Hotel Central

IMG_1460

În centrul orașului se află clădirea impunătoare a Hotelului Central, mărginit pe trei laturi de Bulevardul Republicii și străzile Take Ionescu și Cuza Vodă. Vorbim de fapt despre singurul hotel din orașul interbelic care mai există și astăzi, făcându-l astfel cel mai vechi hotel funcțional din Ploiești! Și pentru că acesta nu este singurul fapt ce merită punctat, o parte din clădirea păstrează și o însemnătate istorică.

IMG_1465

Hotelul Central – 2014 – aripa de pe strada Take Ionescu

Hotelul Central a apărut la începutul secolului XX, probabil imediat după 1900. Numele primului patron sau al arhitectului care a ridicat întâiul imobil nu sunt cunoscute, însă fotografiile de epocă păstrează imaginea edificiului original.

Ploiesti 06 Piata Legumelor ante 1905 Av

Vechea clădire a Hotelului Central se încadra în arhitectura tipică a Belle Epoque-ului de dinainte de Primul Război Mondial. Imobilul avea la parter prăvălii din care se intra direct din stradă (la unul dintre magazine se vindeau „mărunțișuri”) și două etaje unde se aflau spațiile de cazare. Fațadă era simetrică, cu ferestre încadrate de stucaturi simple, iar pe axul central, deasupra ultimului etaj, exista o decorațiune ce spărgea monotonia.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Hotel Central – 1910. Linia albastră marchează amplasamentul actualului Hotel Central

După Primul Război Mondial, Ploieștii au devenit un oraș deosebit de important în structura economică a României Mari. Localitatea atrăgea forță de muncă din toată țara, dar și specialiști din vestul Europei, marea lor majoritate fiind angrenată în industria petrolului. Prosperitatea urbei a adus și o cerere mai mare de spații de cazare și, astfel, dezvoltarea hotelurilor. Vechea clădire a Hotelului Central devenise neîncăpătoare, dar și nepotrivită pentru centrul orașului. Piața Unirii nu era doar locul unde se aflau Palatul Primăriei și mai multe sedii de bancă sau unde se întretăiau Lipscanii și Franceza – arterele pline de magazine cu cele mai căutate mărfuri. Piața era locul unde se făceau și se desfăceau afaceri, se puneau la cale fel de fel de planuri, se stabileau întâlniri importante, se protesta, se scanda ori se petrecea. Era locul unde forfota înceta noaptea târziu și de unde modernitatea se răspândea în tot orașul. Astfel că Hotelul Central trebuia să țină pasul cu noile vremuri și vechea clădire avea să dispară, fiind înlocuită de o nouă construcție.

Piata Unirei - 1909 - 1929

Dar mai era ceva la mijloc: conform planului de sistematizare al orașului, se tăiase o stradă dreaptă, ce urma să lege Piața Unirii de Biserica Sfinții Împărați. Iar acest detaliu urma să influențeze aspectul noului Hotel Central, a cărui fațadă avea să se întindă în mare parte pe strada nou apărută (actuala stradă Take Ionescu).

DSCF7360

În august 1928, în oraș se anunța (re)deschiderea Hotelul Central, caracterizat drept „cel mai monumental palat din Ploești”, având mobilier și aranjare occidentală. Noul edificiu fusese construit după planurile arhitectului Ioan G. Mayer, același care crease și Palatul Băncii de Credit, de pe latura de est a Pieței. La parterul clădirii se aflau magazine, printre care și cel condus de Luca P. Niculescu, iar la cele trei etaje se aflau camerele pentru oaspeți.

449959187_o

Pe colțul imobilului se afla o cupolă stilizată, cu influențe ale art-deco-ului, un stil foarte apreciat în perioada interbelică. Hotelul Central și Palatul Băncii Creditul Prahovei care se afla peste drum erau o dovadă a prosperității orașului de dinaintea Marii Crize, dar și a drumului către crearea unui Ploiești modern și elegant.

Piata Unirii - 2

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în Hotelul Central au fost cazați ofițeri germani, dar documentele de epocă nu explică dacă întreg stabilimentul a fost dat spre folosință trupelor germane sau a rămas parțial deschis și civililor. Cert este că bombardamentele din vara lui 1944 au cauzat pagube limitate hotelului, iar după instaurarea regimului comunist, Hotelul Central a fost redenumit Hotelul de Stat numărul 1.

DSCF2993

Piața Unirii și Hotelul Central în 1934

La începutul perioadei comuniste, clădirea hotelului a suferit unele modificări. Mai întâi, la începutul anilor 50, cupola art-deco a dispărut, afectând imaginea construcției. A doua intervenție s-a petrecut probabil la începutul anilor 60, când corpul de pe Bulevardul Republicii a fost extins, cele două laturi (una pe strada Take Ionescu, redenumită în acei ani strada Doftana, și alta pe bulevard, înspre centrul orașului) devenind aproape egale. Este posibil ca la această a doua modificare să se fi refăcut cupola, dar într-o manieră mult simplificată și destul de diferită de cea originală.

Piata Centrala - 9

Hotelul Central la sfârșitul anilor 40

Piata Centrala - 1952

Hotelul Central la mijlocul anilor 50

Hotel Central - 11

Hotelul Central la mijlocul anilor 60

Tot în acei ani, la parterul Hotelului Central s-a mutat Restaurantul Berbec care funcționase în perioada interbelică la parterul Hotelului Europa de pe strada Unirii. Clădirea acestuia din urmă a fost distrusă în 1944, iar ruinele au fost demolate după terminarea războiului. Astfel că restaurantul s-a mutat la parterul unui alt hotel. Contrar unei impresii generale, nu a existat niciodată Hotelul Berbec, ci numai un restaurant cu acest nume care în perioada interbelică a funcționat pe strada Unirii, iar din perioada comunistă la parterul Hotelului Central.

Hotel Central - 10

În perioada Ceaușescu au existat diferite planuri de sistematizare a centrului orașului. În continuarea Hotelului Central, se aflau câteva clădiri ridicate la începutul secolului sau în perioada interbelică, toate având o înălțime mai mică decât cea a hotelului. În primă fază, se preconiza demolarea lor, iar pe locul rămas liber urma să se construiască un nou corp al Hotelului Central, dar și magazinul Omnia, urmând ca micuța Piață Cuza și strada care o lega de centru să dispară complet.

Harta - zona Omnia - 1938

Hartă a centrului orașului – 1938. Clădirea mare, marcată cu negru, este actualul Palat al Culturii. Piața Cuza a dispărut în urma apariției Magazinului Omnia.

DSC07120

3 – Palatul Culturii; 4 – Palatul Administrativ; 5 – Magazinul Omnia (proiect); 6 – Corp nou al Hotelului Central (proiect); 7 – Teatru (proiect); Punctul roșu marchează Hotelul Central.

Acest plan din 1971 nu s-a mai realizat în forma sa originală. Magazinul Omnia a fost construit câțiva zeci de metri mai la nord, ceea ce a dus la dispariția completă a Pieței Cuza, dar s-a păstrat străduța care o lega de centru, chiar dacă toate clădirile care o mărgineau au fost demolate. Asta pentru că puțin mai târziu casele dintre această străduță și Hotelul Central au fost la rândul lor puse la pământ, în locul lor ridicându-se un corp nou al Hotelului Central. Acesta nu era retras de la stradă, așa cum prevedea planul de sistematizare, ci continua linia construcției existente.

Hotel Central - 1977 VI

Clădirile vechi demolate pentru extinderea Hotelului Central (foto: Virgil Iordache)

După 1990, partea istorică a Hotelului Central a decăzut, aripa dinspre strada Take Ionescu fiind afectată și de un incendiu. Hotelul a continuat să funcționeze în părțile ridicate după 1950, în timp ce construcția lui I. G. Mayer devenea o ruină.

6

7

2003_image24.webshots.com_25_6_25_39_101362539Jdheod_fs

Aripa veche văzută din curtea interioară a hotelului (sursă: webshots)

În 2007 – 2009, aripa veche a Hotelului Central a suferit un proces de reabilitare. Modalitatea aleasă a fost de demolare și de reconstruire. Prin urmare, dacă în privința liniilor generale ale fațadei, acestea sunt asemănătoare cu cele identice, la nivelul tâmplăriei, diferențele sunt sesizabile. Integrat în stilistica părții centrale, astăzi corpul de pe strada Take Ionescu și, mai ales, colțul și cupola nu își trădează moștenirea istorică marcantă a Hotelului Central.

parodie www.fotonud.ro forum attachment.php_semnulintrebarii_aid=430

Hotel Central – 2008. Se remarcă dispariția colțului și cum se ridica noua clădire (Sursa: Club Fotonud Ploiești)

IMG_1466

Fațada actuală a aripii vechi

Pentru Ploieștii de astăzi, Hotel Central înseamnă fațada impozantă de peste drum de Palatul Administrativ. Pentru Ploieștii din interbelic, Hotel Central însemna clădirea monumentală de pe strada Take Ionescu. Pentru Ploieștii de la începutul secolului, Hotel Central însemna clădirea micuță din Piața Unirii. Dacă există o legătură în cele trei repere diferite din cele trei orașe – mai mult sau mai puțin – diferite, ține doar de fiecare dintre noi.

Hotel Central - 2

Hotel Central

8 thoughts on “Hotel Central

  • September 28, 2015 at 1:26 pm
    Permalink

    Din cate-am inteles, si interiorul arata super si a fost reconditionat. Se cunoaste putin ca nu a fost lasat de izbeliste si totusi s-au gandit si al el, nu arata rau nici din exterior si a fost pastrat catusi de putin aspectul acela vechi care probabil il face mult mai important.

    Reply
  • September 28, 2015 at 3:28 pm
    Permalink

    Mie imi placea mai mult cel vechi, dar tot e bine ca mai exista ceva care ne aduce aminte…

    Reply
  • October 2, 2015 at 1:47 pm
    Permalink

    Felicitări Lucian !
    Când vii pe la mine îți pot da ocopie din Expertiza tehnică a hotelului întocmită de ing. Băicoianu în anul 2001. Eu nu am putut să o valorific în lucrarea mea.
    Salutări / 02.10. 2015

    Reply
    • March 31, 2016 at 4:35 pm
      Permalink

      Salut,

      Ma intereseaza acea expertiza la care faci referire. Daca doresti iti pot oferi, la schimb, alte documente, copii ale originalelor, documente care arata numele reale ale proprietarilor si istoria hotelului de la anul 1920 si pana astazi.

      Reply
    • March 31, 2016 at 4:37 pm
      Permalink

      Ma intereseaza in mod special daca acea expertiza face referire la perioada 1049-1953.

      Reply
  • October 30, 2015 at 2:10 pm
    Permalink

    Imi place ca s-a incercat pe cat posibil ca aceasta sa nu sufere reconditionari care sa-i strice arhitectura, pentru ca ar fi fost pacat sa fie schimbat. Stim foarte bine cam cum sa lucreaza pe cladirile vechi in Romania. Se pierde orice idee care ar mentiona cum ca acea cladire ar fi veche.

    Reply
  • November 18, 2015 at 6:32 pm
    Permalink

    E una din clădirile remarcabile ale centrului civic ploieștean, e lăudabilă extinderea lui prin anii 70-80, însă cupola barului “Cupola” pare a fi fost tratată în grabă, prezintă câteva denivelări vizibile, s-a renunțat la ornamentul din vârf, iar stucatura ultimului etaj pare că necesită renovare. Nu am mai fost de mult la restaurantul numit pe vremuri “Berbec”, ca și hotelul, dar știu că acolo aveau printre cei mai buni bucătari din județ, poate din țară. Ploieștiul nu este totuși un oraș mic (locul 9 pe țară) și nicidecum urât, Ion și Toma Socolescu i-au lăsat câteva moșteniri lăudabile. Trăiască republicanii lui nenea Iancu!…(și poeții și băutorii lui Nichita)!…

    Reply
  • January 1, 2016 at 1:16 pm
    Permalink

    păcat că se pe strada Take Ionescu au cam dispărut frumoșii copaci de odinioară…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *