Cârciumi, gloanțe și palate. 12 istorii ploieștene

Cârciumi, gloanțe și palate. 12 istorii ploieștene, al doilea volum al colecției Restitutio, cuprinde panorama Ploieștiului de la 1881, când Țările Române au devenit regat, până la 1958, puțin după ce România a devenit republică. Aproape un secol de transformări extraordinare, de războaie și acalmie, de suișuri și coborâșuri, toate văzute prin ochii celor care-au trăit în oraș sau l-au vizitat în vremuri mai vesele sau mai tulburi.

Veți afla care erau îndeletnicirile de bază ale ploieștenilor sfârșitului de secol XIX, cum arăta orașul pe când număra 134 de lăutari și 2228 de muncitori, cum erau purtate dramele Marelui Război, povestite de un ofițer român, un medic militar, de locotenent-colonelul britanic care a incendiat rafinăriile înaintea ocupației inamice și de preotul german care a însoțit divizia bavareză care a ocupat Ploieștiul în 1916. Dar nu lipsesc nici radiografiile urbanistice din interbelic, când conviețuiau în armonie palate luxoase și cocioabe, bombonerii fine și simigerii, care cu fân și motociclete occidentale, intelectuali cu stofă și cheflii veseli.

Păstrate în biblioteci publice sau în arhive, textele din Cârciumi, gloanțe și palate. 12 istorii ploieștene sunt acum editate și puse la dispoziția tuturor celor interesați de istoria Ploieștiului.

Editor: Lucian Vasile

Autori: Sabin Mir Nicoriță, Sterea Costescu, Mihai Ștefănescu-Galați, John Norton-Griffiths, J. Weis, Karl Stauss, Alexandru Budescu, A. Kessler, Radu Cosmin, I.A. Bassarabescu, Florin Petrescu

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 224;

Copertă: Broșată

Dimensiune : 20cm x 14cm

Volumul este disponibil în Prăvălia Republicii, precum și în librăriile Cărturești din Afi Ploiești și Humanitas Ploiești.

Cârciumi, gloanțe și palate. 12 istorii ploieștene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *