ajutor pentru prinderea lui.

În cursul nopții s`a primit la chestura poliției o înștiințare că fiorosul criminal urmărit ar fi reușit totuși să plece din Ploești să că s`ar ascunde la o săteancă anume Tudora Ilie, din comuna Bălăceanu din apropierea orașului.

În zorii zilei o echipă de agenți, sub conducerea comisarului Tudose a plecat la Bălăceanu. Aici s`a stabilit că într`adevăr Damian fusese în cursul zilei de eri în comună dar că peste noapte a părăsit-o întorcându-se la Ploești.

Criminalul Marghiolescu se predă…

Damianastăzi la ora 12 din zi, Damian Marghiolescu, cel mult căutat de polițiști, a intrat pe poarta chesturei și, prezentându-se șefului poliției judiciare, s`a predat.

Fiind supus unui interogatoriu, criminalul a arătat în mod amănunțit cum în tovărășia lui Gugef a săvârșit isprava din strada Cuza Vodă No. 6 așa cum am mai relatat-o noi în numerele trecute.

Ca amănunt nou, Damian a arătat că după săvârșirea crimei a ascuns cuțitul cu care a ucis pe bătrâna Liza Weismann și a rănit grav pe soțul ei – într`o curte din vecinătatea locuinței sale. Polițiștii, ducându-se la fața locului au dat într`adevăr peste corpul delict, la locul indicat de criminal.

Marghiolescu am mai spus că în afară de cei 70 de lei luați dela victime au furat și câteva hârtii de câte 100 mii mărci germane vechi pe care le-au dat să le schimbe unui anume Mitică Gologan, de meserie cazangiu, fără să știe că aceste hârtii nu mai au nici o valoare.

Damian Marghiolescu, deși numai în vârstă de 19 ani este de câțiva ani clientul permanent al chesturei din localitate. A săvârșit numeroase furturi de buzunar și este autorul a mai mult scandaluri petrecute în suburbia Sf. Vasile. Numitul mai are doi frați anume Rică și Nicolae, mai mari ca el, care în prezent se află în pușcărie, condamnați unul pentru tâlhărie la drumul mare și celălalt pentru crimă.

Cei doi criminali au fost confruntați în cursul după amiezei și declarațiile lor, asupra modului cum au săvârșit crima, sunt întocmai.

Gugef autorul unei recente spargeri în localitate

Nicolae Gugef zis Pegef, în cursul cercetărilor la care a fost supus astăzi dimineață, a mărturisit o îndrăsneață spargere săvârșită de el în orașul nostru.

În noaptea de 31 Maiu, a.c. Gugef a pătruns prin deschiderea unei uși dosnice în locuința d-lui Aurică Z. Ionescu din strada Romană No. 122, și a furat suma de 10.000 lei precum și îmbrăcăminte și lingerie în valoare de alte 10.000 lei.

Reconstituirea crimei

Imediat ce cercetările vor fi terminate, criminalii vor fi înaintați parchetului spre a fi depuși în arestul preventiv. Deocamdată se află închiși sub o pază severă în localul chesturii poliției.

Se crede că în cursul zilei de astăzi se va proceda la reconstituirea modului cum a fost săvârșită lovitura din str. Cuza Vodă 6.

METADATA-/scanq/scantofile0237.tifStrada Cuza pleca din fața actualului parc „Toma T. Socolescu” și mergea aproximativ paralel cu bulevardul. Clădirea mare, neagră, reprezintă actualul Palat al Culturii.


Articolele au fost descoperite de Sorin Mărgărit, căruia îi mulțumim pe această cale pentru împărtășirea lor.

Crima din strada Cuza-Vodă

One thought on “Crima din strada Cuza-Vodă

  • July 18, 2017 at 10:11 am
    Permalink

    I-am cunoscut pe sotii Coniver ! El avea reputatia unui pediatru foarte bun .Era o pereche ciudata foarte retrasi , casa lor era mereu intunecoasa si inspira un mister

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *